Fout gemaakt CBR gezondheidsverklaring

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Jo09
Infopolitie Gast

Fout gemaakt CBR gezondheidsverklaring

Ongelezen bericht door Jo09 »

Goedemiddag,

Ik heb een vraag.
In 2017 heb ik mijn rijbewijs behaald. Hiervoor moest ik een eigenverklaring invullen.
In 2004 is er autisme bij mij vastgesteld. Hier ben ik echter nooit voor in behandeling geweest.

Op het eigenverklaring formulier werd gevraagd "staat u of stond u onder behandeling voor een psychiatrische stoornis". Volgens mijn rijinstructeur ging het echter alleen om behandelingen, dus ik heb nee ingevuld. Diagnoses zouden niet tellen.

Volgens mijn autoverzekering moest de autisme wél worden doorgegeven, en wordt mij gevraagd om nu alsnog een nieuw formulier in te dienen bij het CBR, voor psychiatrisch onderzoek.

Nu vraag ik mij af of ik mijn rijbewijs kwijt kan raken, als het CBR achter mijn aandoening komt, die in eerste instantie niet is opgegeven. Dat zou ontzettend zuur zijn :(

Met vriendelijke groet,

Jo09
Gebruikersavatar
Skipperje
Moderator
Moderator
Agent-BD
Vademecum
Berichten: 8579
Lid sinds: 20-05-2004
Roepnaam: Piet
Locatie: Fryslân
Geslacht:
Leeftijd: 63
Contact:

Re: Fout gemaakt CBR gezondheidsverklaring

Ongelezen bericht door Skipperje »

Allereerst is het strafbaar om, opzettelijk, onjuist de gezondheidsverklaring in te vullen. Dat staat in de Wegenverkeerswet 1994.

Wetstekst

Het is verboden voor het verkrijgen van een rijbewijs opzettelijk onjuiste opgaven te doen, onjuiste inlichtingen te verschaffen en onjuiste bewijsstukken en andere bescheiden over te leggen.
Lees verder ook de informatie bij het CBR eens door. CBR
Ik zou nu, alsnog, de gezondheidsverklaring weer in gaan vullen, ook al moet je daardoor je rijbewijs in gaan leveren. Als je een ongeval krijgt en men kan dat op enige manier linken aan je autisme, dan heb je pas echt een probleem.

Piet
Men moat net alles sizze wat men wit, mar wol alles witte wat men seit
Gebruikersavatar
Jo09
Infopolitie Gast

Re: Fout gemaakt CBR gezondheidsverklaring

Ongelezen bericht door Jo09 »

Bedankt Piet. Twee maanden na het invullen van mijn Eigen Verklaring zijn de CBR formulieren compleet vernieuwd, en hernoemd naar Gezondheidsverklaring. Er werd in eerste instantie niet nagevraagd of autisme is vastgesteld. Er werd wel gevraagd of je bent behándeld aan een psychiatrische stoornis. En dat laatste was niet het geval. De diagnose is gesteld, behandeling is uitgebleven.

De uitspraak van de verzekeringsmaatschappij heeft mij dan ook aan het twijfelen gebracht of ik de vragenlijst juist heb geïnterpreteerd. Van opzet, bewust onjuist invullen, is geen sprake.

Ik denk - of weet zeker, verzekeringstechnisch - dat ik openheid van zaken ga geven tegenover het CBR, in de hoop dat mijn rijbewijs geldig blijft. Better sqfe than sorry.
Gebruikersavatar
DiNozzo
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 3557
Lid sinds: 27-06-2005
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: Fout gemaakt CBR gezondheidsverklaring

Ongelezen bericht door DiNozzo »

Goed dat je er nu alsnog aan denkt. Zodra je dit hebt doorgegeven aan het CBR zal je een onderzoek krijgen door een deskundige. Afhankelijk daarvan krijg je een rijbewijs, een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur of in uitzonderlijke gevallen geen rijbewijs.
8.11. Autismespectrumstoornissen (ASS)
Bij de eerste beoordeling door het CBR van personen met een autismespectrumstoornis (ASS) moet een onderzoek plaatsvinden door een onafhankelijk specialist met kennis en ervaring op het gebied van ASS bij volwassenen aan de hand van een checklist met risicofactoren.

Personen met ASS zijn onbeperkt geschikt voor groep 1 en 2 indien zowel co-morbide psychiatrische als somatische stoornissen voldoende onder controle zijn.

Deze stoornissen zijn:

–angst- en dwangstoornissen, aandachtstoornissen, hyperactiviteit, depressieve stoornissen en psychotische stoornissen;

–epilepsie en genetische afwijkingen.

Voor deze stoornissen gelden tevens de betreffende paragrafen uit hoofdstukken 7 en 8. Als daarbij rijgevaarlijke medicatie wordt gebruikt gelden tevens de desbetreffende paragrafen van hoofdstuk 10.

In twijfelgevallen kan de specialist het CBR een termijnbeperking adviseren van drie of vijf jaar, waarna, evenals bij de eerste keuring, een keuring door een specialist met kennis en ervaring op gebied van ASS bij volwassenen moet plaatsvinden.

Als de specialist duidelijk omschreven twijfels heeft over de rijgeschiktheid, die zich uiten in een advies tot termijnbeperking of een advies tot een rijtest, kan het CBR voor een juiste oordeelsvorming een deskundige op het gebied van de praktische rijgeschiktheid inschakelen om door middel van een rijtest de geschiktheid vast te stellen.
"He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.”
- Friedrich Nietzsche.
Gesloten