Beginnend bestuurder / puntenrijbewijs

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
MotoRon
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 8849
Lid sinds: 02 okt 2005, 08:38
Roepnaam: Ron
Locatie: N-Brabant
Geslacht:
Leeftijd: 65
Contact:

Beginnend bestuurder / puntenrijbewijs

Ongelezen bericht door MotoRon »

Wanneer is iemand in het bezit van een beginnersrijbewijs / puntenrijbewijs?
  • Beginnende bestuurders zijn rijbewijshouders die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs hebben gehaald, ongeacht voor voor welke categorie, en die nog geen 5 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs (of 7 jaar voor bromfietsrijbewijzen, zie definitie onderaan).

    Voor wie meerdere rijbewijzen heeft (bijvoorbeeld voor de auto en voor de motor) geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Ook voor weggebruikers die hun buitenlandse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs hebben laten omzetten, geldt de afgiftedatum van het eerste (=buitenlandse) rijbewijs.
Wat is er voor iets bijzonders geregeld voor het beginnersrijbewijs?
  • Wie beginnende bestuurder is en 3 punten krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. Een punt wordt behaald als de bestuurder een bepaalde zware verkeersovertreding begaat.

    Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als hij of zij het onderzoek weigert of voor een proef zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw afgelegd worden.
Voor welke feiten krijg je precies een punt?
  • Niet alle overtredingen worden meegeteld in de maatregel Beginnend Bestuurder. Het betreft alleen overtredingen waarvoor de bestuurder is staande gehouden. Je kunt dus geen punt krijgen als er bekeurd is op kenteken. Ook overtredingen die in het buitenland zijn begaan, tellen niet mee.

    De overtredingen die worden geregistreerd zijn, en die dus een punt opleveren:
    • bumperkleven;
    • ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard);
    • het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer;
    • veroorzaken van materiële of immateriële schade door onjuiste naleving van de verkeersregels;
    • het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
Definitie beginnende bestuurder:

Wetstekst

Artikel 1 van de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid.
  • beginnende bestuurder:
    bestuurder van een motorrijtuig, voor het besturen waarvan een rijbewijs vereist is, indien sedert de datum waarop aan hem voor de eerste maal een rijbewijs is afgegeven nog geen vijf jaren zijn verstreken, dan wel, indien het voor het eerst afgegeven rijbewijs een rijbewijs betreft dat de bevoegdheid geeft tot het besturen van bromfietsen en dit rijbewijs is afgegeven aan een persoon die op het ogenblik van die afgifte de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, indien nog geen zeven jaar zijn verstreken sedert de datum waarop aan hem voor de eerste maal een rijbewijs is afgegeven, en de eerste afgifte van het rijbewijs op of na 30 maart 2002 heeft plaatsgevonden;
Voor alle duidelijkheid: Puntenrijbewijs en alcohol
Voor het rijden onder invloed van alcohol krijg je dus geen punten. Voor beginnende bestuurders gelden andere limieten voor wat betreft de toegestane hoeveelheid alcohol, en daarmee wordt bereikt dat beginnende bestuurders eerder aan de grens zitten en dus eerder gestraft worden. Voor wat betreft de alcoholwetgeving wordt de beginnende bestuurder genoemd in artikel 8 lid 3 WVW:

Wetstekst

In afwijking van het tweede lid is het de bestuurder van een motorrijtuig voor het besturen waarvan een rijbewijs is vereist, indien sedert de datum waarop aan hem voor de eerste maal een rijbewijs is afgegeven nog geen vijf jaren zijn verstreken, dan wel, indien het voor het eerst afgegeven rijbewijs een rijbewijs betreft dat de bevoegdheid geeft tot het besturen van bromfietsen en dit rijbewijs is afgegeven aan een persoon die op het ogenblik van die afgifte de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, nog geen zeven jaar zijn verstreken, en de eerste afgifte van het rijbewijs op of na 30 maart 2002 heeft plaatsgevonden,verboden dat motorrijtuig te besturen of als bestuurder te doen besturen na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat:
  1. het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 88 microgram
    alcohol per liter uitgeademde lucht, dan wel
  2. het alcoholgehalte van zijn bloed bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 0,2 milligram per milliliter bloed.
MotoRon
Beheerder
motoron@infopolitie.nl
Gesloten