Voorgeleiding verdachte bij de rechter commissaris

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 7077
Lid sinds: 25 mei 2003, 23:47
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 61
Contact:

Voorgeleiding verdachte bij de rechter commissaris

Ongelezen bericht door SWAT »

Met enige regelmaat komt de vraag voorbij waarom een voor een ernstig strafbaar feit aangehouden verdachte na zijn verhoor niet vast blijft zitten en/of wordt voorgeleid bij de rechter commissaris.

Op basis van Nationaal en Europees recht moet een verdachte van een strafbaar feit zijn veroordeling in vrijheid kunnen afwachten. Immers alleen een rechter mag een gevangenisstraf opleggen als hij het feit of feiten waarvan de verdachte wordt beschuldigd wettig en overtuigend bewezen acht.

Het is dus niet toegestaan op voorhand een voorschot te nemen op een mogelijk te verwachten vrijheidsstraf.

Soms is het echter nodig om een verdachte toch in voorlopige hechtenis te nemen.

Dit kan zijn omdat dit in het belang van het onderzoek is, in vrijheid zou de verdachte het onderzoek wellicht kunnen verstoren door bewijs zoek te maken, getuigen te beïnvloeden etc.

Daarnaast kan het feit ook zo heftig zijn geweest dat de rechtsorde daardoor geschokt is dat los lopen van de verdachte "onbegrijpelijk" is. Denk daarbij aan feiten zoals moord en doodslag.
Een ernstig gevaar voor herhaling, dus een vrees dat de verdachte zodra hij of zij weer in vrijheid is weer een soortgelijk zal gaan plegen kan ook een reden (grond) zijn om een verdachte toch langer vast te houden.

De politie en de officier van justitie mogen dat niet zelf bepalen als het vasthouden van de verdachte langer gaat duren dan een in de wet bepaald aantal dagen.

De rechter commissaris en na deze de Raadkamer van de Rechtbank zijn de instanties die mogen beslissen of een verdachte langer vast moet blijven zitten.

De officier van justitie moet dan wel vorderen bij de rechter commissaris en de Raadkamer.
In die vordering moet de officier van justitie uitleggen van welk(e) strafba(a)r(e) feit(en) hij de verdachte verdenkt en om welke redenen (in de wet gronden genoemd) hij vindt dat de verdachte langer vast moet blijven. Hij moet dit ook motiveren. Het moeten ook feiten zijn waarvoor de Wet heeft bepaald dat voorlopige hechtenis mogelijk is.
In het Wetboek van Strafvordering staan deze redenen (gronden) expliciet beschreven.

Op basis van de vordering, het horen van de verdachte en zijn raadsman door de rechter commissaris zal deze de vordering van de officier van justitie toe- of afwijzen,
De rechter commissaris zal daarna besluiten of de verdachte ook daadwerkelijk ingesloten moet worden of wellicht toch in vrijheid wordt gesteld onder een of meer voorwaarden.

Als de verdenking onvoldoende gemotiveerd is of de gronden ontbreken zal de rechter commissaris een vordering afwijzen.
Afwijzing wil niet zeggen dat de verdachte het feit niet zou hebben gepleegd of onschuldig zou zijn.
Toewijzing wil niet zeggen dat de verdachte het feit zou hebben gepleegd en niet onschuldig is.

De rechter commissaris mag een verdachte maximaal 14 dagen in bewaring laten stellen. Na deze termijn moet de Raadkamer van de Rechtbank bepalen of de verdachte in voorlopige hechtenis moet worden genomen. Ook dit doet de Raadkamer alleen na een vordering van de officier van justitie.
De Raadkamer kan een verdachte maximaal 90 dagen in voorlopige hechtenis nemen. De Raadkamer kan een verdachte ook onder voorwaarden schorsen of de vordering afwijzen.
Binnen deze 90 dagen dient, als verdachte vast blijft zitten, een eerste terechtzitting plaats te vinden.

De tijd die een verdachte voor de terechtzitting vast heeft gezeten zal uiteindelijk in mindering worden gebracht op de straf die opgelegd wordt. Wordt er geen straf opgelegd dan heeft de verdachte recht op een schadevergoeding.
Laatst gewijzigd door zijlvaart67 op 06 nov 2022, 08:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Stay safe out there.
Gesloten