Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Bezorgde vader
Infopolitie Gast

Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door Bezorgde vader » 04 jun 2018, 22:32

Om een lang verhaal kort te maken:

- Dochter, 13 jaar, (sociaal-emotioneel loopt ze achter en ze is naïef) ontmoet op whatsappgroep van school een jongen van 18 jaar (heeft op haar school gezeten)
- Dochter wordt verliefd op de 18 jarige jongen die ze alleen digitaal gesproken heeft tot dusver
- Binnen 2 weken na eerste digitale contact ontmoet ze de 18-jarige jongen zonder medeweten van ouders (ze zei later uit school te komen door een oefening op school)
- Dochter 13 tongt met jongen 18 jaar
- Gedrag van dochter wekt argwaan bij ouders, ouders weten met moeite de waarheid boven tafel te krijgen
- Bezorgde vader is woeste vader. Woest met name vanwege het liegen en bedriegen door dochter en het zichzelf in gevaar brengen tegen advies van ouders in
- Bezorgde vader belt 18-jarige knul en wijst hem (op niet al te vriendelijke wijze) op de relatie tussen minderjarige en meerderjarige. Knul geeft aan dat er niets zal gebeuren (vader heeft twijfels)
- Bezorgde vader heeft samen met vrouw gesprek met dochter over het gebeuren. Dochter zegt het te begrijpen en zegt sociaal wenselijk niets meer met knul te maken te willen hebben.
- Dochter zoekt binnen een week toch weer contact met jongen van 18 jaar en ontmoet hem weer in levende lijve
- Dochter 13 en jongen 18 doen nu meer dan alleen tongen, geslachtsdelen worden ook aangeraakt, jongen dringt met vinger binnen bij dochter. Zonder dwang zegt dochter later tegen ouders
- Gedrag van dochter is daarna weer vreemd, ouders voelen weer nattigheid en leggen dochter weer vuur aan de schenen.
- Dochter komt met het verhaal (zoals hier boven staat, in hoeverre het de waarheid is, is maar de vraag want ook tijdens het gesprek liegt en bedriegt ze in eerste instantie herhaaldelijk alles bij elkaar)

Maar nu: wat kan bezorgde vader doen? Bezorgde vader heeft lopen snuffelen op internet maar vindt tegenstrijdige berichten.

Mijn vraag:

Zijn sexuele handelingen (penetreren, kan met vinger, penis, etc). met een minderjarige van 13 nou wel of niet toegestaan, hierbij houd ik in gedachten dat het dus vrijwillig gebeurd is door de minderjarige

(De verhalen over de bloemetjes en bijtjes hebben we uiteraard gehad met onze dochter, we hebben allerhande voorlichting gegeven, zeker omdat we ons ervan bewust zijn dat ze naïef is en zeer gevoelig is voor dingen die haar romantisch lijken, we hebben de film Trust (aanrader) gezien met haar om de gevaren van internet duidelijk te maken maar het mag allemaal niet baten helaas)

Gebruikersavatar
MarcH
Deskundige
Deskundige
Berichten: 1806
Lid geworden op: 13 dec 2004, 22:43
Vademecum
Roepnaam: Marc
Geslacht:
Leeftijd: 35
Contacteer:

Re: Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door MarcH » 04 jun 2018, 23:45

In feite kan alleen de rechter antwoord geven op uw vraag. Het gaat in dit geval om de volgende wetsartikelen:
Wettekst
Artikel 245 Wetboek van Strafrecht
Hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 247 Wetboek van Strafrecht
Hij die (...) met iemand beneden de leeftijd van zestien jaren buiten echt ontuchtige handelingen pleegt of laatstgemelde tot het plegen of dulden van zodanige handelingen buiten echt met een derde verleidt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de 4e categorie.
Alles draait om de term “ontuchtig”. Die term houdt in dat het moet gaan om seksuele handelingen die in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Of dat het geval is, hangt af van de omstandigheden van het geval en alleen de rechter kan dat beoordelen. Bij die omstandigheden speelt onder meer een rol dat in de rechtspraak is bepaald dat het ontuchtig karakter kan ontbreken bij seksueel contact met een minderjarige als het gaat om een vrijwillig contact tussen personen die slechts in geringe mate in leeftijd verschillen en eventueel een affectieve relatie hebben. Dat geeft echter ook geen duidelijkheid, want ook dat moet per geval beoordeeld worden. Zo kan het zijn dat in de ene zaak bij een 13-jarige en een 19-jarige geen sprake is van ontuchtige handelingen en in de andere zaak met een 15-jarige en een 17-jarige wel sprake is van ontuchtige handelingen.
Be yourself, no matter what they say ...

maestro
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
Berichten: 288
Lid geworden op: 22 feb 2018, 15:37
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contacteer:

Re: Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door maestro » 05 jun 2018, 08:26

Zoals MarcH aangeeft wordt het van geval tot geval bekeken. U kunt aangifte doen en dan kan eventueel tot vervolging worden overgegaan (of niet). Ook komt het voor dat de zaak geseponeerd wordt onder voorwaarde van verder geen contact met de minderjarige.

De werkelijke bescherming voor uw dochter ligt natuurlijk in haar bewuster maken van haar gedrag en de eventuele consequenties daarvan. U zou eens contact kunnen opnemen met de Rutgersstichting voor een meer op maat geschreven advies over sexuele voorlichting.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Gebruikersavatar
Bezorgde vader
Infopolitie Gast

Re: Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door Bezorgde vader » 06 jun 2018, 13:26

Dank voor de reacties.

Maar het komt er dus op neer dat ik in deze dus weinig in te brengen heb als het gaat om mijn minderjarige dochter die op dit vlak sociaal emotioneel ook nog eens achter loopt.

Hoe zit het met aangifte? Stel dat ik aangifte wil doen maar mijn dochter voelt daar niets voor. Wat dan?

En stel dat mijn dochter zich later bedenkt en dan toch wel aangifte wil doen omdat de relatie bijvoorbeeld uit is gegaan? (dat zou ik overigens een smerige actie vinden van m'n dochter)

@maestro:
Ik ben het volledig eens met je 'haar bewuster maken van haar gedrag en eventuele consequenties'. Echter ligt daar dus juist het grote probleem. Ze begrijpt dit niet en kan dit ook niet begrijpen (niet op dit moment in ieder geval); dat ligt buiten haar vermogen.

Gebruikersavatar
SWAT
Blijvertje
Blijvertje
Berichten: 5776
Lid geworden op: 25 mei 2003, 23:47
Agent
Locatie: Haaglanden
Geslacht:
Leeftijd: 57
Contacteer:

Re: Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door SWAT » 06 jun 2018, 22:26

Aangezien uw dochter minderjarig hoeft zij geen aangifte te doen. Uw aangifte is reeds voldoende. Zedenzaken kennen lange verjaringstermijnen die pas beginnen te lopen als het slachtoffer meerderjarig is.
In memoriam: Leonard Nimoy, live long and prosper

maestro
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
Berichten: 288
Lid geworden op: 22 feb 2018, 15:37
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contacteer:

Re: Seksuele handelingen tussen 13 en 18 jarige

Bericht door maestro » 07 jun 2018, 03:44

Zoals SWAT aangeeft kunt u als ouder aangifte doen. Of het tot vervolging komt is een andere zaak en niet te zeggen. Dat het "vrijwillig" was zal een rol spelen, net als de leeftijd en emotionele ontwikkeling van uw dochter. Daarnaast zal de politie naar iemands geschiedenis kijken.

Ik verwees u naar de Rutgersstichting juist omdat expert op het gebied van sexuele voorlichting zijn, ook aan meer kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld minder begaafden en jeugdigen in instellingen. Zij kunnen u wellicht een aantal extra handvaten bieden of naar een meer gespecialiseerde cursus voor uw dochter doorverwijzen.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 11 gasten