Pagina 1 van 1

Rijbewijs aangevraagd, mag ik nu al rijden?

Geplaatst: 06 sep 2010, 20:23
door Frans

Opmerking van moderator ..::Frans::..

Een van onze leden, Winterschläfer, schreef een korte uitleg over de vraag of je na het aanvragen van je rijbewijs al meteen mag gaan rijden. Met dank voor deze bijdrage!

Veel mensen hebben hier gevraagd, of ze na het behalen van hun rijbewijs meteen mogen rijden, zonder daadwerkelijk het rijbewijs al bij het gemeentehuis te hebben opgehaald. Het antwoord daarin kan duidelijk en simpel zijn: Nee, dat mag niet.

De wet zegt namelijk, dat er voor het besturen van een motorvoertuig een rijbewijs moet zijn afgegeven. Als je voor de eerste keer je rijbewijs haalt, maar je hebt hem nog niet werkelijk in handen gehad, is er dus geen rijbewijs afgegeven. De wegenverkeerswet 1994 zegt hierover het volgende:

Wetstekst

Artikel 107
1.Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort.
Je kan bij de gemeente wel een spoedaanvraag doen voor het verstrekken van het rijbewijs. De kosten hierdoor kunnen echter twee keer zoveel zijn. Mocht je toch gaan rijden, zonder dat je je rijbewijs in handen hebt gekregen, dan kan je vervolgd worden voor "rijden zonder rijbewijs voor de vereiste categorie".