WOK, Wacht op Keuren

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
MotoRon
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 8554
Lid sinds: 02 okt 2005, 08:38
Roepnaam: Ron
Locatie: N-Brabant
Geslacht:
Leeftijd: 65
Contact:

WOK, Wacht op Keuren

Ongelezen bericht door MotoRon »

Regelmatig krijgen we vragen over een zogenaamde WOK-melding, een melding die gedaan wordt aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Hoe zit dat nu met zo’n WOK:

Als het vermoeden bestaat dat een voertuig niet voldoet aan de wettelijk gestelde eisen, kan de politie een WOK-melding doen aan de RDW. Zo’n melding kan gedaan worden aan de hand van een controle van een voertuig, maar ook als een voertuig bv. betrokken is geweest bij een aanrijding waarbij schade is ontstaan die van invloed kan zijn op de rijtechnische staat van een voertuig, of de veiligheid.

Bij bromfietsen kan een dergelijke melding dus gedaan worden als de bromfiets opgevoerd is en daardoor te hard rijdt.
Als de bromfiets 1 km/h sneller gaat dan de toegestane constructiesnelheid, dan wordt er een WOK op je kenteken gezet en mag je niet meer rijden.

Wetstekst

Artikel 5.6.8 Regeling voertuigen: Bromfietsen die blijkens de kentekencard, het kentekenbewijs of het kentekenregister een maximumconstructiesnelheid van meer dan 25 km/h tot en met 45 km/h hebben, moeten bij voortduring aan deze snelheid, vermeerderd met 5 km/h, voldoen.
Dus als de snelheid op de rollentestbank (bij een constructiesnelheid van max 45 km/h, vermeerderd met 5 = 50 km/h) op 51 km/h of hoger uitkomt, volgt er een WOK. (Voor snorfietsen met een max van 25 km/h, vermeerderd met 5 = 30km/h, zou dat 31 km/h of hoger zijn.)

In alle gevallen geldt: Als er een WOK-status aan het kenteken hangt, mag je er niet meer mee rijden, behalve als je onderweg bent naar de RDW voor een keuring, en dan alleen via de kortste weg daar naartoe en terug.

Wetstekst

Art. 38 lid 4 Kentekenreglement:
In afwijking van het tweede lid mag op de dag waarop het voertuig waarvoor de kentekencard is afgegeven naar aanleiding van een aanvraag van een keuring als bedoeld in artikel 99 of artikel 106 van de wet aan een zodanige keuring wordt onderworpen, met dat voertuig via de kortste route naar en van de plaats van keuring worden gereden.
MotoRon
Beheerder
motoron@infopolitie.nl
Gesloten