Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gebruikersavatar
motorrijder
Infopolitie Gast

Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door motorrijder »

Beste,

Onlangs is er een db-meting uitgevoerd op mijn motorfiets waarbij de toegestane DB werd overschreden, hiervoor heb ik een boete gekregen. Hiernaast werd een WOK-melding opgelegd omdat er geen DB-killer in de uitlaat zat. Nu had ik de db-killer wel bij mij en kon hem direct plaatsen. Volgens de politieagent maakte dit echter niet uit c.q. zijn woorden: "ik kan geen boete uitschrijven zonder een WOK-melding". Ondanks dat ik aangaf dit raar te vinden en de politieagent vroeg hoe of wat, werd er niet echt geluisterd en diende hij de WOK-melding in, met daarna 'de WOK-melding heb ik al ingediend, kan het niet meer terugdraaien'.

Ondanks dat ik fout zit, om zonder db-killer te rijden, vind ik de wijze waarop deze politieagent handelde niet eerlijk. De motorfiets was namelijk verder helemaal in orde, behalve de DB-killer die ik overigens wel bij mij had.

Heb zelf reeds het internet lopen afstruinen om een duidelijk antwoord te krijgen op de stelling: "kan een boete enkel gegeven worden met een WOK-melding". Ik kan echter bar weinig informatie vinden, waarbij ik wel lees dat een WOK-melding zonder boete opgelegd kan worden, vice versa kan ik echter niets terug vinden. Zodoende hoop ik via deze weg geïnformeerd te worden wat juist is.

Het is irrelevant; maar wil het toch nog wel even benoemen.. Zowel tijdens het staande houden c.q. gedurende meting heb ik volledige medewerking getoond en zelfs met de politieagenten staan lachen (niet wetende dat er een WOK zou komen) en zelfs met de agent die mij vertelde dat ik een WOK-melding kreeg bleef het netjes. (Werk zelf ook bij de overheid iets met wegen waarbij ik dus wel vaker een politieagent spreek..).

Het meest frappante vind ik overigens dat een mede motorrijder een veel luidere uitlaat heeft, luider dan die van mij zelfs zonder db-killer, die niet werd meegenomen (die had wel een db-killer).. Hierdoor krijg ik een beetje het idee dat ik er uitgepikt ben, waarom hoe geen idee..

Gebruikersavatar
ThunderSTreak
Moderator
Moderator
Luitenant-kolonel
Adviseur Veiligheid
Vademecum
Berichten: 5723
Lid sinds: 18-07-2004
Locatie: Ulvenhout
Geslacht:
Leeftijd: 62
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door ThunderSTreak »

Geluidsoverlast van motoren is ergernis nummer één. In bepaalde gebieden wordt het leven er zelfs onleefbaar door. Snap als fervent motorrijder dan ook niet waarom je zoveel geluid moet maken.

In het kader van handhaving kan ik de combinatie boete en WOK in bepaalde gebieden dan ook heel goed begrijpen. Als op enig moment (herhaalde) oproepen in de media en zelfs borden langs de wegen niet helpen, kan men slechts teruggrijpen op handhaving met alle middelen die beschikbaar zijn; boete en WOK. Het is namelijk het vast stellen van twee zaken: 1. Overtreding van de geluidsnorm en 2. Niet voldoen aan de inrichtingseisen. Daarmee leidt in dit geval het eerste automatisch tot het tweede. Het feit dat de dB-killer op zak was en zo geplaatst kon worden is zelfs bijzonder kwalijk. Het kon dus al stiller vanaf het begin van de rit. Waarom dat dan niet ? Nu rest alleen nog maar de duurste optie die rechtens is opgelegd, boete, herstel van de motor terug naar origineel en weer laten keuren bij de RDW. Was allemaal misschien niet nodig geweest als de dB-killer al vanaf de aanvang van de rit gemonteerd was geweest.
Met vriendelijke groet,

ThunderSTreak
Afbeeldingdrive safe4safetyAfbeelding

Gebruikersavatar
WilH_te_E
Infopolitie Gast

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door WilH_te_E »

Graag zou ik van "motorrijder" vernemen wat hem beweegt om bewust en opzettelijk zijn voertuig zo aan te passen dat er een klereherrie ontstaat.
Het lijkt mij erg zinvol om eens het standpunt van een overlastveroorzaker in deze te horen.
Dus graag hoor ik welke logica hij moet toepassen om voor zichzelf te rechtvaardigen dat hij een hoop herrie maakt zonder daarbij ook maar iets van schaamte te voelen.
En ik ben zeker niet de enige die benieuwd is waarom hij het blijkbaar normaal vind dat je geluiddempende onderdelen van je motor sloopt enkel om meer herrie te produceren.

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1107
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Proost »

Helemaal eens met @ThunderSTreak . Dat is de kern van het verhaal en dat kun je echt alleen jezelf aanrekenen.
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 "ik kan geen boete uitschrijven zonder een WOK-melding".
Klopt niet, dat kán wel. Maar waarom zou die dat doen? En dan nog, waarom is dat relevant?
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 'de WOK-melding heb ik al ingediend, kan het niet meer terugdraaien'.
Ook dat kan, maar wederom, waarom is dit relevant? Je hebt de WOK terecht gekregen.
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 Ondanks dat ik fout zit, om zonder db-killer te rijden, vind ik de wijze waarop deze politieagent handelde niet eerlijk. De motorfiets was namelijk verder helemaal in orde, behalve de DB-killer die ik overigens wel bij mij had.
Ik vind vooral de wijze waarop jij handelde niet eerlijk. Je gaat willen en wetens de weg op met een te luide uitlaat en omdat je weet dat je fout bent neem je vooruit gedacht al de herstelmogelijkheid mee zodat je, op het moment dat je hem nodig hebt, de DB killer er terug in kan draaien met als doel zo de WOK te ontlopen. Gelukkig trapte de collega daar niet in. Die WOK heb je dus ook dubbel en dwars verdient. Ook al had hij ervoor kunnen kiezen om hem niet op te leggen.
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 Het is irrelevant; maar wil het toch nog wel even benoemen.. Zowel tijdens het staande houden c.q. gedurende meting heb ik volledige medewerking getoond en zelfs met de politieagenten staan lachen
doe je goed. Zouden meer mensen moeten doen.
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 (niet wetende dat er een WOK zou komen)
En als je had geweten dat die wel was gekomen? Was je dan expres recalcitrant gaan doen of hoe moet ik deze opmerking zien?
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 en zelfs met de agent die mij vertelde dat ik een WOK-melding kreeg bleef het netjes.
en zo hoort het. Dat is zeg maar de norm.
motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12 Het meest frappante vind ik overigens dat een mede motorrijder een veel luidere uitlaat heeft, luider dan die van mij zelfs zonder db-killer, die niet werd meegenomen (die had wel een db-killer).. Hierdoor krijg ik een beetje het idee dat ik er uitgepikt ben, waarom hoe geen idee..
De collega's zien een 'groep' motorrijders rijden die wellicht allemaal een overtreding begaan. Omdat je maar 1 stopbord hebt wat op 1 auto bevestigd zit kun je ook maar 1 keuze maken. Een hele creatieve collega kan er wellicht nog twee aan de kant zetten maar dan houdt het snel op. Dus jij was die dag de keuze. Morgen kan dat weer iemand anders zijn. Dat je er dus uitgepikt bent is niet omdat jij het bent maar omdat je een luide uitlaat hebt. Het had net zo goed je mede motorrijder kunnen zijn.

Gebruikersavatar
motorrijder
Infopolitie Gast

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door motorrijder »

Ik vind wel frappant hoe men reageert, ik zeg nergens dat ik gelijk heb of dat ik iets probeer goed te praten...
Geef aan dat ik graag juist wordt geïnformeerd. Wellicht moeten sommige hun roze brilletje af doen en de situatie enkel in de context c.q. stelling bekijken: kan een boete enkel uitgeschreven worden als een WOK gegeven wordt.

En dat van een herrie.. De motor van men maatje waar wij samen mee op pad waren maakt MEER herrie dan mijn motor zonder DB-killer. Waarom werd hij niet meegenomen voor een meting? Maakt ook niet uit, ik ben zoekende naar: is een boete gekoppeld aan een WOK-melding, kan een politieagent zonder een WOK te geven geen boete voor het overschrijden van de DB waarde

Mitch
Stamgast
Stamgast
Agent
Blauwe Parel
Berichten: 922
Lid sinds: 15-11-2006
Roepnaam: Mitchel
Locatie: Overal en (n)ergens
Geslacht:
Leeftijd: 35
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Mitch »

@ts; je hebt een boete gehad naar aanleiding van een geluidsmeting en niet omdat je onnodig geluid veroorzaakte. Althans dat vermoed ik na je verhaal.

Als de boete voor het onnodig geluid veroorzaken was, in verband met het niet hebben van de dB killer, dan had de wok wellicht achterwege kunnen blijven.

In dit geval is de wok opgelegd omdat de RDW een meting moet doen met geluidsapparatuur. Beleidsmatig moet de politie dan inderdaad een wok laten plaatsen.

Gebruikersavatar
zijlvaart67
Moderator
Moderator
Agent
Berichten: 13730
Lid sinds: 31-07-2003
Geslacht:
Leeftijd: 54
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door zijlvaart67 »

Toch ben ik van mening dat een wok hier onterecht/overbodig is opgelegd. De motivatie is heel simpel; de uitlaat is aangepast door de 'db-killer' eruit te halen. De eigenaar heeft deze bij zich en kan 'm zeer snel weer terugplaatsen waardoor de uitlaat weer aan de eisen voldoet.

Wat is dan de meerwaarde van de wok? Ik vind deze wijze van handelen niet correct. Hier is de wok in mijn ogen niet voor bedoeld. Dan kunnen we net zo goed wok meldingen gaan aanmaken voor mensen met kapotte achterlichten.

Het feit dat geluidsoverlast meer irritant is dan een kapot achterlicht kan ik niet zien als een reden om een wok op te leggen..

'Als het klimaat geen constanten kent, kent het ook geen crisis..'


Mitch
Stamgast
Stamgast
Agent
Blauwe Parel
Berichten: 922
Lid sinds: 15-11-2006
Roepnaam: Mitchel
Locatie: Overal en (n)ergens
Geslacht:
Leeftijd: 35
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Mitch »

Hij zal dan opnieuw gemeten moeten worden ter plaatse om te zien of ie aan de eisen voldoet na terugplaatsing van de dB killer. Dat kan inderdaad maar hoeft niet en lijkt me afhankelijk van meerdere factoren.

Gebruikersavatar
Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 4216
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Pim »

zijlvaart67 schreef: 04 jun 2021, 16:56 Toch ben ik van mening dat een wok hier onterecht/overbodig is opgelegd. De motivatie is heel simpel; de uitlaat is aangepast door de 'db-killer' eruit te halen. De eigenaar heeft deze bij zich en kan 'm zeer snel weer terugplaatsen waardoor de uitlaat weer aan de eisen voldoet.
TS had EEN dB-killer bij zich.

Ik kom bij controles motoren tegen met op het oog een dB-killer in de uitlaat hoewel het geluid anders deed vermoeden. Wat blijkt dan als men de dB-killer demonteert...
De pijp is ingekort. Of
De pijp is afgezaagd. Of
De pijp is voorzien van extra gaten. Etc.

Als de bestuurder willens en wetens heeft gesleuteld aan zijn motor om meer herrie te maken mag hij de RDW overtuigen dat de motor weer in originele staat is en niet mij.

Ik kan dat op straat niet meten wn op gehoor mag ik het niet, zelf als hij er weer een dB-killer in zet. Het is niet aan mij om op het gehoor te verpalen of het weer onder de norm is.
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gebruikersavatar
Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 4216
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Pim »

motorrijder schreef: 04 jun 2021, 13:12"kan een boete enkel gegeven worden met en WOK-melding"
Het kan wel. Maar het hoort niet.
De boete is omdat de motor niet meer in originele technische staat is een de WOK is ervoor dat de RDW controleert dat het weer in orde is als je legal de weg op wilt gaan.

Terugdraaien van een geplaatste wok kan wél, al is dat niet heel duidelijk in de politiesystemen.
Voor de meelezende collega's: door opnieuw het WOK meldingsformulier te genereren op het kenteken kan het. Dan opletten bij de formuliervragen, er komt dan een vraag langs: nieuwe wok aanmaken of wok terugdraaien oid.
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gebruikersavatar
motorrijder
Infopolitie Gast

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door motorrijder »

Mitch schreef: 04 jun 2021, 16:49 @ts; je hebt een boete gehad naar aanleiding van een geluidsmeting en niet omdat je onnodig geluid veroorzaakte. Althans dat vermoed ik na je verhaal.
Als de boete voor het onnodig geluid veroorzaken was, in verband met het niet hebben van de dB killer, dan had de wok wellicht achterwege kunnen blijven.
In dit geval is de wok opgelegd omdat de RDW een meting moet doen met geluidsapparatuur. Beleidsmatig moet de politie dan inderdaad een wok laten plaatsen.
Dat klopt, wij reden stapvoets en er was geen sprake van 'kabaal' ook niet in het voortraject. Wij reden namelijk net weg.

Het gaat er mij momenteel niet eens meer om of een WOK onterecht/overbodig was, kan het toch niet meer omdraaien. Het gaat er mij om dat een ambtenaar (dat ben ik ook) onjuiste informatie verschaft, in dit geval aan een burger en dat vind ik niet kunnen. Zodoende was ik opzoek naar informatie m.b.t. dit onderwerp.

Overigens allen @Pim, @zijlvaart67, @mitch, dank voor het reageren binnen de context.

Wel wil ik een laatste noot achterlaten m.b.t. de 'herrie'. Mijn motor mag volgens de RDW max 93 db produceren, de motor van mijn maat max 98 db.. God mag weten hoeveel db een Harley Davidson mag produceren. Het punt dat ik hier wil maken is dat sommige motoren volgens de wetgeving 100 db mogen produceren, terwijl een motor die bijv. 90 db mag produceren en gemeten wordt op 98 db beboet wordt vanwege teveel DB. Zodoende zou een volgende stelling kunnen zijn; wanneer produceert een motor teveel db?

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1107
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Proost »

Pim schreef: 04 jun 2021, 18:02 Terugdraaien van een geplaatste wok kan wél, al is dat niet heel duidelijk in de politiesystemen.
Voor de meelezende collega's: door opnieuw het WOK meldingsformulier te genereren op het kenteken kan het. Dan opletten bij de formuliervragen, er komt dan een vraag langs: nieuwe wok aanmaken of wok terugdraaien oid.
Ik vind m eigenlijk heel duidelijk. Bij elke D33 die je aanmaakt krijg je de vraag of je een melding wil maken, of een melding wil intrekken. Letterlijk de eerste vraag die gesteld wordt. Als je dus ooit al een WOK melding aangemaakt hebt dan weet je dit.

Gebruikersavatar
motorrijder
Infopolitie Gast

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door motorrijder »

Wanneer ik dit lees vind ik het kwalijk dat de betreffende politieagent mij (bewust?) onjuist informeerde m.b.t. de procedures.. Hij gaf overigens ook aan, indien ik verder zou rijden en weer aangehouden wordt mijn motor ingenomen + vernietigd wordt.. Nu kreeg ik vandaag de brief binnen van de RDW; de WOK-melding is een dag later ingegaan... Terwijl ik 3 uur lang op sleper heb staan wachten..
Laatst gewijzigd door zijlvaart67 op 04 jun 2021, 22:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd

Gebruikersavatar
ThunderSTreak
Moderator
Moderator
Luitenant-kolonel
Adviseur Veiligheid
Vademecum
Berichten: 5723
Lid sinds: 18-07-2004
Locatie: Ulvenhout
Geslacht:
Leeftijd: 62
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door ThunderSTreak »

motorrijder schreef: 04 jun 2021, 18:33 ......

Wel wil ik een laatste noot achterlaten m.b.t. de 'herrie'. Mijn motor mag volgens de RDW max 93 db produceren, de motor van mijn maat max 98 db.. God mag weten hoeveel db een Harley Davidson mag produceren. Het punt dat ik hier wil maken is dat sommige motoren volgens de wetgeving 100 db mogen produceren, terwijl een motor die bijv. 90 db mag produceren en gemeten wordt op 98 db beboet wordt vanwege teveel DB. Zodoende zou een volgende stelling kunnen zijn; wanneer produceert een motor teveel db?
Ja die verschillen hebben vooral te maken met de resultaten van de geluidsmeting zoals die bij het vaststellen van het typecertificaat is vastgesteld. Dat kan een bepaling dit jaar zijn, maar ook van10tallen jaren geleden. Daarnaast neemt met het toenemen van de euronorm waaraan motoren moeten voldoen de maximale geluidsproductie af.

Euronorm 4: max 80 dBA
Euronorm 5: max 77 dBA

Verschillen in de praktijk zijn dus best mogelijk, eea afhankelijk van de af fabriek bouw van motor en uitlaatsysteem, maar meer nog ook afhankelijk van de leeftijd waarop de homologatie heeft plaatsgevonden.

Dat houdt dus in dat in het ene geval bij de ene motor 105 dba volledig 'street legal' is en in het andere geval bij een (jongere) motor 93 dba meteen een vette overtreding oplevert.
Met vriendelijke groet,

ThunderSTreak
Afbeeldingdrive safe4safetyAfbeelding

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1107
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Is een boete gekoppeld aan een WOK-melding?

Ongelezen bericht door Proost »

motorrijder schreef: 04 jun 2021, 19:15 Wanneer ik dit lees vind ik het kwalijk dat de betreffende politieagent mij (bewust?) onjuist informeerde m.b.t. de procedures.. Hij gaf overigens ook aan, indien ik verder zou rijden en weer aangehouden wordt mijn motor ingenomen + vernietigd wordt.. Nu kreeg ik vandaag de brief binnen van de RDW; de WOK-melding is een dag later ingegaan... Terwijl ik 3 uur lang op sleper heb staan wachten..
Jij gaf aan dat hij heeft gezegd dat die niet teruggedraaid kan worden. Hoewel het wel kan, gaat hij daar zelf over. Dus als hij had gezegd: "De wok kán wel teruggedraaid worden, maar dat ga ik echt niet doen". Had dat voor jou heel veel verschil gemaakt? Dan was je namelijk juist geïnformeerd met exact hetzelfde resultaat.

Rijden met een wok mag niet. Je motor kan dan in beslag genomen worden. Een vernietiging (verbeurdverklaring) zou dan ook kunnen. Daar heeft hij je juist over geïnformeerd. De sleper was er dus niet voor niets aan te pas gekomen.

De wok melding is in gegaan op het moment dat je die mondeling aangezegd was. Dat die op papier een dag later is ingegaan is denk ik een foutje (opmaak datum en tijdstip niet gecorrigeerd).

Gesloten