Digitaal rechercheur worden

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
robink
Infopolitie Gast

Digitaal rechercheur worden

Bericht door robink »

Hallo!

De Recruiters van de politie laten een beetje van zich af weten, dus ik hoop dat iemand op dit forum mij verder kan helpen :)
Ik ben op dit moment bezig met een opleiding HBO-ICT en wil graag Digitaal rechercheur worden, maar niet als specialist. Mij lijkt het leuker om als Agent/rechercheur (politietaken uitvoeren) aan de slag te gaan met als specialisatie 'digitaal'.

Simpel gezegd wil ik dus geen zij-instromer worden, maar opgeleid worden tot Agent waarna ik aan de slag kan als Digitaal rechercheur.
Ik heb al gehoord dat ik na m'n bachelor een Hbo-master kan doen bij de Politieacademie waarna ik evt. Recherchekundige word en mij (gezien mijn vooropleiding) dan kan specialiseren op digitaal gebied, maar wellicht weet een van u of dit ook zo is wanneer je de hbo-opleiding van 2,5 doet?

Alvast bedankt voor de reactie!

Groet,

Robin

Gebruikersavatar
Hilde
Moderator
Moderator
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 10328
Lid sinds: 18-04-2006
Roepnaam: Mevr. mr. Bitch
Geslacht:
Leeftijd: 54
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door Hilde »

Ik weet niet of het nog mogelijk is om als taakaccent digitaal te krijgen als je recherchekundige bent.
Voor zover ik weet zijn de recherchekundigen ook operationeel specialist.
Dus dezelfde functie als de digitaal specialisten.
Ik denk zelf dat ze niet iemand gaan opleiden als generalist en dan inzetten als digitaal specialist.
In "mijn" team worden de digitaal specialisten niet (meer) als generalist ingezet. Ook niet degenen die vuurwapendragend zijn en doorgegroeid vanuit de agenten-rol.
Maar misschien dat dat bij de Landelijke Eenheid anders werkt dan bij een Regionale Eenheid.

Wat wil je precies gaan doen aan werkzaamheden?
Omdat je het hebt over "opgeleid worden tot agent met specialisatie digitaal"
==================================
Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen. (Confucius)

Gebruikersavatar
Robink
Infopolitie Gast

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door Robink »

Bedankt voor de reactie :D

Het liefst zou ik als rechercheur deelnemen aan een onderzoek en hierbij als digitaal specialist fungeren. Dat bedoel ik met specialisatie digitaal.

Het heeft me alleen ook altijd erg tof geleken om in blauw op straat te gaan; hetgeen je doet tijdens de opleiding welke je mist als je zij-instroomt.

Als 'wapen-dragende' komt het op mij over dat je een onderzoek doet van begin tot eind i.p.v. enkel als specialist als tussenpost te werken (je leest een laptop uit en geeft het terug aan de rechercheur)

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 913
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door Proost »

Je zou inderdaad de Reku kunnen doen met jouw achtergrond. Die gaat je zeker helpen maar niet om enkel de digitale componenten voor je rekening te nemen. Daar heb je de specialisten van digi voor die dat doen. Hoewel het niet onmogelijk is om daar terecht te komen valt en staat alles met formatie plekken. En het lijkt me niet dat een recherche afdeling er op zit te wachten dat jij die dure opleidingsplek gaat gebruiken om breder opgeleid, alsnog digitaal specialist te worden.

Gebruikersavatar
Robink
Infopolitie Gast

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door Robink »

Duidelijk. Dank.

Strauven
Lid
Lid
Aspirant
Berichten: 74
Lid sinds: 19-01-2018
Roepnaam: Björn
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door Strauven »

Nog 1 tip, kijk eens op https://www.crimediggers.nl/ Hier kan je alvast een idee krijgen van digitaal rechercheren.

vraagteken
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 985
Lid sinds: 01-01-2013
Roepnaam: Dennis
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door vraagteken »

Goedemorgen! Ik ben toevallig werkzaam als digitaal rechercheur bij de politie en examineer de opleiding recherchekundige digitaal. Daarom heb ik, denk ik, een aardig beeld van wat het werk inhoudt.

Met de door jou gekozen opleiding kun je instromen, mits je wordt aangenomen uiteraard, als recherchekundige (reku) digitaal. Maar ik zou vooral kijken naar welke werkzaamheden je aanspreken en dan bepalen welke route en opleiding je het best kan volgen om dat te gaan doen. Voor beide routes valt iets te zeggen, maar in de praktijk zijn de werkzaamheden heel anders, hoewel ook dat kan verschillen per eenheid/regio/team.

Wat zou je dus graag gaan doen qua werkzaamheden?
Hoofdbaan: Digitaal rechercheur
Bijbaan: Politievrijwilliger

Gebruikersavatar
kuggu
Nieuw lid
Nieuw lid
Berichten: 1
Lid sinds: 05-10-2020
Roepnaam: Robin
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door kuggu »

Goedemorgen :)
Werkzaamheden.. Goede vraag..
Misschien een voorbeeld:
Er is een netwerk/server gevonden waar illegale content op wordt gehost. Ik als rechercheur neem deel aan een team wie hier onderzoek naar doet (Wie is de admin, wie downloaden en uploaden content, etc.). Vervolgens ga je tot aanhouding over, ondervraagt de gevonden verdachten en doet zo onderzoek naar dit drugs/pedofiele-netwerk door o.a. hun datadragers in beslag te nemen en de inhoud hiervan door te sturen naar een analyse-afdeling o.i.d. Je bent dus zelf van begin tot eind betrokken bij het onderzoek en voert zelf ook de 'spannende' taken uit (aanhouden, langs bij mensen, mee met een inval, noem maar op).

Klopt het dat je als digitaal rechercheur voornamelijk apparaten aan het uitlezen bent voor een andere rechercheur zijn/haar onderzoek en verder zelf niet bij het onderzoek betrokken bent? Want dat is namelijk iets waar ik bang voor ben.

vraagteken
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 985
Lid sinds: 01-01-2013
Roepnaam: Dennis
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: Digitaal rechercheur worden

Bericht door vraagteken »

Goede vraag!

Bij ons (Landelijke Eenheid, Dienst Landelijke Recherche) is het zo dat ik gekoppeld ben aan een team. De standaard generieke teams bestaan uit een persoon of 20 (op papier), waarvan 1 digitaal rechercheur. Wij zijn van begin tot eind bij een onderzoek betrokken en we gaan mee op instap. Om dat de meeste van ons niet bewapend zijn(!) wordt de aanhouding zelf vaak door collega's gedaan (eerlijkheidshalve nog vaker door DSI). Wij zijn daar wel bij. Ik onderzoek in de woning of het bedrijfspand de gegevensdragers op relevantie en zorg ervoor dat data niet meer gewist kan worden en naar manieren om toegang te krijgen tot de gegevensdragers.

Het verhoren van die verdachte (of een getuige) over de digitale aspecten in zo'n zaak doen we ook samen met een collega. Wij kennen die data goed en ze maken ons niets wijs op de inhoud. Collega's zijn vaak meer ervaren met het verhoren en dus is die samenwerking wel fijn.

Ik weet echter ook dat er TDO's zijn waar dit niet vanzelfsprekend is, waar men na een doorzoeking een doos met gegevensdragers (al dan niet juist veiliggesteld) op een bureau zegt en roept: "Gisteren klaar?" en dan een bak koffie voor je haalt. In grotere zaken is er vaak wel een vaste digi gekoppeld aan het onderzoek als aanspreekpunt.

Voor beide scenario's geldt dat je ook veel binnen zit (overigens voor bijna alle recherchemensen, m.u.v. observatieteams enzo) en de diepte in gaat in de data om data uit de krochten van een gegevensdrager te toveren. Dat presenteer je aan het team en kijkt wat de toegevoegde waarde voor het onderzoek is (ook vaak andersom; waar is behoefte aan qua inzichten en wat kun je vinden om dat te bevestigen of te ontkrachten).

Als reku-digitaal zit je vaak meer aan de semi-tactische kant, je schrijft vorderingen, rechtshulpverzoeken, bedenkt wat verstandig is en verhoort (samen met een digitaal specialist als de verdachte/getuige heel technisch is). Je duikt niet zover de diepte in qua data, maar moet toch zorgen dat je wel voldoende bij blijft om alles te kunnen duiden.
Hoofdbaan: Digitaal rechercheur
Bijbaan: Politievrijwilliger

Gesloten