aangifte intrekken

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
klavertje
Infopolitie Gast

aangifte intrekken

Ongelezen bericht door klavertje »

Vriend of mij heeft aangifte gedaan tegen haar partner want hij heeft haar klap gegeven, die heeft goed met elkaar gesproken. Hij zegt dat zal alles wat hij heeft kapot gemaakt zal betalen en ga verhuizen binnen 3 maanden. Die gaat niet meer samen maar zij wilt aangifte stopzetten. Is dat mogelijk en hoe?
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 16608
Lid sinds: 21 mei 2003, 12:00
Geslacht:
Leeftijd: 56
Contact:

Re: aangifte intrekken

Ongelezen bericht door Frans »

Hij heeft haar toch een klap gegeven, dat was toch mishandeling?
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl
Kvandalen
Lid
Lid
Berichten: 147
Lid sinds: 05 dec 2008, 12:34
Roepnaam: Kevin
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: aangifte intrekken

Ongelezen bericht door Kvandalen »

Aangifte die gedaan is kan niet worden ingetrokken. Wel kan een brief geschreven worden aan de officier van justitie met het verzoek niet te vervolgen. Of dit verzoek ook ingewilligd wordt is aan de officier.
Fatetur facinus is, qui iuduim fugit.
Gebruikersavatar
maestro
Deskundige
Deskundige
Jurist/Advocaat
Berichten: 1865
Lid sinds: 22 feb 2018, 15:37
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contact:

Re: aangifte intrekken

Ongelezen bericht door maestro »

Alleen bij zogenaamde klachtdelicten kan een aangifte worden ingetrokken, binnen 8 dagen. Mishandeling is geen klachtdelict en kan dus niet worden ingetrokken. Een verzoek aan de officier van justitie is een mogelijkheid. Ik zou echter vragen om een voorwaardelijk sepot, als stok achter de deur. Het betekent dat men niet wordt vervolgd mits men zich aan de opgelegde voorwaarden houdt. Dat kan bijvoorbeeld zijn vergoeding van de schade en geen verder contact.

Bij geweld in de relationele sfeer blijft het maar al te vaak niet bij 1 keer.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent-BD
Berichten: 16608
Lid sinds: 21 mei 2003, 12:00
Geslacht:
Leeftijd: 56
Contact:

Re: aangifte intrekken

Ongelezen bericht door Frans »

Dit laatste vooral. Een aangifte tegen een partner is een grote stap, een hele grote. Het kan en mag niet zo zijn dat iemand die dat afdoet met een gesprekje een aangifte kan laten intrekken om daarna weer op de oude voet verder te kunnen gaan.
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl
Gebruikersavatar
DiNozzo
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 3704
Lid sinds: 27 jun 2005, 17:05
Geslacht:
Leeftijd: 36
Contact:

Re: aangifte intrekken

Ongelezen bericht door DiNozzo »

Uit de Aanwijzing huiselijk geweld en kindermishandeling

Wetstekst

Aangifte doen is geen vrijblijvende zaak. Een eenmaal gedane aangifte kan niet worden ingetrokken en is de start van een strafrechtelijk onderzoek. Een slachtoffer kan desgewenst wel na het doen van aangifte schriftelijk laten weten wat de (eventueel veranderde) wensen zijn rondom strafvervolging.

[...]

Na binnenkomst van een proces-verbaal met betrekking tot huiselijk geweld of kindermishandeling, beslist de officier van justitie zo spoedig mogelijk over de verdere vervolging, met dien verstande dat pas beslist kan worden als er een volledig beeld is van alle factoren die relevant zijn voor de beantwoording van de vraag of en zo ja, hoe strafrechtelijk handelen bij kan dragen aan de uitgangspunten van deze aanwijzing.

Waar mogelijk wordt hierbij gebruik gemaakt van de ZSM-methodiek. Bij de vraag naar vervolging is het standpunt van het slachtoffer van belang maar, behoudens bij klachtdelicten, niet doorslaggevend. Het openbaar ministerie heeft een eigen afweging te maken.
In elk geval wordt ambtshalve vervolging overwogen in zaken waarin de geestelijke en/of lichamelijke integriteit van het slachtoffer ernstig is/wordt bedreigd. Om te kunnen vervolgen is geen uitdrukkelijk verzoek tot vervolging van een aangever vereist.

Bij de beslissing om wel of niet te vervolgen, worden ook elementen gelegen in de persoon of bijzondere complexiteit van de achtergrond van de verdachte meegewogen.
En nu een iets minder formeel antwoord. Ik heb tientallen huiselijk geweldzaken meegemaakt. Nagenoeg alle aangevers die later bellen of de aangifte ingetrokken kan worden doen in een later stadium weer aangifte. De eerste aangifte volgt meestal pas als er al heel veel mishandelingen hebben plaats gevonden. Huiselijk geweld is niet een eenmalig iets. Het ontstaat omdat er geen goede verhouding (meer) in de relatie zit.
"If you gaze long enough into an abyss, the abyss will gaze back into you" — Friedrich Nietzsche
Gesloten