Betalen van boetes

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gebruikersavatar
Guido
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Berichten: 9669
Lid sinds: 28 nov 2004, 14:12
Roepnaam: toffe gast
Locatie: 7e stad van NL
Geslacht:
Leeftijd: 38
Contact:

Betalen van boetes

Ongelezen bericht door Guido »

Het betalen van boetes

Er zijn 2 gronden waarop een boete gebaseerd kan zijn.

1: De Mulder afhandeling
Het betreft een verkeersovertredingen, waaronder de snelheidsbon tot 40 km/h te hard op snelwegen en tot 30 km/h te hard op overige wegen die vallen onder de Mulderwetgeving. De overtredingen zijn te herkennen aan de grote M die op de brief van het CJIB staat.

Bij niet volledige betaling worden eerst 2 herinneringen verstuurd met een verhoging van het boete bedrag. Bij de eerste herinnering bedraagt de verhoging 25% van het bedrag. Bij de tweede herinnering bedraagt de verhoging 50% van het totale bedrag.

Wordt nog niet betaald kan de officier van justitie besluiten tot verhaal of dwang. Verhaal kan worden genomen met of zonder dwangbevel.

Verhaal zonder dwangbevel kan worden genomen op:
1. Inkomsten in geld uit arbeid.
2. Pensioen, wachtgeld, periodieke uitkeringen.
3. Banktegoed.

Verhaal met dwangbevel
Het dwangbevel wordt uitgevaardigd aan de deurwaarder, die zorgt voor tenuitvoerlegging. Goederen worden in beslag genomen en verkocht.
Ook de kosten van de deurwaarder wordt in rekening gebracht bij betrokkene en zal dus moeten worden opgebracht met de verkoop.

De restopbrengst gaat naar de Officier van Justitie, die zorgt voor de administratieve afhandeling. Als dit verhaal niets oplevert, betrokkene heeft bijvoorbeeld geen goederen, gaat de Officier van Justitie over op de dwang.

Dwang
Dwang kan worden uitgeoefend door:
1. het rijbewijs in bewaring te nemen voor maximaal 1 maand
2. de auto in bewaring te nemen voor maximaal 1 maand
3. de betrokkene te gijzelen gedurende maximaal 7 dagen.
Geen van de drie dwangmaatregelen ontslaat de betrokkene van zijn betalingsplicht. Die blijft dus overeind staan. Kort gezegd: de boete kan niet worden voldaan door een paar dagen te gaan zitten. Mocht dwang niet direct kunnen worden uitgevoerd komt de betrokkene in het opsporingsregister te staan. Dit kan bijvoorbeeld een vakantie daarmee aardig dwars zitten.

Naast de mogelijkheden die de Officier van Justitie heeft, heeft de politie de bevoegdheid van het toepassen van een voorlopige maatregel. Deze kunnen alleen worden toegepast als:

1) De bestuurder een gedraging heeft gepleegd en geen bekende woon-of verblijfplaats heeft in Nederland. Hiermee worden dus buitenlanders en daklozen bedoeld.
2) De bestuurder een gedraging heeft gepleegd en hij staat in het opsporingsregister voor een andere, oude gedraging.
3) De bestuurder geen gedraging heeft gepleegd, maar hij staat wel in het opsporingsregister voor een andere, oude gedraging.

In deze drie gevallen mag de politie directe betaling van de openstaande en nieuwe sancties vorderen.

Als de bestuurder betaalt krijgt hij na betaling van de openstaande bedragen een kwitantie en een beschikking over de eventuele nieuwe sanctie. Betrokkene wordt ook uit het opsporingsregister verwijderd.

Als de bestuurder niet betaalt, wordt het voertuig in bewaring genomen. Indien niet binnen 4 maanden de sancties betaald zijn, wordt het voertuig in opdracht van de Officier van Justitie verkocht en wordt van de opbrengst de sancties betaald. Indien betrokkene alsnog wenst te betalen om verkoop te voorkomen, zal hij ook de sleep- en stallingkosten moeten betalen.

2: Transactie voorstel
Het betreft een zwaardere verkeersovertreding of een APV overtreding(strafrecht), te herkennen aan de T op de acceptgiro. (of het sterretje op de gele bon)

U ontvangt een transactievoorstel met een bepaald bedrag waarmee een gang naar de rechter wordt afgekocht. Betaalt u niet dan wordt u voor de rechter gedaagd en uiteindelijk (bij verstek) veroordeeld.

Er blijft sprake van een boete, maar in tegenstelling tot de wet Mulder-zaak zal de rechter tevens een vervangende hechtenis uitspreken. Bij een transactie bestaat dus wel de mogelijkheid om door een aantal dagen te gaan zitten, de boete te betalen.

Voor bedragen van boven de E150,00 is het mogelijk een betalingsregeling te treffen. Daarvoor dient men contact op te nemen met het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden.
Guido
Gesloten