Vespa gestolen en weer terug.

In dit gedeelte kunt u een vraag stellen. Vragen die zijn beantwoord worden gesloten en komen automatisch in het archief terecht. Kijk dus eerst even in het archief.

Moderator: Moderatorteam

Gebruikersavatar
Swampy
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid sinds: 28-07-2021
Roepnaam: Swampy
Contact:

Vespa gestolen en weer terug.

Ongelezen bericht door Swampy »

Hallo.
De scooter van mijn zoon was vorige week woensdag gestolen van een parkeerplaats in onze dorp.
Gelukkig kwamen wij snel achter wie de dief was, met hulp van de ouders van de dief is hij opgespoord en dief met Vespa zijn gevonden. Tijdens zijn ontsnappingspoging hij de dief door de hoog water gereden (Midden Limburg) en de scooter kwam stil te staan.
De ouders schaamde zich rot (zijn ook bekende van mij) en beloofden de Vespa volledig te herstellen om hun kosten, de Vespa is inmiddels bij een specialist om de blok uit elkaar te halen (water en zand in de olie) en diverse elektronica waren aangetast ook de ECU dat hoogstwaarschijnlijk door verbrand is.
Er is een melding gedaan bij de politie, de naam van de dader is bekend bij hun, iom de politie en ouders heb ik tot nu toe afgewacht op aangifte te doen, want blijkbaar kan ik nog aangifte doen als de afspraken (herstel Vespa) niet worden nagekomen.
Mijn vraag: stel voor dat de Vespa specialist komt met een advies dat de Vespa niet rendabel is om te maken (totaal los). Kan ik dit bedrag eisen van de ouders? ook zonder aangifte te doen,?
via de verzekering van hun wettelijk aansprakelijkheid?
Want als de Vespa niet terug was gevonden dan was en dader niet bekend was het wel een verzekering kwestie voor mij.
bedankt alvast voor jullie reacties.

Gebruikersavatar
Hilde
Moderator
Moderator
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 10484
Lid sinds: 18-04-2006
Roepnaam: Mevr. mr. Bitch
Geslacht:
Leeftijd: 55
Contact:

Re: Vespa gestolen en weer terug.

Ongelezen bericht door Hilde »

Dat kan altijd.
Met aangifte doen vraagt u om vervolging van de dader, niet om schadevergoeding.
Schadevergoeding eisen is een andere procedure. Die kan tegenwoordig samengevoegd worden met de strafzaak, maar is een losse procedure.
Overigens zal de aansprakelijkheid sverzekering niet uitkeren want schade door strafrechterlijke reden is uitgesloten.
Wel is er een kans dat u uitbetaald wordt en dat het uitgekeerde bedrag wordt teruggevorderd door de verzekeringsmaatschappij.
Daarnaast kan de schade vergoedt worden door de maatschappij die de scooter heeft verzekerd, als deze voor schade is verzekerd.
U kunt ook het schadebedrag vorderen van de scootereigenaar zonder een verzekering. Hij is immers aansprakelijk.
==================================
Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen. (Confucius)

Gebruikersavatar
Ron Corleone
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22-07-2021
Roepnaam: Ron
Geslacht:
Contact:

Re: Vespa gestolen en weer terug.

Ongelezen bericht door Ron Corleone »

Dit klinkt overigens wel als een goede reden om aangifte te doen. De scooter van uw zoon werd zomaar gestolen, kennelijk door een bekende. Een stap vooruitlopende is de vraag of wel voldoende bewijs voor zal zijn. Zijn er bijvoorbeeld camerabeelden, heeft u nog verdere getuigen, etc. Het voordeel van een aangifte doen, en als er vervolgens door het OM vervolgd zal worden, is dat u zich zou kunnen voegen in het strafproces als slachtoffer. U kunt dan - mits u dat goed kunt onderbouwen - uw schade op die manier verhalen. U kunt hier bijvoorbeeld ook hulp mee krijgen, denk aan Slachtofferhulp Nederland. De ervaring leert dat dit de meest 'makkelijke' manier is. Uiteraard, zoals ik zei, mits er voldoende bewijs is en de dader vervolgd wordt.

Uiteraard kunt u - zoals Hilde terecht zegt - uw verzekering raadplegen. Ik ken uw polis niet en misschien hebben zij goede tips voor u.

Tot slot kunt u natuurlijk ook nog altijd een civiele procedure starten. Het zou dan gaan om een onrechtmatige daad (art. 6:162 Burgerlijk Wetboek) waarbij de veroorzaker u schade heeft berokkend. Ook hier is het van belang dat u dit wel moet kunnen bewijzen. Een nadeel hieraan is echter dat het vaak duur en onhandig is om iemand civielrechtelijk aansprakelijk te stellen. U kunt hiervoor uiteraard brieven sturen en iemand daarop aanspreken / civiel de nodige acties starten (in gebreke stellen, etc.), met de kans het onderling op te lossen. Mocht u uiteindelijk geen geld krijgen, dan is uw enige laatste optie nog procederen. U zult daarvoor een advocaat in de arm moeten nemen om te procederen en griffiekosten (voor de rechtbank) moeten betalen. Daarbij is het de vraag in hoeverre dit in verhouding staat tot de schade van uw scooter. Misschien als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u met hen eens overleggen.

Gebruikersavatar
maestro
Deskundige
Deskundige
Jurist/Advocaat
Berichten: 1159
Lid sinds: 22-02-2018
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contact:

Re: Vespa gestolen en weer terug.

Ongelezen bericht door maestro »

U kunt altijd schadevergoeding eisen, het staat zoals gezegd los van het wel of niet doen van aangifte.

Zoals Hilde aangeeft kunnen de ouders van de dader geen aanspraak maken op hun aansprakelijkheidsverzekering of die van hun zoon. Eventueel kunt u een beroep doen op uw eigen verzekering, die de schade dan op de dader zal verhalen. Bespreekt dat met uw verzekering.

Is de dader 16 jaar of ouder dan is hij persoonlijk aansprakelijk voor de schade en niet zijn ouders. Al zullen de ouders vermoedelijk wel betalen.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Plaats reactie