Kattenoverlast

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gebruikersavatar
MK27
Infopolitie Gast

Kattenoverlast

Ongelezen bericht door MK27 »

We hebben sinds 23.08.2021 nieuwe buren naast ons wonen (daarvoor hebben ze 4 weken geklust) met 4 katten.
Buitenkatten welteverstaan.
We hebben meerdere malen de Gemeente/wijkmanager/handhaving/politie benaderd inzake de extreme overlast en de Gemeente zelfs voor de aanschaf van ultrasoon kattenverjagers.
Saillant detail: wij zijn beiden zwaar allergisch voor kattenharen en -huidschilfers en slikken momenteel de maximale dagdosering medicijnen. Een van ons is zo benauwd dat zij amper nog 200 meter kan lopen of de trap op kan,

Let wel:
-vanaf 23.08.2021 liggen we minimaal 5 nachten per week wakker door deze gillende/vechtende buitenkatten.
-vanaf 23.08.2021 is onze tuin de kattenbak van deze buitenkatten.
-vanaf 23.08.2021 kunnen we geen deur of raam openzetten of deze buitenkatten zitten bij ons binnen incl.terrotorium-afbakening.

De buren willen niets doen aan hun overlastgevende buitenkatten.
Standaard is de reactie m.b.t. hun katten: 'Het zijn buitenkatten, kunnen we niets aan doen, deal with it".
Neen zij willen hier niet over praten, bezorgen 's avonds laat briefjes met aanvullende eisen v.w.b. wij allemaal moeten veranderen. Het is zelfs zo dat zij willen dat wíj onze tuin "overnetten", bestaande beveiligingscamera's (nemen hen niet op) verplaatsen maar nog liever verwijderen want ze zien de camera's etc. Alles zwart-op-wit.

Met Pasen stond er een briesende buurman: "Uit, die k*t kattenverjagers. Nu. Anders zullen jullie het berouwen".
Niet gedaan maar ook geen melding gemaakt bij de Politie.
We werden allebei de Paasdagen uitgerookt (bbq en sigaretten), doof van de muziek en het gegil etc.
Dinsdag na Pasen stond hier de Wijkagent: een heel verhaal (gedaan door een huilende, overstuur zijnde buurman) waar niets van klopte.
Goddank kunnen weerleggen, zelfs uit kunnen/moeten leggen waarom er een droogmolen gebruikt wordt !?!.
Enfin, goed gesprek, case closed met de wijkagent v.w.b. de ultrasone kattenverjagers, die mochten zo blijven staan.
Dat hebben we geweten.......

Maar de gifbeker is nog niet leeg; Moederdag 8 mei weer Politie aan de deur.
Niet zulke prettige heren, agressieve houding, niets (willen) weten van voorgeschiedenis maar wel eisen dat de ultrasone kattenverjagers verplaatst danwel verwijderd werden onder bedreiging van strafvervolging als we weigerden.
In eerste instantie geweigerd maar onder de druk bezweken.
Wij gingen er vanuit dat de buren dan i.i.g. zouden worden verplicht om hun buitenkatten 's avonds en 's nachts binnen te houden.

O jee, wat hebben wij het mis;
Wij hebben 1 ultrasone kattenverjagers verplaatst/anders ingesteld en 1 verwijderd.
De buren kieperen hun katten iedere avond en nacht en bij bezoek of de poetsvrouw naar buiten.
De overlast blijft.

We hebben al maanden koffiedrab/peper/knoflook gestrooid, stankkorrels en Franse boomschors in de perken gestrooid, meermaals katwerende plantjes gepoot (die de buitenkatten vervolgens eruit groeven),anti-klimstrips op de schutting (van ons, op onze grond) gemonteerd etc.

Wie o wie heeft voor ons de legale tip om deze overlast tegen te gaan?
Of wetsartikel?
racefiets
Toplid
Toplid
Berichten: 342
Lid sinds: 22-03-2011
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door racefiets »

Schrikdraadje over de schutting en je bent er vanaf. Komt geen kat meer in je tuin.
Gebruikersavatar
MK27
Infopolitie Gast

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door MK27 »

racefiets schreef: 09 jun 2022, 15:37 Schrikdraadje over de schutting en je bent er vanaf. Komt geen kat meer in je tuin.
Daar hebben we aan gedacht maar mag dit wel?
De buren zijn er nl.pertinent op tegen.
En aangezien dit nu niet een bepaald goedkope oplossing is, willen we uiteraard voorkomen dat we (net zoals die ultrasone kattenverjagers, maar dat was 'maar' € 60) deze dure aanschaf ook moeten verwijderen als de buren de Politie weer op ons dak sturen.
Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1482
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door Proost »

Schutting staat vaak op de erfgrens dus daar zal de buurman het dan ook mee eens moeten zijn.

Ik begrijp alleen niet helemaal waarom de collega's zouden kunnen hebben gezegd dat de katten verjagers uit of verplaatst moeten worden.
Die dingen mag je hebben en gebruiken en kan me geen artikel voorstellen wat dit verbied. Geluidsoverlast daar gelaten. Maar de modellen die ik ken zijn amper hoorbaar voor het doorsnee menselijk oor.

Ik zou je adviseren om dit eens op een rustig moment, dus niet als je weer eens last hebt van overlast, te bespreken met de wijkagent.
Je hoeft te katten in ieder geval niet te dulden in je tuin. Maar anderzijds is het ook wel handig om een oplossing te bedenken waar ook de buren enigszins mee kunnen dealen.
racefiets
Toplid
Toplid
Berichten: 342
Lid sinds: 22-03-2011
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door racefiets »

Zorgen dat het draadje aan jou kant van de schutting blijft en dan kan de buurman roepen wat die wilt. En als je schutting geheel op eigen grond staat dan heeft de buurman al helemaal niets te zeggen. Om de buurman te helpen herinneren kan je er een bordje ‘ pas op schrikdraad’ aan hangen. Kan hij er nooit over zeiken dat hij er ongewild aan gepakt heeft.
Heb al 20 jaar schrikdraad op mijn schutting en nooit geen vreemde katten meer in de tuin.
Gebruikersavatar
Gast
Infopolitie Gast

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door Gast »

Proost schreef: 09 jun 2022, 18:04 Schutting staat vaak op de erfgrens dus daar zal de buurman het dan ook mee eens moeten zijn.
De schutting aan de achterzijde c.q. het tuinhek aan de voorzijde van onze (hoek)woning staat volledig op onze eigen grond en zijn geplaatst na kadastrale meting.
We hebben voor het plaatsen op eigen grond de toenmalige buren netjes geïnformeerd:
Achterzijde: buren vertrokken in 2017
Voorzijde: buren betrokken in juli 2021
De huidige buren hebben eind juli 2021 de sleutel van de koopwoning ontvangen die ze eind augustus hebben betrokken: zij accepteren niet dat zij niet kunnen beschikken naar hun inzicht en smaak over onze schutting c.q. tuinhek.
Proost schreef: 09 jun 2022, 18:04 Ik begrijp alleen niet helemaal waarom de collega's zouden kunnen hebben gezegd dat de katten verjagers uit of verplaatst moeten worden.
Die dingen mag je hebben en gebruiken en kan me geen artikel voorstellen wat dit verbied. Geluidsoverlast daar gelaten. Maar de modellen die ik ken zijn amper hoorbaar voor het doorsnee menselijk oor.
De kattenverjagers (type Pest-Tech™ PT-221) zijn aangeschaft nadat wij e.e.a. bij de Gemeente hebben nagevraagd; ze zijn niet verboden en de Gemeente had geen bezwaar.
Kattenverjagers zijn op 19.04.2022 gecontroleerd en beluisterd door de wijkagent; geen probleem, niets aan de hand maar de buren accepteerden de bevindingen van de wijkagent niet.
Op 08.05.2022 hebben de buren de Politie gebeld omdat zij (slapen aan de andere kant van het huis) en hun baby de kattenverjagers zouden kunnen horen.
Vervolgens is er één agent die zei de kattenverjagers te horen en vond het flitslicht ergerlijk; de andere agent deed geen uitspraak.
Bij navraag in de buurt, m.n. onze achterburen met een kindje van krap 2 jaar die slapen aan de achterzijde kregen wij te horen dat ze wel last hebben van de buitenkatten maar niet van de kattenverjagers.
Wij hebben hebben1 ultrasone kattenverjager verplaatst/anders ingesteld en 1 verwijderd; om meer ellende te voorkomen.
Maar over die verplaatste kattenverjager klagen de buren weer; Handhaving is al geweest en heeft niets kunnen constateren. Dat kan ook wel kloppen want dat ding werkt NIET.
Proost schreef: 09 jun 2022, 18:04 Ik zou je adviseren om dit eens op een rustig moment, dus niet als je weer eens last hebt van overlast, te bespreken met de wijkagent.
Wij hebben nu al sinds het bezoek op 19.04.2022 een keer of vijf middels o.m. het contactformulier gepoogd in contact te komen met de wijkagent. Resultaat NUL.
Proost schreef: 09 jun 2022, 18:04 Je hoeft te katten in ieder geval niet te dulden in je tuin. Maar anderzijds is het ook wel handig om een oplossing te bedenken waar ook de buren enigszins mee kunnen dealen.
De buren hebben zwart-op-wit aangegeven NIETS te willen doen aan hun buitenkatten of maatregelen te willen nemen. Zij zijn van mening, ook zwart-op-wit, dat wij de overlast maar moeten accepteren.

Opmerking van moderator Thijeleo

quotes hersteld.
imperial
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
Berichten: 202
Lid sinds: 14-03-2012
Roepnaam: Remco
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door imperial »

racefiets schreef: 09 jun 2022, 21:19
Heb al 20 jaar schrikdraad op mijn schutting en nooit geen vreemde katten meer in de tuin.
Dan werkt dat schrikdraad niet best als je dus altijd vreemde katte n in de tuin hebt.
Gebruikersavatar
MK27
Infopolitie Gast

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door MK27 »

racefiets schreef: 09 jun 2022, 21:19 Zorgen dat het draadje aan jou kant van de schutting blijft en dan kan de buurman roepen wat die wilt. En als je schutting geheel op eigen grond staat dan heeft de buurman al helemaal niets te zeggen. Om de buurman te helpen herinneren kan je er een bordje ‘ pas op schrikdraad’ aan hangen. Kan hij er nooit over zeiken dat hij er ongewild aan gepakt heeft.
Heb al 20 jaar schrikdraad op mijn schutting en nooit geen vreemde katten meer in de tuin.
De schutting aan de achterzijde staat volledig op onze grond, dus schrikdraad kan zondermeer aan onze zijde gemonteerd worden en gaan we serieus in overweging nemen.
Maar wij zijn bang dat daar nog meer ellende van komt.
De buren zijn overal "tegen"; bordjes helpen echt niets.
We hebben al jaren waarschuwingsstickers en verbodsbordjes ; de buren zeggen dat we én geen stickers én geen bordjes hebben.
Hoppa ze sturen de Wijkagent/Politie/Handhaving : stickers, bordjes etc. zijn gecontroleerd door én de Wijkagent én de Politie én Handhaving en akkoord bevonden.
Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1482
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door Proost »

In dat geval zou ik, wanneer het lukt om de wijkagent weer een keer te spreken, vragen of het mogelijk dat hij een afspraak op locatie maakt. Dan zien alle politie collega's als ze ooit bij jullie moeten zijn, hoe het zit en wat er afgesproken is.

Zij de katten, jullie de katten verjagers en verder elkaar vooral in de waarde laten.

Dit is geen probleem wat de politie kan gaan oplossen en ik ben bang dat het (zo te lezen ) al ruimschoots te laat is voor buurtbemiddeling.

Weet dat je nu eenmaal buren bent (en dat waarschijnlijk nog wel even gaat blijven) en juridisch getouwtrek ook niets gaat oplossen.
Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6952
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 61
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door SWAT »

Er is geen wet die het houden van buiten katten verbied. Politie noch gemeente kunnen u daarbij dus van dienst zijn.
Ondervind u overlast van deze dieren en weigert uw buurman daar actie op te ondernemen dan zult u naar de civiele rechter moeten stappen om de overlast te doen beëindigen.

Geluidsoverlast door kattenverjagers is feitelijk hetzelfde. Als gebruik wordt gemaakt van goedgekeurd materiaal dan kan er strafrechtelijk niets tegen ondernomen worden. Het kan echter gebeuren dat een persoon zo sensitief is dat deze wel overlast kan ondervinden. Ook deze persoon zal dan naar de civiele rechter moeten stappen als de gebruiker van de apparatuur geen actie onderneemt op klachten.
Stay safe out there.
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Developer
Berichten: 15704
Lid sinds: 21-05-2003
Geslacht:
Leeftijd: 55
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door Frans »

Volgens mij kun je de buren gewoon aansprakelijk stellen voor de overlast en de intussen geleden schade, en die is er, al was het maar door de kosten die zijn gemaakt voor het plaatsen van allerlei gadgets die vervolgens, collega @Proost haalde het al aan, onterecht, weer moesten worden verwijderd. Je mag nooit overlast veroorzaken aan of bij een ander, doe je dat wel dan geldt daar een bepaalde vorm van aansprakelijkheid.

Gaat het hier om een dier of dieren (katten) die ernstige overlast en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken dan stel je ze dus aansprakelijk. Wel via het civiel recht, niet via de politie, dit kan al met behulp van bijvoorbeeld het Juridisch Loket

https://www.juridischloket.nl/
Frans
Beheerder
racefiets
Toplid
Toplid
Berichten: 342
Lid sinds: 22-03-2011
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door racefiets »

imperial schreef: 09 jun 2022, 22:16 Dan werkt dat schrikdraad niet best als je dus altijd vreemde katte n in de tuin hebt.
Scherp Imperial. :like:
racefiets
Toplid
Toplid
Berichten: 342
Lid sinds: 22-03-2011
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door racefiets »

MK27 schreef: 09 jun 2022, 22:21 De schutting aan de achterzijde staat volledig op onze grond, dus schrikdraad kan zondermeer aan onze zijde gemonteerd worden en gaan we serieus in overweging nemen.
In dat geval gewoon de draad op de schutting en als de buren het er niet mee eens zijn dan is dat hun probleem. Gewoon negeren en lekker laten praten. Jullie tuin, jullie schutting en jullie bepalen wat je daar mee doet. Je kan zelfs de achterkant van je schutting rose verven als je daar zin in hebt.
Gebruikersavatar
MK27
Infopolitie Gast

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door MK27 »

Partner is nog niet 100% om, ik wel.
Ik wil dat het gezever van de buren en de overlast van de buurkatten stopt.
Mwah, de buurvrouw wil i.d.d. het 90 cm hoge tuinhek aan de voorzijde schilderen (staat ook op onze grond, tussen hun oploop naar de voordeur en onze oploop naar onze voordeur) dat nu antracietgrijs met rvs afwerking is.
Wij kijken niet raar op als we na onze vakantie opeens van alles missen of in een andere kleur aantreffen.
Onze Lieve Heer heeft rare kostgangers ..........
Laatst gewijzigd door zijlvaart67 op 10 jun 2022, 11:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd
racefiets
Toplid
Toplid
Berichten: 342
Lid sinds: 22-03-2011
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Kattenoverlast

Ongelezen bericht door racefiets »

Even schriftelijk bij de buren melden dat het jullie eigendom is en dat daar zij daar niets aan mogen veranderen. Doen ze het wel dan zijn de gevolgen voor hun.
Gesloten