Optische en geluidsignalen

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
VHT2005
Infopolitie Gast

Optische en geluidsignalen

Bericht door VHT2005 » 06 aug 2019, 11:49

Waarom rijd de Politie en Brandweer behalve de Ambulances s'nachts met optische signalen en geluidsignalen over de weg terwijl er geen ander verkeer op dat moment aanwezig zijn op de weg ?? Dan heb ik over de tijd tussen 02.00 en 04.00 uur s'nachts, en juist de Ambulances die wel rekening houd met slapende mensen in de wijk..??
Als ik een berichtje stuurt naar de Brandweer reageren ze niet in de media maar wel het gebruik van de geluidsignalen die laten zij dan ook uit helaas niet al te lang want na een paar dagen gaat het weer voluit die geluidsignalen...…

Gebruikersavatar
zijlvaart67
Moderator
Moderator
Berichten: 13217
Lid geworden op: 31 jul 2003, 20:18
Agent
Roepnaam: העזה
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contacteer:

Re: Optische en geluidsignalen

Bericht door zijlvaart67 » 06 aug 2019, 12:16

Ze hebben 100% gelijk en het is ook heel logisch; als er een fietser (zonder licht) oversteekt (of een stomdronken voetganger), dan scheelt het een hoop in de aansprakelijkheid als je alle ‘toeters en bellen’ aan hebt staan..

Daarnaast is dwingend voorgeschreven dat de ’toeters en bellen’ tijdens de hele rit worden gevoerd, zonder uitzondering..

Dat is het korte antwoord..

'Het zijn diegenen die niets doen die willen dat alles volgens de regels gebeurt...'


Gebruikersavatar
DiNozzo
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Berichten: 3316
Lid geworden op: 27 jun 2005, 17:05
Agent
Geslacht:
Leeftijd: 32
Contacteer:

Re: Optische en geluidsignalen

Bericht door DiNozzo » 06 aug 2019, 12:19

Het is heel simpel. Daarvoor moet u niet bij de brandweer zijn maar bij de wetgever. Alleen met optische en geluidssignalen ben je een voorrangsvoertuig. De politie heeft nog zijn algehele ontheffing voor het RVV waardoor zij een heleboel overtredingen mogen plegen zonder geluidssignalen te voeren. Bij de ambulance en bij de brandweer is dat niet toegestaan en mogen ze niet te hard rijden, geen roodlicht negeren etc.. Krijgt een chauffeur een aanrijding terwijl hij alleen met blauw zwaailicht rijdt dan zal hij of zij daar heel veel narigheid om krijgen.

Naar mijn idee is het juist de politie die het meest zonder geluidssignalen rijdt, gevolgd door de ambulancedienst. Bij de brandweer rijdt men veel vaker met geluid er bij. Om bovenstaande reden.
"He who fights with monsters might take care lest he thereby become a monster. And if you gaze for long into an abyss, the abyss gazes also into you.”
- Friedrich Nietzsche.

Gebruikersavatar
Skipperje
Moderator
Moderator
Berichten: 7642
Lid geworden op: 20 mei 2004, 08:43
Agent
Vademecum
Roepnaam: Piet
Locatie: Fryslân
Geslacht:
Leeftijd: 61
Contacteer:

Gebruikersavatar
Dusty
Deskundige
Deskundige
Berichten: 1800
Lid geworden op: 01 jul 2003, 11:15
Locatie: Achterhoek
Geslacht:
Contacteer:

Re: Optische en geluidsignalen

Bericht door Dusty » 06 aug 2019, 18:40

Er kúnnen meerdere redenen voor zijn..... 8)
Zo zijn er situaties waarbij men er bewust voor kiest om met een politie-auto (een deel van de spoedrit....) alleen met zwaailichten te rijden; denk daarbij aan een inbraakalarm waarbij mogelijk inbrekers op de uitkijk staan.

Daarnaast zijn er genoeg zaken in de jurisprudentie te vinden waarbij een bestuurder van een voorrangsvoertuig de fout in ging door zélf de keuze te maken om geen zwaailichten/sirene te gebruiken.
Dat liep niet altijd goed af en zo kan het dus gebeuren dat deze bestuurders zich moesten verantwoorden voor de rechtbank en in een aantal gevallen zelfs het rijbewijs enige tijd kwijt waren.
Dus dat kán ook nog gebeuren......... :oops: :oops: :oops:

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 13 gasten