Inbeslagname scooter zonder tenlastelegging

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Agent
Berichten: 14725
Lid sinds: 21-05-2003
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Inbeslagname scooter zonder tenlastelegging

Bericht door Frans »

Binnengekomen via email:
Vraag: 

Is het de Politie toegestaan om een geparkeerde -afgesloten- Bromscooter 'in te vorderen voor technisch onderzoek' en daartoe de -minderjarige- eigenaar uit een openbare gelegenheid te halen en hem te verplichten de sleutels -echter niet het kenteken bewijs- af te geven ZONDER dat hem als PERSOON iets ten laste werd gelegd en hem vervolgens in een andere dan zijn Woongemeente zonder geld na 21.00 u opstraat te laten staan zonder enige vorm van Ten Lastelegging ?


Hoelang mag de Politie het Voertuig onder zich houden voor zulk een technisch onder zoek ?


Hoe is e.e.a. te rijmen met de Wet Tekst/Toelichting 

Wetstekst

Wettekst

Het onderzoek als bedoeld in artikel 160 , lid 4 van de Wegenverkeerswet 1994 dient plaats te vinden, onmiddellijk of korte tijd nadat zo nodig het motorrijtuig naar een nabij gelegen plaats is vervoerd.

Indien de controle niet onmiddellijk kan plaatsvinden, bijvoorbeeld omdat moet worden onderzocht of de motor van de bromfiets voldoet aan de daarvoor gestelde eisen kan het voertuig in het kader van deze controlebevoegdheid een beperkte periode aan de beschikkingsmacht van de rechthebbende worden onttrokken, terwijl nog geen inbeslagneming plaatsvindt.

In VR 1989, 141 heeft de Nationale ombudsman deze materie helder uiteengezet en de volgende behartenswaardige feiten gesteld: de controlebevoegdheid van artikel 160 WVW 1994 is vérstrekkend omdat er onder omstandigheden voor de bestuurder een plicht tot actieve medewerking uit voortvloeit en zij opsporingsambtenaren de mogelijkheid toekent ter controle vergaande maatregelen te nemen. 

Dit alles terwijl er geen sprake hoeft te zijn van een verdachte of een strafbaar feit. In artikel 160 , lid 4 van de Wegenverkeerswet 1994 kan evenwel niet een bevoegdheid worden gelezen om een motorrijtuig lange tijd aan de beschikkingsmacht van de rechthebbende te onttrekken. Dit kan alleen in geval van inbeslagneming conform wet en richtlijnen. 
Dank Voor Uw Antwoord

Hoogachtend

Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl

Unfo
Toplid
Toplid
Agent
Berichten: 488
Lid sinds: 10-08-2007
Locatie: Eenheid Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 37
Contact:

Re: Inbeslagname scooter zonder tenlastelegging

Bericht door Unfo »

Het verhaal begint bij het "invorderen" van de bromfiets. Mogelijk dat hier nog wat anders aan vooraf is gegaan? Bijvoorbeeld negeren van een stopteken? Ja, op grond van 160, lid 4 van de Wegenverkeerswet mag een voertuig voor onderzoek worden meegenomen. De Ombudsman heeft aangegeven dat 24 uur in principe lang genoeg moet zijn. Uitzonderingen kunnen dus, maar dan geniet het de voorkeur om een voertuig inbeslag te nemen.

Als het voertuig inbeslag is genomen, dan geldt deze termijn niet. Bij een inbeslagname hoeft geen sprakte te zijn van een ten lastelegging, maar van een verdenking van een strafbaarfeit (op heterdaad) of bepaalde misdrijven.

Gebruikersavatar
Skipperje
Moderator
Moderator
Agent
Vademecum
Berichten: 7720
Lid sinds: 20-05-2004
Roepnaam: Piet
Locatie: Fryslân
Geslacht:
Leeftijd: 61
Contact:

Re: Inbeslagname scooter zonder tenlastelegging

Bericht door Skipperje »

Als de politie de bromfiets echt niet heeft zien rijden, dan mag het niet voor technisch onderzoek.

Piet
Men moat net alles sizze wat men wit, mar wol alles witte wat men seit

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6365
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Inbeslagname scooter zonder tenlastelegging

Bericht door SWAT »

Als de betreffende agenten de bromfiets kort daarvoor met hoge snelheid voorbij hebben zien rijden en vervolgens afgesloten aantreffen met de kennelijke bestuurder nog in de direct omgeving kan de bromfiets inderdaad ogv de Wegenverkeerswet meegenomen worden voor technisch onderzoek. Mij staat bij dat de NO 2x 24 uur het maximum vond voor uitsluitend technisch onderzoek.
Alleen de officier van justitie doet bij een strafrechtelijke vervolging aan een "Te laste legging". Van de politie hoef je die dus niet verwachten.
Nee, de politie hoeft bij een technisch onderzoek niet te zorgen voor "alternatief" vervoer. Een minderjarige die op een bromfiets rijdt is minstens 16 jaar en welke 16 jarige heeft tegenwoordig geen mobiele telefoon?
In memoriam: Sean Connery "The name is Bond, James Bond".

Gesloten