internet dieven

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Smits
Infopolitie Gast

internet dieven

Bericht door Smits » 21 jan 2005, 19:15

Op internet word je benaderd als je een auto te koop heb staan. Via autoonline kwam ik er achter dat het oplichters zijn.Is daar wat aan te doen Ik heb tel. nummer een naam + en email adres..

Name: pete g. (rest verwijderd door admin.)
E-Mail: door admin verwijderd.
Telephone: door admin verwijderd

graag meer info...

groeten[/b]

Kale
Blijvertje
Blijvertje
Berichten: 4702
Lid geworden op: 12 jan 2005, 16:57
Roepnaam: Nieuwe.
Locatie: Omgeving Utrecht
Geslacht:
Leeftijd: 46
Contacteer:

Bericht door Kale » 21 jan 2005, 19:25

Wat dacht je van aangifte??

groetjes Kale :wink:
Zeuren is als een schommelstoel, het geeft je iets te doen maar je komt niet vooruit.
Kale@infopolitie.nl

Gebruikersavatar
ThunderSTreak
Moderator
Moderator
Berichten: 5619
Lid geworden op: 18 jul 2004, 16:06
Adviseur Veiligheid
Vademecum
Locatie: Ulvenhout
Geslacht:
Leeftijd: 61
Contacteer:

Bericht door ThunderSTreak » 21 jan 2005, 20:20

Je kunt hiertegen aangifte doen, echter......... Het is een internationaal opererende naar ik meen Nigeriaanse bende die reeds lange tijd al zo bezig is. Ze verschuilen zich vaak achter moeilijk traceerbare webbased E-mail adressen en zijn zo vluchtig als water dat door een zeef loopt. Ze zijn ook op jacht naar motoren.

De 'scam die ze uithalen is ongeveer als volgt.

Ze tonen interesse voor je motor of auto en bieden je een wereldprijs onder voorwaarde dat je een deel van de verschepingskosten kosten stort die ze in de uiteindelijke prijs die ze bereid zijn voor je auto te betalen mee verekenen. Als bewijs van hun goede wil tonen ze bankgaranties die blijkbaar afgegeven zijn door 'gerenomeerde' banken. Als je je op basis hiervan laat overhalen kan je natuurlijk fluiten naar het verschepingsgeld dat je hebt overgemaakt.

Er is ook een variant waarin ze voertuigen ver onder de NL kostprijs aanbieden en die, als extra service, ook door hen in Nederland op kenteken zullen worden gezet. Ze laten gelikte plaatjes zien van bijvoorbeel een zeer jonge motor die vanwege het afketsen van een exportorder ergens in Frankrijk/Engeland in een surplus voorraad staat bij een daar gevstigde importeur. Je hoeft hen echter pas te betalen bij aflevering, maar ze willen wel graag dat je van te voren even de kosten overmaakt voor de keuring bij de RDW, de BPM die eventueel nog moet worden verrekend, het op kenteken zetten en natuurlijk ook hier de transportkosten. Verder verwachten ze als tegendaad van jou slechts dat je een bankgarantie afgeeft als teken dat je serieus op deze handel denkt in te gaan.

Je snapt het al, als je ook maar iets aan deze mensen overmaakt hoor je er nooit meer iets van. Als een kameleon veranderen ze van kleur en naam en bankrekening en beginnen ze weer helemaal overnieuw op zoek naar een ander slachtoffer.

Niet of nauwelijks te traceren, omdat het hier gaat om grensoverschrijdende misdaad. Je kunt aangifte doen, inderdaad! Maar veel beter is om het gewoon te negeren
Met vriendelijke groet,

ThunderSTreak
Afbeeldingdrive safe4safetyAfbeelding

Gebruikersavatar
Mofkap
Infopolitie Gast

Bericht door Mofkap » 21 jan 2005, 21:34

De truc gaat nog veel verder en geraffineerder. Je krijgt een cheque ter betaling en denkt dat alles ok is.

Het geld komt op je rekening te staan een paar dagen nadat je de cheque bij de bank inlevert. Zo werkt het banksysteem. Jij denkt dan je voertuig eenvoudig en met een gerust hart te kunnen verschepen. De verschepingskosten betaal je zelf want die zaten bij het bedrag van de cheque in.

Na een maand of twee wordt het geld door je bank weer van je rekening afgeschreven omdat de cheque bij aanbieding aan de buitenlandse bank niet gedekt bleek te zijn en daarom oninbaar. Ben je en je geld en je voertuig kwijt.

Bied daarom altijd een dergelijk cheque op een buitenlandse bank ter incasso bij je bank aan. Dat kost je slechts een paar euri extra, maar het geld komt pas op je rekening nadat de cheque daadwerkelijk is geïnd. Duurt wel even, maar een betrouwbare tegenpartij zal er geen bezwaar tegen hebben. Een onbetrouwbare tegenpartij zal het eerst hebben over vertrouwen, good business conduct, enz. Trap er niet in maar blijf op je standpunt staan. Op een gegeven moment hoor je dan niets meer.

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Berichten: 6248
Lid geworden op: 25 mei 2003, 23:47
Agent
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contacteer:

Bericht door SWAT » 21 jan 2005, 22:08

Voor dit soort zaken geldt altijd het simpele principe "Als het te mooi is om waar te zijn......."
is het dat ook niet.
In memoriam: Leonard Nimoy, live long and prosper

Gebruikersavatar
Onyx
Gewaardeerd lid
Gewaardeerd lid
Berichten: 276
Lid geworden op: 22 aug 2004, 13:32
Locatie: Zuid Holland
Geslacht:
Leeftijd: 47
Contacteer:

Bericht door Onyx » 21 jan 2005, 23:42

Het beste blijft "cash geld" vind ik.
Lekker op een normale dag en tijdstip afrekenen en direct bij de bank storten => weet je ook zeker dat het niet vals is.

Off-topic:
Dacht altijd dat ik toch wel aardig een falsificatie eruit kon halen.
Werd vandaag toch "even" geconfronteerd met 4 biljetten van €500.- die er toch behoorlijk echt uitzagen, incl. watermerken, meekleurende diagrammen en oplichtende draadjes en logo's in het papier!!

(p.s: uiteindelijk wel de "fouten" gevonden, maar voor de gemiddelde koper/verkoper zeer moeilijk te ontdekken :mrgreen: )

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 13 gasten