1. Brigadier 2. specialisaties

In dit gedeelte kunt u een vraag stellen. Vragen die zijn beantwoord worden gesloten en komen automatisch in het archief terecht. Kijk dus eerst even in het archief. Hier geen uitgebreide discussies, daarvoor staan andere forumdelen ter beschikking.

Moderator: Moderatorteam

Gebruikersavatar
Ricardo
Infopolitie Gast

1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Ricardo »

Beste Dienders,

Binnen niet al te lange tijd zal ik mijn mbo 4 diploma hebben gehaald. Al heel lang heb ik een grote interesse voor de Politie.
Ik heb mij al veel georienteerd (open avonden, agenten aangesproken, internet ) maar er zijn nog een aantal onduidelijkheden die ik graag opgehelderd zie.

Ik heb twee vragen met betrekking tot de inhoud van het werk van een Brigadier( politiekundige bachelor )
en of specialisaties zoals motoragent of het AT nog mogelijk zijn. Uiteraard heb ik eerst alles door gelezen m.b.t. sollicitatie voordat
ik mijn vraag stelde.

1.
Een HBO studie en als agent werken leek mij de ideale combinatie.
Maar ik ben toch ook wel een doener. Ik houd meer van het praktische werk (de straat op) dan veel achter je bureau
zitten en je veel bezig houden met raporten schrijven bijvoorbeeld. Natuurlijk hoort bureau werk erbij maar als het maar
niet duidelijk veel meer is dan dat je op straat aanwezig kunt zijn.
Bij de ene lees ik dat je wordt opgeleid voor een uitvoerende functie
en vervolgens staat ergens anders weer dat je werk zich vooral afspeelt op het bureau.
Dus hoe zit die verhouding? Kom je net zoals de hoofdagent(als ik het goed heb)
net zo vaak of ongeveer op straat om het praktisch te noemen? En als dat niet zo is
zijn die mogelijkheden er dan om dat zo te krijgen?


2. Bij veel specialisaties zoals bij motoragent en het AT staat bijvoorbeeld dat je
eerst agent of hoofdagent moet zijn met zo en zoveel jaar ervaring voordat je je daarin kunt specialiseren
(of in het geval van een motoragent, het erbij kan doen). Deze criteria vindt ik ergens nergens terug m.b.t.
Brigadier.
Komt het omdat je echt praktische ervaring moet opdoen om dit te worden en de brigadier deze 'actie' mist?
Komt het omdat je dan overgekwalificeerd bent en het dus een niet logische keus is?
Of kan het wel gewoon of..

Hoe het ook zit ik hoor het graag van u.

Mijn Respect voor de politie.

Mvg,

Ricardo
Gebruikersavatar
TimK
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
Berichten: 260
Lid sinds: 14 jan 2009, 23:02
Roepnaam: Tim
Locatie: Noord Brabant
Geslacht:
Leeftijd: 32
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door TimK »

Ik ben geen agent en ga ook niet antwoorden. Maar zou je voor de duidelijkheid even kunnen aangeven om welke opleiding het gaat? Brigadier en hbo plitiekunde staan los van elkaar.

Voor zover ik wee is niv5 puur 'bureauwerk'. Vaak krijg je de rang van brigadier of inspecteur. Maar een ervaren hoofdagent kan ook doorgroeien naar bijv wijkagent. Beide brigadier maar totaal verschillende achtergronden.
Surveillant vrijwillige politie Oost Brabant
Gebruikersavatar
mwb
Infopolitie Gast

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door mwb »

Dat komt omdat brigadier een rang is en geen functie/specialisatie.

Een motoragent kan agent, hoofdagent of brigadier zijn.
Een At-er ook.
Gebruikersavatar
choppie cop
Infopolitie Gast

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door choppie cop »

De functie is vrij nieuw en volgens mij weten de regio's niet zo goed wat en hoe ze ermee om moeten gaan.
De invulling is per regio verschillend.

Normaliter begon men als agent. Na de nodige ervaring werd men hoofdagent en daarna kon men brigadier worden, als er plek was en men geschikt was. Nu is dat niet meer. Een brigadier was een zeer ervaren kracht.

Veelal kunnen agenten en hoofdagenten makkelijk verschillende functies invullen. Brigadiers zijn vaak specialistische functies waarbij bijv neventaken (motorrijden) lastiger te combineren is. Als je naar de invulling kijkt zijn er meer avp/havp dan brigadiers.

Maar nogmaals alles is per regio zo verschillend dat er geen pas klaar antwoord te geven is.
Botje
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Berichten: 4415
Lid sinds: 08 apr 2005, 23:14
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Botje »

Ik denk dat er tussen de verschillende regio's zelf (en zelfs binnen de regio's) teveel verschillen zitten om een eenduidig antwoord op de gestelde vragen te kunnen geven. Zo draaien op mijn basiseenheid de wijkagenten (brigadiers) gewoon vol mee in de noodhulp en mogen ze hun handjes dichtknijpen wanneer ze wekelijks 1 dag voor hun wijk krijgen. De andere brigadiers mogen blij zijn met 1 dag in de twee weken voor hun taakaccent. Daarbij moet ik wel een uitzondering maken voor de regiecoach want die krijgt wel iets meer tijd. Maar voor de rest is het niet zeuren en vol noodhulp draaien.
Voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de figuur Zwarte Piet.
Gebruikersavatar
Kale
Infopolitie Gast

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Kale »

In Utrecht draaien ze sinds kort ook weer balie diensten. Lang leve de bezuinigingen.
Gebruikersavatar
RNA
Stamgast
Stamgast
Berichten: 1030
Lid sinds: 28 apr 2009, 18:40
Geslacht:
Leeftijd: 35
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door RNA »

Ik zal proberen wat antwoorden te geven op je vragen, voor zover dit mogelijk is. Zoals veel leden namelijk al aangeven is de invulling heel erg verschillend qua regio.

Allereerst de toelatings eisen. In principe word je alleen toegelaten tot de N5 opleiding als je al een afgerond HBO diploma hebt. In theorie komt het zeker wel eens voor dat er mensen van de havo en/of mbo worden toegelaten tot de opleiding, maar die zijn op één hand te tellen. Ter illustratie, in mijn klas (22 man politie) zijn er geen mensen die van de havo komen of met een afgerond MBO diploma. Iedereen heeft een HBO diploma op één persoon na, maar hij is aan het afstuderen op dit moment.
Verder wordt de klas aangevuld met mensen van de KMar, die klaar zijn met de KMA.


1. Zoals al veel gezegd wordt is het nogal verschillend qua regio, dat is nu al goed te merken. De één draait tijdens de opleiding volledig mee in de noodhulp, de ander wordt nog aan de hand vast gehouden en mag af en toe onder begeleiding meedoen aan een verkeerscontrole.

Dit is precies hetzelfde als wat er na de opleiding gaat gebeuren; en dat is vooral afhankelijk van wat je korps met jou wilt en hoe jij er zelf in staat. Mijn korps weet precies wat ze met N5 studenten willen gaan doen, maar de invulling hiervan ligt grotendeels aan jezelf. Zo kun je er voor kiezen om na de opleiding ervaring op te doen als Hoofdagent, of je gaat gelijk als brigadier aan de slag waarbij je inderdaad wat minder buiten zult komen.

In overleg met loopbaan & ontwikkeling wordt er bepaald hoe je verder gaat. Bij goed functioneren ga je na 2 jaar een traject in (TLL) en word je 'opgeleid' tot inspecteur, maar als jij nog niet klaar bent om verder te gaan kun je (hopelijk) dit nog uitstellen.

Kortom, er zijn héél veel opties en er is geen éénduidig antwoord te geven. Mijn tip is om contact op te nemen met het korps waar je (mogelijk) wilt solliciteren en eens te vragen wat hun visie is op de N5 studenten, en wat ze met deze studenten in petto hebben.

2. Voor veel functies (AT bijv) is ervaring belangrijk, en rang iets minder. Je kunt als surveillant met 20 jaar ervaring niet solliciteren naar een plek bij het AT, maar als brigadier mogelijk wel. Wel moet je rekening houden met het feit dat jij als brigadier duurder bent dan bijv. een agent en hier zullen ze rekening mee houden bij de selectie. Ik denk/weet dat dit meer meespeelt dan ervaring, voldoe jij aan de eis dat je minimaal 4 jaar werkzaam bent in bijv. de BPZ dan is dat prima. Een collega N5 student wilde bijvoorbeeld bij het OT maar dat is afgewezen ivm het feit dat hij te duur zou zijn, en dat het korps andere plannen had met zijn loopbaan. Het OT paste niet in dit plaatje. Uiteindelijk is het hem wel gelukt, maar mogelijk dat dit weer ten koste gaat van het doorgroeien binnen de organisatie in de toekomst.
Het gaat er uiteindelijk om dat je zelf gelukkig bent in een bepaalde functie, je bent grotendeels de regisseur van je eigen loopbaan!
Laatst gewijzigd door RNA op 31 aug 2011, 11:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Don't ever confuse the two, your life and your work. That's what I have to say. The second is only a part of the first.
Gebruikersavatar
Ricardo
Infopolitie Gast

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Ricardo »

Dank jullie wel voor al jullie reacties!

Vooral de laatste heb ik veel aan gehad!

MVG,

Ricardo
Gebruikersavatar
Jor1401
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22 jun 2024, 13:30
Roepnaam: Jor
Geslacht:
Contact:

Brigadier, specialisaties en regulier politiewerk.

Ongelezen bericht door Jor1401 »

Beste,

Ik ga dit jaar starten met de hbo politieagent opleiding in Apeldoorn, en ik had wat vragen die eerder op dit forum zijn gesteld in 2011. Ik was benieuwd of dit nu heel anders is geworden, of dat er dingen veranderd zijn?

Nu is het in mijn situatie zo dat ik een beetje bang ben dat ik met de opleiding hbo-politieagent geen noodhulpdiensten meedraai of incidenten af handel, maar vooral bureauwerk ga doen. Maar aan de andere kant zie ik op de pagina van de hbo-politieopleiding de video van agent Puck: https://kombijde.politie.nl/agent-worden/puck. Waarbij je ziet dat zij die diensten wel draait, maar dit staat dan weer niet expliciet vermeld op de pagina van de hbo-politieopleiding. Heeft iemand hier ervaring mee of kan diegene hier meer over vertellen?

Voor als het belangrijk is om te weten, ik ga starten in Rotterdam. Wellicht dat het nog steeds zeer afhankelijk is van het team waar je gaat werken.

Dankje!
Gebruikersavatar
MotoRon
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 8557
Lid sinds: 02 okt 2005, 08:38
Roepnaam: Ron
Locatie: N-Brabant
Geslacht:
Leeftijd: 65
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door MotoRon »

Opmerking van moderator MotoRon

Onderwerpen samengevoegd.
MotoRon
Beheerder
motoron@infopolitie.nl
Jim
Superlid
Superlid
Agent
Berichten: 675
Lid sinds: 16 sep 2006, 21:06
Roepnaam: Jim
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Jim »

Het belangrijkste is dat het werk dat je gaat doen je aanspreekt. Rang is daarbij ondergeschikt. Ik heb altijd werk gedaan wat ik leuk vond en uiteindelijk paste daar na een tijdje een andere rang bij. Zo ben ik doorgegroeid vanaf agent naar inspecteur nu. Als je 3 jaar geleden had gevraagd of ik nu inspecteur was dan had ik je echt uitgelachen. Maar soms loopt het werkleven zo, is er een mooie kans en moet je die pakken. De rang van Hoofdagent is eigenlijk de beste rang. Daarmee kan je echt alle kanten op in de organisatie.
Wij hebben nu een Niv. 5 student op het BT die een lange tijd bij ons op het team in de opsporing heeft gewerkt. Hij heeft recent z'n opleiding afgerond en gaat juist nu werken in de noodhulp/incidentenafhandeling om blauwe ervaring op te doen. Daarna zal hij een ontwikkeltraject ingaan en uiteindelijk inspecteur worden.
DianaH
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 10
Lid sinds: 28 apr 2024, 20:05
Roepnaam: Diana
Geslacht:
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door DianaH »

Wat een goeie informatie word hier gegeven! Ik ga in november starten met de opleiding bachelor politieagent en heb er heel veel zin in! Als ik alle informatie van de afgelopen tijd samenvoeg is de functie 80% buiten, 20% binnen. Gewoon meedraaien in de noodhulp en vanaf het tweede jaar wat meer gericht op de functie.
@RNA: Op kombijdepolitie.nl kan je veel informatie vinden Mario ga er vanuit dat je die al hebt doorgespit 😉
Gebruikersavatar
Jor1401
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 6
Lid sinds: 22 jun 2024, 13:30
Roepnaam: Jor
Geslacht:
Contact:

Re: 1. Brigadier 2. specialisaties

Ongelezen bericht door Jor1401 »

Jim schreef: 05 jul 2024, 12:22 Het belangrijkste is dat het werk dat je gaat doen je aanspreekt. Rang is daarbij ondergeschikt. Ik heb altijd werk gedaan wat ik leuk vond en uiteindelijk paste daar na een tijdje een andere rang bij. Zo ben ik doorgegroeid vanaf agent naar inspecteur nu. Als je 3 jaar geleden had gevraagd of ik nu inspecteur was dan had ik je echt uitgelachen. Maar soms loopt het werkleven zo, is er een mooie kans en moet je die pakken. De rang van Hoofdagent is eigenlijk de beste rang. Daarmee kan je echt alle kanten op in de organisatie.
Wij hebben nu een Niv. 5 student op het BT die een lange tijd bij ons op het team in de opsporing heeft gewerkt. Hij heeft recent z'n opleiding afgerond en gaat juist nu werken in de noodhulp/incidentenafhandeling om blauwe ervaring op te doen. Daarna zal hij een ontwikkeltraject ingaan en uiteindelijk inspecteur worden.
Aangezien ik binnenkort de hbo politieagent opleiding ga doen heb ik een vraag over de rang waarmee je start. Is dit hoofdagent of brigadier?
Plaats reactie