Smaad als je iemands naam vervormt?

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
kyra
Infopolitie Gast

Smaad als je iemands naam vervormt?

Bericht door kyra »

Afgelopen jaar zijn ik en een goede vriend door iemand dakloos gemaakt, nu was dit op het moment zelf uiteraard heel akelig, maar het is een óók een heel spannend verhaal. Zo spannend dat we al meerdere keren te horen hebben gekregen dat we het verhaal in een podcast zouden moeten vertellen. Nu hebben we voor degenen die ons uit huis hebben gegooid namen bedacht die rijmen op hun originele naam. Mensen die hen echt goed kennen zouden waarschijnlijk wel een vermoeden hebben dat die namen naar deze mensen verwijzen, maar een collega zou het bijvoorbeeld waarschijnlijk al niet kunnen raden.
Nu is de vraag: valt dit onder smaad?

KaaDee
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1246
Lid sinds: 28-03-2012
Contact:

Re: Smaad als je iemands naam vervormt?

Bericht door KaaDee »

Even kijken wat de wetgeving hierover zegt:

Wetstekst

1Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

2Indien dit geschiedt door middel van geschriften of afbeeldingen, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

3Noch smaad, noch smaadschrift bestaat voor zover de dader heeft gehandeld tot noodzakelijke verdediging, of te goeder trouw heeft kunnen aannemen dat het te last gelegde waar was en dat het algemeen belang de telastlegging eiste.
Daar staat dus dat je iemands eer of goede naam niet mag aanranden. Het zegt (uiteraard) niets over het bewerken van namen. Als iemand zich in goede naam aangetast voelt, kan hij/zij naar de rechter gaan. Het is dan aan de rechter om te beoordelen of die specifieke naam voldoende herleidbaar is naar de klager.

Maar waarom maak je er niet geheel fictieve namen van? Dat maakt voor het boek niet uit, maar voorkomt een hoop problemen.
PDC | DICT

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 801
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Smaad als je iemands naam vervormt?

Bericht door Proost »

Het lijkt me geen smaad als de namen veranderd zijn.
De makers van de serie South Park zijn zelden veroordeeld maar toch met enige regelmaat aangeklaagd. Als je kijkt hoe meesterlijk zij dergelijke verwijzingen inpakken.... Er kan een hoop.

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6463
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Smaad als je iemands naam vervormt?

Bericht door SWAT »

Nu moet je alleen de Amerikaanse wetgeving niet vergelijken met de Nederlandse wetgeving. Smaad en belediging zijn, in het kader van de vrije meningsuiting, niet strafbaar in Amerika.
Een gezond en hopelijk minder beperkt 2021 toegewenst.

Gesloten