Vragen omtrent opleiding en AT

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Jor14011Rmaten
Infopolitie Gast

Vragen omtrent opleiding en AT

Ongelezen bericht door Jor14011Rmaten »

Hi,
Momenteel heb ik het traject doorlopen om later dit jaar te starten met de opleiding ‘hbo-politieagent’, wegens het lage slagingspercentage van het voortraject (10 aangenomen op 300 sollicitanten) ben ik hier erg trots op. Na de opleiding ga ik als het goed is starten met het landingstraject tot ‘Operationeel Expert’ (OE), wat een fantastische baan is met veel diversiteit waar ook goede ervaring op straat kan worden opgedaan.

Ik zit echter met wat onzekerheid over mijn loopbaan en de doelen die ik wil bereiken.

Mijn stip op de horizon is de blauwe baret, ofwel werken als AT’er. Voordat er nu oordelen worden gemaakt, wil ik vermelden dat ik het ‘platte pet werk’ enorm respecteer en ook een geweldige baan vindt binnen de Politie. Maar ik zou liegen als ik zeg dat ik geen duidelijk doel voor mijzelf heb.

Ik heb mijzelf goed ingelezen, ben de toelatingseisen aan het trainen, welke ik haal op het hardlopen na, maar dat komt komende maanden goed. Kort gezegd, lichamelijk zit ik nog goed in elkaar en ik bereid mij verder voor op mijn gewenste toekomst.
De onzekerheid die ik nu ervaar komt van het feit dat ik relatief laat ga starten bij de Politie, en vanwege het feit dat ik weinig verhalen hoor van Operationeel Experts die richting het AT gaan. Ik weet tevens wel dat het mogelijk is, maar first hand experience hoor ik graag!

Nu weet ik ook dat de ‘normale weg’ naar het AT is om eerst agent (mbo) te worden, en ervaring op te doen, waarna je kan solliciteren bij het AT na 2 a 3 jaar. Ik geloof echter wel dat het werk van een Operationeel Expert goed in lijn ligt met wat er bij het AT aan eigenschappen verwacht wordt zoals o.a.; Zelfleiderschap, verantwoordelijkheid en creativiteit (creatief omgaan met het oplossen van situaties).

Daarnaast heb ik vernomen dat je als OE op een basisteam ter ondersteuning optreedt bij incidenten gedurende de dienst. Waardoor je automatisch vaker bij de heftige incidenten betrokken wordt. Hiermee kan je je ook goed klaarstomen voor het heftigere werk.
Bijvoorbeeld: agenten die een bon schrijven of een overlast situatie hebben, zullen waarschijnlijk geen ondersteuning nodig hebben, bij een heftig ongeval of overval wel, waardoor je als OE betrokken wordt.

Daarnaast heb ik nog de volgende vragen:
- Ik ben 28 wanneer de opleiding afgerond is en waarschijnlijk 29 a 30 wanneer ik zou kunnen solliciteren bij het AT. Is dit een goede leeftijd om daar te solliciteren?
- Tijdens de opleiding tot agent kan je aansluiten bij ‘kweekvijverdagen’, kan dit ook op de hbo-opleiding in Apeldoorn?
- Tijdens de opleiding van 3 jaar doe ik 1,5 jaar ervaring op straat op. Kan ik dit meetellen als praktijkervaring?

Veel van de vragen en onzekerheid komt natuurlijk omdat deze informatie niet altijd op straat ligt, ik heb dit moeten zoeken in podcasts, forums zoals deze en door contact te zoeken met oud AT’ers.
Mocht er iets zijn wat in jullie ogen belangrijk of informatief voor mij kan zijn dan hoor ik het graag. Zeker van mensen die echt verstand hebben van deze zaken of hier zelfs ervaring mee hebben.

Dank voor het lezen en een fijne dag gewenst.
Proost
Inventaris
Inventaris
Agent
Berichten: 2139
Lid sinds: 07 mar 2020, 11:05
Geslacht:
Contact:

Re: Vragen omtrent opleiding en AT

Ongelezen bericht door Proost »

Deze vraag krijgen we heel vaak op dit forum. Hier is dus al genoeg te vinden. Je doet alleen volgens mij een paar aannames die ik even wil toelichten.

Als OE instromen bij het AT zal heel moeilijk worden, zo niet onmogelijk. Als je operationeel werk wil doen bij het AT zal je dus terug moeten solliciteren naar een lagere functie. Niets mis mee, wel erg zonde van die dure hbo opleidingsplek die ook gegeven had kunnen worden aan iemand die juist wél in de functie gaat werken die we bij de organisatie hard nodig hebben.

Ik weet trouwens ook niet welke garanties er op de OE plek gegeven worden. Voorheen moest je bijv voor de poku eerst minstens drie jaar prima gefunctioneerd hebben en dan nog werd er naar de passendheid (klaar voor zijn) gekeken.

Op zich zal het allemaal wel los lopen want voor het AT worden er maar heel weinig geselecteerd en veel competenties die je er voor moet hebben zijn niet te trainen. Kans is dus heel groot dat je je heil elders moet zoeken binnen de organisatie (waar niets mis mee is). Dus hopelijk heb je daar dan ook vrede mee en kun je genieten van de functie die je dan kan bekleden.
Gebruikersavatar
Jor1401
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22 jun 2024, 13:30
Roepnaam: Jor
Geslacht:
Contact:

Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Jor1401 »

Hi allen,

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de opleiding ‘hbo-politieagent’. Ik ga in november beginnen met deze opleiding en ik vind de info op het internet zeer wisselend.

Ik lees op dit forum veel berichten tussen 2011-2017 over de ‘Politiekundige’ opleiding. En zeker wanneer het gaat over specialisaties zoals het AT, lijkt het net alsof de Politiekundige opleiding een kantoorbaan is.

Zo ver ik begrijp ga je tegenwoordig na je opleiding (hbo), 80% op straat werken en 20% op bureau. Ik heb een gevoel dat dit niet altijd zo was?

Momenteel sta ik klaar om te beginnen met de opleiding maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat een plek in het AT geen droom van mij zou zijn.

Nu weet ik dat de weg hiernaartoe logischer is via de mbo politieagent, maar de hbo-opleiding geeft meer mogelijkheden die mij leuk lijken excl. het AT.

Is het dan echt onmogelijk om met een hbo-politieagent opleiding, met 80% van de tijd op straat bij het AT te komen? Natuurlijk moet je mentaal en fysiek fit zijn, maar als je dat bent en je wil graag, kan het dan?

Ik zit echt veel te lang met deze vraag door de vele tegenstrijdige informatie. Ik houd hoop in de woorden van mijn recruiter toen ik dit noemde: ‘waar een wil is, is een weg’.

Ik train (naast mijn sportroutines) al dagelijks de eisen voor het AT om uberhaupt fit te blijven, mentaal zit ik goed in elkaar maar dat kan je zelf moeilijk beoordelen natuurlijk. Als ik dan 2-4 jaar ervaring op doe en solliciteer, kom ik dan alsnog van een koude kermis thuis?

Ik ben mij compleet bewust van de extreem lage toelatingspercentages, die hoeven niet herhaald te worden. Ik wil slechts weten of er hbo-politieagenten bij het AT zijn toegelaten.


In podcasts (zoals Boeiend & Scherpschutters) werd verteld dat ze iedereen overwegen wie solliciteert, of is dit gewoon een ‘recruitment praatje’?
Gebruikersavatar
DiNozzo
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 3722
Lid sinds: 27 jun 2005, 17:05
Geslacht:
Leeftijd: 36
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door DiNozzo »

Niets is onmogelijk, maar de kans is klein. Operationeel politiewerk wordt voornamelijk uitgevoerd door medewerkers in de schalen 6 (surveillant) tot en met 8 (brigadier). De eindrang van de nieuwe HBO-opleiding tot politieagent is mij nog onduidelijk, maar volgens de wervingssite ontvang je een startsalaris passend bij schaal 9 (inspecteur).

Een inspecteur heeft binnen de politie een leidinggevende rol. Dit is misschien niet direct na de opleiding het geval, maar er wordt wel verwacht dat je op korte termijn deze functie zult vervullen. Zoals in elke organisatie zijn er meer medewerkers dan leidinggevenden nodig, ook binnen het AOT. Er zullen dus weinig plekken beschikbaar zijn, en daarnaast is er concurrentie van AOT'ers die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie.
"If you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back into you" — Friedrich Nietzsche
Proost
Inventaris
Inventaris
Agent
Berichten: 2139
Lid sinds: 07 mar 2020, 11:05
Geslacht:
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Proost »

Rechtstreeks van HBO politieagent (start rang brigadier) door solliciteren naar een leidinggevende functie binnen het AT is nagenoeg onmogelijk of je moet iets heel speciaals meenemen.

Als je Uitvoerend wil gaan zijn bij het AT moet je als het ware terug solliciteren, wat natuurlijk weer erg zonde is van de dure opleidingsplek die je genoten hebt. Wellicht dan toch overwegen om te starten als MBO agent.

Deze vraag wordt trouwens vaak gesteld op dit forum. De zoekfunctie had wellicht ook al heel wat van je vraag kunnen beantwoorden.
Mitch
Stamgast
Stamgast
Agent
Blauwe Parel
Berichten: 1057
Lid sinds: 15 nov 2006, 15:58
Roepnaam: Mitchel
Locatie: Overal en (n)ergens
Geslacht:
Leeftijd: 38
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Mitch »

Is dit niet gewoon dezelfde vraag en vraagsteller?

viewtopic.php?t=45952
Proost
Inventaris
Inventaris
Agent
Berichten: 2139
Lid sinds: 07 mar 2020, 11:05
Geslacht:
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Proost »

Daar lijkt het inderdaad wel op. Misschien niet geheel tevreden met het eerder gegeven antwoord ;)
Gebruikersavatar
Jor1401
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22 jun 2024, 13:30
Roepnaam: Jor
Geslacht:
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Jor1401 »

DiNozzo schreef: 08 jul 2024, 09:36 Niets is onmogelijk, maar de kans is klein. Operationeel politiewerk wordt voornamelijk uitgevoerd door medewerkers in de schalen 6 (surveillant) tot en met 8 (brigadier). De eindrang van de nieuwe HBO-opleiding tot politieagent is mij nog onduidelijk, maar volgens de wervingssite ontvang je een startsalaris passend bij schaal 9 (inspecteur).

Een inspecteur heeft binnen de politie een leidinggevende rol. Dit is misschien niet direct na de opleiding het geval, maar er wordt wel verwacht dat je op korte termijn deze functie zult vervullen. Zoals in elke organisatie zijn er meer medewerkers dan leidinggevenden nodig, ook binnen het AOT. Er zullen dus weinig plekken beschikbaar zijn, en daarnaast is er concurrentie van AOT'ers die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie.
Hi DiNozzo,

Zo ver ik lees wordt ik ingeschaald op schaal 8, en heb je zelf inspraak in of je door wil groeien of op straat zou willen blijven werken. Dus wat dat betreft heb ik hoop. Daarnaast had ik begrepen dat het mogelijk is om een rang terug te gaan als je solliciteert bij het AT, al weet ik niet hoe dat zou verlopen. Ik sta er in ieder geval zeker open voor. Dank voor je antwoord!
Gebruikersavatar
Jor1401
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22 jun 2024, 13:30
Roepnaam: Jor
Geslacht:
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Jor1401 »

Proost schreef: 08 jul 2024, 10:18 Rechtstreeks van HBO politieagent (start rang brigadier) door solliciteren naar een leidinggevende functie binnen het AT is nagenoeg onmogelijk of je moet iets heel speciaals meenemen.

Als je Uitvoerend wil gaan zijn bij het AT moet je als het ware terug solliciteren, wat natuurlijk weer erg zonde is van de dure opleidingsplek die je genoten hebt. Wellicht dan toch overwegen om te starten als MBO agent.

Deze vraag wordt trouwens vaak gesteld op dit forum. De zoekfunctie had wellicht ook al heel wat van je vraag kunnen beantwoorden.
Hi Proost,

Is het dan zo dat je bedoelt met 'terug solliciteren' dat je op een operationele functie solliciteert en erbij akkoord gaat dat je terug gaat in rang?
Proost
Inventaris
Inventaris
Agent
Berichten: 2139
Lid sinds: 07 mar 2020, 11:05
Geslacht:
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Proost »

Je solliciteert op een schaal 7 functie dus ja, dan ga je akkoord met de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen.
Ik ken een voorbeeld waar dat zo bij gegaan is. Je wordt ook wel kritisch bevraagd waarom je deze bijzondere carrière route doorloopt want er bestaat een verhoogd risico dat het niet zo uit gaat pakken als je zou willen/hopen.
Gebruikersavatar
MotoRon
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 8622
Lid sinds: 02 okt 2005, 08:38
Roepnaam: Ron
Locatie: N-Brabant
Geslacht:
Leeftijd: 65
Contact:

Re: Vragen omtrent opleiding en AT

Ongelezen bericht door MotoRon »

Opmerking van moderator MotoRon

Topics samengevoegd, zelfde vraagsteller, zelfde onderwerp!
MotoRon
Beheerder
motoron@infopolitie.nl
Jim
Superlid
Superlid
Agent
Berichten: 680
Lid sinds: 16 sep 2006, 21:06
Roepnaam: Jim
Geslacht:
Leeftijd: 35
Contact:

Re: Kan een hbo-politieagent solliciteren bij het AT op termijn?

Ongelezen bericht door Jim »

Jor1401 schreef: 08 jul 2024, 10:57
DiNozzo schreef: 08 jul 2024, 09:36 Niets is onmogelijk, maar de kans is klein. Operationeel politiewerk wordt voornamelijk uitgevoerd door medewerkers in de schalen 6 (surveillant) tot en met 8 (brigadier). De eindrang van de nieuwe HBO-opleiding tot politieagent is mij nog onduidelijk, maar volgens de wervingssite ontvang je een startsalaris passend bij schaal 9 (inspecteur).

Een inspecteur heeft binnen de politie een leidinggevende rol. Dit is misschien niet direct na de opleiding het geval, maar er wordt wel verwacht dat je op korte termijn deze functie zult vervullen. Zoals in elke organisatie zijn er meer medewerkers dan leidinggevenden nodig, ook binnen het AOT. Er zullen dus weinig plekken beschikbaar zijn, en daarnaast is er concurrentie van AOT'ers die willen doorgroeien naar een leidinggevende functie.
Hi DiNozzo,

Zo ver ik lees wordt ik ingeschaald op schaal 8, en heb je zelf inspraak in of je door wil groeien of op straat zou willen blijven werken. Dus wat dat betreft heb ik hoop. Daarnaast had ik begrepen dat het mogelijk is om een rang terug te gaan als je solliciteert bij het AT, al weet ik niet hoe dat zou verlopen. Ik sta er in ieder geval zeker open voor. Dank voor je antwoord!
Er staat in de vacature dat je voor de nieuwe functie van Politieleider uitstroomt in salarisschaal 8, passend bij een brigadier. Je zult misschien zelf inspraak hebben maar de eenheid/het team beslist. Als brigadier zal je uitvoerend politiewerk doen met daarbij extra aandacht voor bepaalde taakaccenten zoals horeca, ondermijning, high impact crimes etc. Je moet je goed beseffen dat een OE, waar deze opleiding eigenlijk voor is gemaakt, echt een hele diverse functie is. Zo wissel ik dagelijks tussen de rollen van Operationeel Coördinator (waarbij ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse aansturing van het hele team), OvD-P (optreden bij bepaalde calamiteiten en GRIP), hovj (hulpofficier van justitie) en daarnaast heb ik een 'zorggroep' van 22 collega's waarbij ik verantwoordelijk ben voor hun welzijn en ontwikkeling. Ondanks dat je veel competenties nodig hebt die passen bij een functie bij het AT is het echt totaal ander werk.
Gesloten