Vermoeden van verduistering

In dit gedeelte kunt u een vraag stellen. Vragen die zijn beantwoord worden gesloten en komen automatisch in het archief terecht. Kijk dus eerst even in het archief.

Moderator: Moderatorteam

Gebruikersavatar
TLSecurity
Infopolitie Gast

Vermoeden van verduistering

Bericht door TLSecurity »

Goedemorgen allemaal,

Mag ik een medewerker bij me houden(eventueel met gepaste inzet) totdat de politie aanwezig is?
Dus ik verdenk iemand van verduistering en deze werkt niet mee aan een visitatie, mag ik deze persoon dan eventueel met dwang bij me houden totdat de politie aanwezig is?

bvd

Gebruikersavatar
Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 4140
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door Pim »

Verduistering? Ik vind het lastig en denk dat je verschillende antwoorden zult krijgen.

Theoretisch mag een burger een persoon aanhouden bij ontdekking van een strafbaar feit op heterdaad.

Het betreft hier ook nog eens personeel. De persoon is dus bij naam en toenaam bekend.

En wanneer is die verduistering exact gepleegd? Heeft hij of zij nog een dienstverband?

Verduistering is iets houden wat je tijdens of vanuit dienstbetrekking onder je hebt gekregen en niet terug geeft aan je werkgever bij einde van de dienstbetrekking. Vaak staat hierover iets in je contract of functieomschrijving of op een documentvan ontvangst van de goederen.

Een leaseauto bijvoorbeeld. Die je hebt voor de duur van je dienstverband of functie omdat die bij je functie hoort. Verstrekken van middelen wordt vaak contractueel geregeld. Ze maken deel uit van de arbeidsovereenkomst.

Theoretisch eindigt die arbeidsovereenkomst pas NA je laatste WERKdag of zelfs VERLOFdag als je je verlofdagen aan het einde van je betrekking opneemt.

Praktisch lever je je spullen in op je laatste WERKDAG. Niet op je laatste VERLOFDAG.

Hoe kom je aan een heterdaadsituatie als iemand uit dienst is. Omgekeerd: als iemand nog in dienst is, is het dan verduistering?

En is de verduistering onbetwist. Vaak NIET en gaat het om civiele regeltjes in een contract. En vaak worden civiele zaken niet strafrechterlijk vervolgd totdat de civiele zaak 'uitgeprocedeerd' is een de andere partij in gebreke blijft'.
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6614
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 60
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door SWAT »

U mag alleen enige dwang toepassen als u iemand op heterdaad hebt aangehouden voor een strafbaar feit. U moet wel redelijke vermoedens hebben anders loopt u het risico zelf schuldig te maken aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en/of mishandeling als bij de dwang geweld werd gebruikt.
Iemand mag weigeren gevisiteerd te worden door een ander persoon. U mag dus alleen daarvoor geen dwang gebruiken. Er moet echt een redelijke verdenking van een strafbaar feit zijn.
Stay safe out there.

Gebruikersavatar
maestro
Deskundige
Deskundige
Jurist/Advocaat
Berichten: 1167
Lid sinds: 22-02-2018
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door maestro »

Zoals SWAT aangeeft is verdenking niet goed genoeg, het weigeren van een visitatie is ook niet goed genoeg. Gaat het om een medewerker dan kan het zijn dat er in het contract afspraken over steekproef gewijsde visitiatie zijn gemaakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de IKEA en de Mediamarkt, terwijl bijvoorbeeld personeel dat de geldkluis in gaat bij banken altijd gevisiteerd word. Maar schending daarvan is een breuk van het arbeidscontract en kan reden zijn tot ontslag, niet tot strafrechtelijk ingrijpen en kan geen reden zijn iemand van zijn vrijheid te beroven.

Heeft u een redelijk vermoeden van schuld dan kunt u de persoon aanhouden en daarbij eventueel gepaste dwang bij gebruiken. Dwang wil zeggen iemand beletten dat hij er vandoor gaat en u zelf (en anderen) eventueel tegen de persoon verdedigen. U mag daarbij de persoon niet fouileren of visiteren. Van lichaam en kleding dient u af te blijven. Wel kunt u eventueel een tas die de persoon bij zich heeft inbeslag nemen. Maar daar moet mag u niet in gaan kijken en u moet de persoon en eventueel inbeslag genomen voorwerpen zo snel mogelijk overdragen aan de politie.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 1036
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door Proost »

Waar bestaat de verdenking uit? Verduistering kan vele vormen aannemen. Zoals al aangegeven kan het gaan om een leaseauto of de poetsvrouw die aan het einde van de werkdag een fles bleek mee naar huis neemt. Maar is dit dan verduistering? Of gewoon diefstal.

Graag meer context schetsen bij het verhaal aub. Nu zijn we meer aan het invullen.

Mitch
Stamgast
Stamgast
Agent
Blauwe Parel
Berichten: 897
Lid sinds: 15-11-2006
Roepnaam: Mitchel
Locatie: Overal en (n)ergens
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door Mitch »

maestro schreef: 18 mei 2021, 14:55
Wel kunt u eventueel een tas die de persoon bij zich heeft inbeslag nemen. Maar daar moet mag u niet in gaan kijken en u moet de persoon en eventueel inbeslag genomen voorwerpen zo snel mogelijk overdragen aan de politie.
Beslag is voorbehouden aan de opsporingsambtenaar

Gebruikersavatar
maestro
Deskundige
Deskundige
Jurist/Advocaat
Berichten: 1167
Lid sinds: 22-02-2018
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contact:

Re: Vermoeden van verduistering

Bericht door maestro »

Ik geloof dat je gelijk hebt en de wet veranderd is. Bij heterdaad zal een burger zaken in bewaring nemen, eventueel ter inbeslagname door een opsporingsambtenaar.

53 lid 3 Sv
"Geschiedt de aanhouding door een ander dan een opsporingsambtenaar, dan levert deze de aangehoudene onverwijld aan een opsporingsambtenaar over, onder afgifte aan deze van bij de verdachte aangetroffen voorwerpen. De opsporingsambtenaar handelt overeenkomstig de bepaling van het tweede lid en maakt zo nodig een kennisgeving van inbeslagneming op."
Laatst gewijzigd door zijlvaart67 op 19 mei 2021, 12:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Overbodige quote verwijderd
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Plaats reactie