Mijn Wet Mulder bekeuring...

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 16658
Lid sinds: 21 mei 2003, 12:00
Geslacht:
Leeftijd: 56
Contact:

Mijn Wet Mulder bekeuring...

Ongelezen bericht door Frans »

We krijgen ontzettend vaak vragen van gasten die menen dat een fout in de bekeuring een reden is om een boete te vernietigen. Het is van belang te weten om wat voor een boete het dan gaat, er zijn namelijk een aantal verschillende soorten boetes, met evenzoveel verschillende afhandelingen.

De 2 belangrijkste:
  1. WAHV (Wet Mulder)
    Onder de wet mulder worden de meeste boetes afgehandeld. Simpel gezegd: vrijwel alle verkeersboetes vallen hieronder, kortom alle parkeer- en verkeersovertredingen die "simpel" worden afgedaan. U krijgt een acceptgiro uit Leeuwarden (CJIB) en als u die betaalt is daarmee ook de kous compleet af.
  2. Strafrecht
    Boetes in het kader van het strafrecht. Hieronder vallen alle strafrechtboetes zoals de boetes die u krijgt in het kader van een plaatselijke verordening (voorbeelden: alcohol nuttigen op straat, urineren op de openbare weg, drugs gebruiken op de openbare weg etc. etc.)
Hoe herkent u uw boete?
De WAHV boete heet een "beschikking", deze benaming vidnt u terug op de acceptgiro die u krijgt thuisgestuurd. In de rechterbovenhoek van de acceptgiro vindt u een grote M

De strafrechtboete heet een transactie(voorstel) en in de rechterbovenhoek van de acceptgiro vindt u een grote T.

U heeft een WAHV beschikking gekregen.
De afhandeling van uw beschikking valt onder de wet Mulder, of voluit: Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften (WAHV).
Deze wet kent, zoals de naam al zegt, een administratieve afhandeling van uw beschikking. Het principe is heel simpel, u gedraagt zich volgens de wet fout, voor deze foute gedraging staat een standaard tarief, u betaalt die en daarmee bent u overal vanaf.

De WAHV kent geen verdachte maar een betrokkene (De betrokkene is een bestuurder en indien die niet aanwezig is vervalt dit naar de kentekenhouder. U heeft dus ook niet de plichten of rechten van een verdachte, krijgt GEEN strafblad (of zoals het tegenwoordig heet, justitiële documentatie) en er is geen recidive-regeling.

Met andere woorden, parkeert u elke dag fout op dezelfde plaats en krijgt u elke dag daarvoor een beschikking én betaalt u deze beschikkingen netjes dan kosten de beschikkingen over een jaar nog exact hetzelfde (mits het bedrag niet wordt verhoogd).

In de Wet Mulder zit een aantal zaken die erg belangrijk zijn om te weten:
  • Omdat er geen verdachte is (etc. etc.) geldt het principe "onschuldig tot het tegendeel is bewezen" NIET. Bij de Wet Mulder is dit juist andersom, een agent constateert iets, maakt daar een beschikking van op en het is aan de betrokkene om te bewijzen dat de gedraging NIET is gepleegd, in plaats van de agent die moet bewijzen dat de gedraging WEL is gepleegd.

    Dit stuit erg veel mensen tegen de borst. Justitie gaat er echter van uit dat een agent, vooral bij dit soort "simpele" gedragingen, een juiste constatering doet. Om het tegendeel te bewijzen (mijn auto stond daar helemaal niet fout geparkeerd) hoeft de agent geen bewijs te kunnen overleggen (foto of iets dergelijks) dat de auto daar fout stond.

    Neen, de betrokkene dient aan te tonen dat de gedraging niet heeft kunnen plaatsvinden. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat u niet moet kunnen bewijzen waar U was op het moment van bekeuren, maar waar uw auto was ten tijde van bekeuren.
  • De wet Mulder heeft al een zeer groot aantal uitspraken (jurisprudentie) opgeleverd. De belangrijkste: als een agent ziet dat u (een betrokkene of in ieder geval zijn auto) een strafbare gedraging pleegt dan maakt het volgens de rechtbank niet uit of
    • u dat deed met een rode auto, een blauwe of een groene
    • of het een Opel of een Volkswagen was,
    • of het in de Stationsstraat was of op de grote Markt
    • of u (bijv.) in Amsterdam of in Rotterdam door rood licht reed.
Kortom, alle gegevens op de beschikking zelf zijn nauwelijks relevant. Uiteraard kun u bezwaar indienen tegen "fouten" die zijn gemaakt, maar vanwege de administratiefrechtelijke afdoening wordt de beschikking vernietigd en krijgt u een nieuwe acceptgiro met de gewijzigde gegevens.

U bent het nog steeds niet eens met een beschikking?
Uiteraard kunt u na het lezen van deze informatie nog steeds van mening zijn dat u ten onrechte een beschikking heeft gekregen. U heeft dan een goed recht om tegen de beschikking een (in eerste instantie) bezwaar in te dienen.

LET OP:
Op alle schriftelijke correspondentie die u voert over deze beschikking dient u het administratienummer (zaaknummer genoemd) te vermelden. Tevens dient u uw bezwaar te sturen aan het juiste kantoor van de Officier van Justitie die uw beschikking "administratief" verwerkt. Deze gegevens (plus overige belangrijke tips wat u nog meer moet meesturen) staan op de beschikking vermeld. Lees deze dus altijd eerst volledig en aandachtig door alvorens u een brief gaat schrijven.

U kunt pas bezwaar maken als er een beschikking is. Wacht daarom tot u de beschikking van het CJIB heeft ontvangen. Bezwaren voor de Wet Mulder worden behandeld door het CVOM te utrecht.

Hoe kunt u de CVOM bereiken?
Bent u het niet eens met uw beschikking (bekeuring) voor een Mulderfeit (herkenbaar aan de M rechtsboven op uw beschikking van het CJIB), dan kunt u beroep aantekenen bij de officier van justitie. Stuur uw beroep op ter attentie van de officier van justitie, onder vermelding van uw CJIB-nummer (adresgegevens staan ook op de sanctie) naar de CVOM. Als uw zaak wordt doorverwezen naar de kantonrechter, dan zal de zitting plaatsvinden bij het kanton in het arrondissement waar de overtreding is geconstateerd.
Centrale Verwerking Openbaar Ministerie, Afdeling Mulder
Postbus 50000, 3500 MJ UTRECHT
Tel 030 2903800, Fax 0302903870
Als u een DigID hebt, kunt u ook digitaal bezwaar maken via de link onderaan deze pagina.

De bezwaartermijn is bij een beschikking 6 weken na dagtekening van de beschikking (dus niet 6 weken na datum van uw aankondiging van beschikking, dit is een groot verschil). Indien het bezwaar niet binnen 6 weken binnen is wordt uw bezwaar niet eens verwerkt!

De Officier van Justitie heeft mijn beroep ongegrond verklaard. Kan ik daar nog iets tegen ondernemen?
Er bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken schriftelijk beroep in te stellen bij de kantonrechter. Op de zitting van de kantonrechter krijgen de indiener en het Openbaar Ministerie de mogelijkheid hun zienswijze nader toe te lichten. De procedure hiervoor staat ook vermeld op de achterzijde van de acceptgiro.

Overigens moet bij een beroep bij de kantonrechter het sanctiebedrag wél betaald worden. Dat is een zekerheidsstelling. Als de rechter uw beroep gegrond verklaart, krijgt u dat geld weer terug. Zonder zekerheidsstelling zal de rechter het beroep niet ontvankelijk verklaren.

Het Feitenboekje
Transactiebedragen voor verkeersgedragingen worden niet door de politie verzonnen, deze liggen vast en daar mag niet van worden afgeweken. Alle bedragen staan in het Feitenboekje. Infopolitie.nl biedt het Feitenboekje aan als module waarbinnen u kunt zoeken.

Mocht u dus een vraag hebben over hoe hoog een boete voor een bepaald verkeersfeit is, kunt u het Feitenboekje raadplegen. U kunt ook gebruik maken van Boetebase van het Openbaar Ministerie. U wordt dan stapsgewijs naar de door u gevraagde verkeersgedraging en het bijbehorende transactiebedrag geloodst.

Daar waar ik het woord hij, hem, zijn etc. heb gebruikt kunt u uiteraard ook de vrouwelijke vormen lezen. Dit enkel tbv de leesbaarheid.
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl
Gesloten