Legitimatie agent

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 16608
Lid sinds: 21 mei 2003, 12:00
Geslacht:
Leeftijd: 56
Contact:

Legitimatie agent

Ongelezen bericht door Frans »

Erg vaak komt de vraag voorbij of een agent verplicht is zich te legitimeren. Ik ga eens proberen wat helderheid in de zaak te scheppen.

De ambtsinstructie voor de politie, de koninklijke marechaussee en andere opsporingsambtenaren zegt hierover het volgende:
Artikel 2
De ambtenaar legitimeert zich met het legitimatiebewijs dat aan hem is verstrekt:
  1. bij optreden in burgerkleding ongevraagd, tenzij bijzondere omstandigheden dit onmogelijk maken, en
  2. bij optreden in uniform, op verzoek daartoe.
Laten we een aantal zaken gaan ontleden.

De ambtsinstructie is dus geldig voor alle politiemensen, marechaussee EN BOA's. Met andere woorden, iedereen die u een boete kan en mag geven dient zich te houden aan deze ambtsinstructie.

Wanneer moeten deze ambtenaren zich legitimeren?
  1. In uniform geklede agenten: als er naar wordt gevraagd
  2. In burgerkleding ongevraagd (lijkt iedereen nog wel logisch, immers, een man in burger kan wel iedereen zijn) maar alleen als daartoe de mogelijkheid bestaat.
Tot zover is het de meeste mensen allemaal duidelijk en iedereen begrijpt ook dat, wanneer een agent met getrokken wapen een bankovervaller aan het aanhouden is dat hij dan niet zijn legitimatie gaat tonen aan de bankovervaller wanneer die daar ineens om vraagt.

Het probleem zit hem echter in de staart van het verhaal:

Daar waar een burger strafbaar is wanneer die zich niet legitimeert is een agent dat NIET, tenminste niet volgens regels waar de burger iets mee kan. Om te beginnen is de ambtsinstructie een instructie, GEEN wet.

Daarnaast kunt u enkel een klacht indienen bij een korps wanneer een agent zich weigert te legitimeren. Deze klacht dient schriftelijk te gebeuren en valt of staat met het beschrijven van het feit of er op dat moment de mogelijkheid toe bestond.

Verder is het van belang dat een eventuele boete, uitgeschreven door een agent die zich weigert te legitimeren gewoon rechtsgeldig is. De klacht kan zich dus wel richten tegen het legitimeren, maar nooit tegen eventuele acties die de agent doet.

Er is echter nóg een wezenlijk verschil tussen het legitimeren van een agent en het legitimeren van een burger:
  • De burger is verplicht zijn identificatiemiddel ter inzage af te geven (u moet uw rijbewijs dus aan de agent overhandigen)
  • De agent MAG zijn legitimatie NIET uit handen geven en is enkel verplicht u het te tonen.
Tot slot:
Elke agent in burger zal zich nagenoeg altijd automatisch legitimeren, dat moge ook nooit een probleem zijn (behalve uiteraard in uitzonderingsgevallen). Een agent in uniform zal zich, wanneer daarnaar wordt gevraagd ook gewoon legitimeren. Dat is op zijn minst gewoon fatsoenlijk.

Mensen die menen echter elke agent die ze op straat tegenkomen om legitimatie te moeten vragen komen dan weer van een koude kermis thuis, immers, een agent heeft alleen maar met u van doen wanneer hij of zij u ook daadwerkelijk aanspreekt.

Wanneer u het vermoeden heeft met een zogenaamde "nepagent" van doen te hebben, zeg dit dan gewoon. Vraag de agent om legitimatie en vertrouwt u het dan nog niet, zeg dat dan gewoon tegen de betreffende agent en neem eventueel telefonisch contact op met 0900-8844.

U moet echter NOOIT gaan vluchten, met uw auto ervandoor scheuren of andere strafbare zaken uithalen. U werkt uzelf immers dieper in de nesten dan u zich kunt voorstellen.
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl
Gesloten