Burgerarrest en dan?

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6468
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door SWAT »

Zonder de precieze casus te kennen zijn er wel een aantal antwoorden te geven.

1) Nee, een burger die een andere burger verhinderd een verdachte van een strafbaar feit op heterdaad aan te houden pleegt geen strafbaar feit.
Het hinderen van een ambtshandeling is geregeld in artikel 184 Wetboek van Strafrecht en richt zich alleen op een opsporingsambtenaar.
Natuurlijk is het mogelijk dat degene die aanhouding verhinderd door de wijze van verhinderen, gebruik van geweld bijvoorbeeld, een ander strafbaar feit pleegt zoals mishandeling.

2) Ja, de politieambtenaar kan ter plaatse vastgesteld hebben dat de burger aanhouding onrechtmatig was. Na overleg met de hulpofficier van justitie over de onrechtmatigheid van de aanhouding, kan de "verdachte" dan vrijwillig afzien van zijn voorgeleiding en direct in vrijheid worden gesteld. Een oordeel vormen over het bewijs is aan de rechter en niet aan de politieambtenaar. Zijn taak beperkt zich het verzamelen van bewijs.

Gezien de beperkte informatie vermoed ik dat TS met het volgende te maken heeft gehad.
TS komt bij een evenement en constateert dat om toegang te krijgen tot dat evenement vrouwen een hogere toegangsprijs moeten betalen dan mannen. TS meent dat door deze handeling er sprake is van discriminatie en houdt kennelijk als burger een persoon (portier, kaartjes verkoper, leidinggevende?) aan. Deze aanhouding wordt kennelijk belemmerd door een andere aanwezige of wellicht door de aangehoudene zelf.
Als vervolgens de politie ter plaatse komt en het verhaal aangehoord heeft weigert deze de aangehouden persoon over te nemen en wordt deze "los gelaten" ook al toont TS ter plaatse wat de situatie is.
TS is het hier niet mee eens want hij/zij meent dat er sprake is van (strafbare) discriminatie.

Nergens in de Wet staat dat bij een evenement iedereen hetzelfde toegangsbedrag moet betalen. Waarom zouden kinderen en 65+ ers dan wel minder mogen betalen?
Het is daarom niet direct vast te stellen waarom aldaar voor mannen en vrouwen verschillende bedragen worden gerekend. Discriminatie is op heterdaad dus lastig vast te stellen. Er kan een volstrekt legitieme reden zijn voor dit prijs verschil. Wellicht zijn er voor vrouwen meer faciliteiten op het evenement waarvoor zij meer dienen te betalen.
Wie is dan ook als verdachte aan te merken? De portier, de kaart verkoper, de barman, de leidinggevende, de organisator?
Om die reden kan ik begrijpen dat collega's die ter plaatse komen de aangehouden persoon niet willen overnemen en in vrijheid stellen.

Het staat TS vrij om alsnog aangifte te doen van discriminatie.
Een gezond en hopelijk minder beperkt 2021 toegewenst.

Gebruikersavatar
Journalistje
Infopolitie Gast

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Journalistje »

De persoon die ik heb gearresteerd is degene die de discriminatie pleegde aan de kassa.

Er waren geen extra faciliteiten voor vrouwen om het verschil in prijs te oorloven.
Deze informatie en bewijs hiervan was overigens reeds bij politie en instanties bekend.

Het strafbare feit en de motivatie voor het prijsverschil waren reeds aangekondigd op voorhand in het openbaar en op schrift door de organisatie zelf. De reden was dat volgens de organisatie hij namelijk meer geld zou verdienen als hij in dit geval de dames meer liet betalen.

Zijn exacte woorden daarover waren en ik citeer: ,,het is een kwestie van vraag en aanbod.”

Gebruikersavatar
Journalistje
Infopolitie Gast

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Journalistje »

Overigens was de uitleg van de agenten voor het niet aanhouden van de dader, dat het economisch belang van de dader belangrijker was dan het strafbare feit😳

Onbegrijpelijk mijn inziens.

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6468
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door SWAT »

Mijn inschatting was dus juist.
Ik deel de mening van mijn collega's dat uw aanhouding van de kaart verkoper onrechtmatig was. Deze persoon deed alleen de hem opgedragen taak het verkopen van kaartjes aan personen waarbij zijn opdrachtgever de prijslijst heeft samen gesteld. Mannen betalen x euro en vrouwen betalen y euro. Dit maakt de verkoper van de kaartjes geen verdachte.

Nu u reeds op voorhand bekend was met het te hanteren prijsverschil had u dus vooraf actie moeten ondernemen door een aangifte te doen of de instantie die de vergunning voor het evenement heeft afgegeven te attenderen op deze vermeende discriminatie.
Zoals gezegd kan er een volstrekt legitieme reden zijn geweest om verschillende prijzen te berekenen. Het is niet aan u om op voorhand zonder meer te stellen dat zulks niet het geval is en tot een burger aanhouding over te gaan.
Een gezond en hopelijk minder beperkt 2021 toegewenst.

Gebruikersavatar
thijeleo
Beheerder
Beheerder
Agent
Berichten: 7472
Lid sinds: 21-05-2003
Roepnaam: Leo
Twitter: thijeleo
Facebook: leotenthije
Linkedin: thijeleo
Locatie: Zelhem
Geslacht:
Leeftijd: 63
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door thijeleo »

Ga je ook de kapper burger-aanhouden omdat een vrouw meer betaalt voor een knipbeurt dan een man?
L.J.B. ten Thije-Boonkkamp
Forummaster

Gebruikersavatar
Journalistje
Infopolitie Gast

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Journalistje »

thijeleo schreef: 13 aug 2019, 19:53 Ga je ook de kapper burger-aanhouden omdat een vrouw meer betaalt voor een knipbeurt dan een man?
Blijkbaar ken je of de wet- en regelgeving niet hieromtrent of je vergelijkt bewust appels met peren. Zoals ik al eerder zei het College van Rechten vd Mens heeft reeds geoordeeld dat dit duscriminatie is! 2) een knipbeurt is anders omdat er in 90%vd gevallen ook meer werk miet worden gedaan ( meer haar om het simpel te houden :-) ) dus die vergelijking gaat niet op.

Daarnaast zegt de wet, dat eenieder die art. 90quater of 429quater overtreeft strafbaar is. Nergens staat in de wet dat alleen de opdrachtgever als schuldig kan worden beschouwd. Als we immers die logica zouden volgen voor vaststelling of iemand een strafbaar feit pleegt zou dat betekenen dat iemand die bijv. Een moord pleegt onschuldig zou moeten worden geacht mits hij/zij maar in dienst is van een bedrijf die het feit aan hem/haar heeft opgedragen. Een volstrekt ridicule benadering uiteraard.

Gebruikersavatar
Hilde
Moderator
Moderator
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 10267
Lid sinds: 18-04-2006
Roepnaam: Mevr. mr. Bitch
Geslacht:
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Hilde »

Journalistje schreef: 13 aug 2019, 21:44 Een moord pleegt onschuldig zou moeten worden geacht mits hij/zij maar in dienst is van een bedrijf die het feit aan hem/haar heeft opgedragen. Een volstrekt ridicule benadering uiteraard.
En dit is geen appels met peren vergelijken?

Maar we weten nog steeds niet wat er nou precies gebeurd is.
Klopt het wat Swat zei of niet.

Ga niet met artikelen gooien en met het college van de rechten van de mens.
Gooi je casus hier neer, dan krijg je antwoorden, anders niet.
==================================
Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen. (Confucius)

Gebruikersavatar
Journalistje
Infopolitie Gast

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Journalistje »

Nee dat zijn geen appels en peren, want een strafbaar feit is een strafbaar feit volgens de wet en volgens de website van de politie overigens. Er staat zelfs letterlijk op de website politie.nl dat er geen verschil mag worden gemaakt tussen een ernstig delict of minder ernstig delict. (Zie kerntaken politie).

Terugkomend op swat slechts deels heeft hij/zij gelijk zoals ik al aangaf is er vooraf al geconstateerd dat het prijsverschil discriminatie is dus er is geen legitiem doel in dit geval.

2) ook de verkoper vd kaarten handeld strafbaar in deze dus ook op dat punt is zijn betoog onjuist.

3) er had van te voren actie moeten worden ondernomen (dit heeft hij correct) EN dat is ook gedaan! Ondanks dit is dit aangekondigde strafbare feit niet voorkomen(kerntaak 2 politie : begrenzen: bron: politie.nl

Ten laatste de enige reden dat er tot burgerarrest is over gegaan in deze is omdat op basis van art.53 WSv ik dat gerechtigd ben en waarom ik dus ook niet aangehouden ben nadat ik dit heb gedaan. Had ik immers fout geweest in mijn artestatie dan had ik nu in de cel gezeten

Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 3949
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 52
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Pim »

Even een vraag aan TS:

Als u een werkplaatshandboek heeft gelezen, bent u dan ook van mening dat u een diagnose kunt stellen en een auto kunt repareren?

Hoeveel weet heeft u van jurisprudentie?
U kent één artikel uit strafrecht.
En één artikel uit strafvordering.
En leest wat op internet.

En u denkt dat u een rechtmatige en correcte aanhouding heeft gedaan?

De officier en de politie denken er kennelijk anders over. En nu hebben de professionals en se specialisten het fout?
Omdat de afloop niet is wat u wenste, dacht of hoopte?

En vervolgens probeert u hier nogmaals uw gelijk te halen en dat lukt niet en dan denkt u de lakens hier te kunnen uit gaan delen...

Beetje hooghartig.
En dat is een understatement.
Politieagenten gaan niet voor niets 3 a 4 jaar naar de politieacademie. En u denkt met wat regeltjes leeswerk het beter te weten.

Ik haak dan af en wens u succes.
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6468
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door SWAT »

Een onterechte aanhouding is niet zonder meer een strafbaar feit. U kan daarvoor dus niet aangehouden worden.
Ik begrijp dat u de enige was die er van overtuigd was dat er een strafbaar feit plaats vond. U heeft de professenials die ter plaatse kwamen daarvan niet kunnen overtuigen.
Dan rest u slechts het achteraf alsnog aangifte doen en hopen dat de officier van justitie er wel een zaak in ziet. Zo niet dan kunt u nog klagen bij het Gerechtshof. Ook kunt u klagen bij commisie gelijke behandeling en tot slot ook nog bij het Europees hof als u overal bot vangt.
Over een jaar of 5 horen we wel de uitkomst.
Een gezond en hopelijk minder beperkt 2021 toegewenst.

Gebruikersavatar
Journalistje
Infopolitie Gast

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Journalistje »

Pim schreef: 14 aug 2019, 00:22 Even een vraag aan TS:

Als u een werkplaatshandboek heeft gelezen, bent u dan ook van mening dat u een diagnose kunt stellen en een auto kunt repareren?

Hoeveel weet heeft u van jurisprudentie?
U kent één artikel uit strafrecht.
En één artikel uit strafvordering.
En leest wat op internet.

En u denkt dat u een rechtmatige en correcte aanhouding heeft gedaan?

De officier en de politie denken er kennelijk anders over. En nu hebben de professionals en se specialisten het fout?
Omdat de afloop niet is wat u wenste, dacht of hoopte?

En vervolgens probeert u hier nogmaals uw gelijk te halen en dat lukt niet en dan denkt u de lakens hier te kunnen uit gaan delen...

Beetje hooghartig.
En dat is een understatement.
Politieagenten gaan niet voor niets 3 a 4 jaar naar de politieacademie. En u denkt met wat regeltjes leeswerk het beter te weten.

Ik haak dan af en wens u succes.
Je hele reactie is een aanname en ook nog eens een onjuiste. De hooghartigheid past jou in deze beter. Maar ben helaas niet verrast.

Typisch voorbeeld van het gedrag van de standaard politie agent waardoor er zo weinig vertrouwen bestaat binnen de samenleving voor de politie. En waarom de politie zelfs om het moment tenders uit heeft staan voor de burger en het bedrijfsleven of aub iemand een product/dienst kan bedenken om dit groeiende probleem op te lossen. In plaats van een eenvoudig vraag te beantwoorden wordt er vanuit aannames en ontwetendheid gereageerd en moet de burger maar slikken wat er gezegd wordt oh wee als de burger een agent wijst op haar taken. Dan ben je blijkbaar hooghartig en word je neergezet als een dom burgertje.

Agenten zoals jij (als je uberhaupt een agent bent) zijn het die het imago verpesten voor de goede collega’s. Waardoor politie dagelijks te maken heeft met onbegrip, tegenwerking en zelfs agressie uit de samenleving. De arrogantie die van je post afdruipt op basis van eenvoudige vragen spreekt boekdelen. Ik hoop dat je bij jezelf te raden gaat hoe je in de toekomst wellicht een beter oor kan hebben voor de burgers en slachtoffers van strafbare feiten ipv zonder wetenschap gelijk de kant van de dader te verdedigen en dus voor eigen rechtertje te spelen!

Overduidelijk ga ik hier geen fatsoenlijk antwoord krijgen op mijn vragen dus admin wat mij betreft kan je dit topic dichtgooien. Dit is zonde van mijn en jullie tijd klaarblijkelijk

Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Berichten: 14855
Lid sinds: 21-05-2003
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Burgerarrest en dan?

Bericht door Frans »

Het is altijd jammer om te zien dat, als iemand een vraag stelt aan een agent en hij krijgt antwoord van 5 hij ververvolgens gaat schoppen omdat het niet eens is met het antwoord.

Voldoende gezegd erover lijkt me intussen. :slotje:
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl

Gesloten