Bevoegdheid politie traceren mobiel

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
BezorgdeBurger
Infopolitie Gast

Bevoegdheid politie traceren mobiel

Bericht door BezorgdeBurger »

Goedenavond,

Er is een baksteen door de ruit gegooid terwijl mijn vader, moeder, oma en zus tv zaten te kijken in onze woonkamer en het glas vloog rakelings langs hen, maar gelukkig hadden wij dubbel glas waardoor de baksteen niet ver kwam. Wij hebben een enorm sterk vermoeden wie het geweest kan zijn, maar wanneer is de politie bevoegd om te tracken waar iemand zich heeft bevonden en kan dit op grond van ons vermoeden al?

Proost
Stamgast
Stamgast
Agent
Berichten: 797
Lid sinds: 07-03-2020
Geslacht:
Contact:

Re: Bevoegdheid politie traceren mobiel

Bericht door Proost »

Niet voor een vermeende vernieling in ieder geval. Als je het sterke vermoeden hebt kun je dat toch onderbouwen met feitelijkheden? Vraag anders even de camerabeelden uit de wijk op aan je welwillende buren om te zien of hij er daar op voor komt. Dan heb je al meer in ieder geval.

Overigens, als je denkt dat wij met het traceren van de locatie van een telefoon iemand op de meter nauwkeurig voor iemands voordeur kunnen bepalen heb je het mis. Andere manieren genieten dan de voorkeur.

Gebruikersavatar
SWAT
24 uurs servicer
24 uurs servicer
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 6463
Lid sinds: 25-05-2003
Locatie: Den Haag
Geslacht:
Leeftijd: 59
Contact:

Re: Bevoegdheid politie traceren mobiel

Bericht door SWAT »

Proost is niet helemaal correct. De politie kan, via de rechter commissaris, telefoon gegevens opvragen bij strafbare feiten waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dus ook bij vernieling.
Dit is een relatief duur en ingrijpend, voor wat betreft de persoonlijke levenssfeer, middel en zal dus niet altijd worden toegepast. Bij vernieling zal dit dus niet direct geschieden. In dit geval kan er ook gesproken van een verdenking van bedreiging en zelfs poging zware mishandeling, immers het ingooien van een ruit waar jij vlak achter zit kan als zeer bedreigend worden ervaren en was men door de glasscherven geraakt dan had daar zwaar letsel van kunnen ontstaan.
Met telefoongegevens alleen kan je de dader niet opsporen. Als er een vermoeden bestaat met betrekking tot een specifiek persoon dan kunnen telefoongegevens helpen om te zien of deze persoon op of nabij de.plaats delict was.
Zoals gezegd kan dat helaas niet tot op de meter nauwkeurig. Dus als de vermoedelijke dader de buurman of andere buurtgenoot is dan heb je niets aan de telefoongegevens.
Een gezond en hopelijk minder beperkt 2021 toegewenst.

Gebruikersavatar
BezorgdeBurger
Infopolitie Gast

Re: Bevoegdheid politie traceren mobiel

Bericht door BezorgdeBurger »

Dank voor de snelle respons!

Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 3943
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 52
Contact:

Re: Bevoegdheid politie traceren mobiel

Bericht door Pim »

Sterker nog: je kunt alleen zien dat een mobiel een gsm-mast heeft aangestraald.

En als de dichtst bijzijnde mast "vol" zit dan verhoogd een mobieltje zijn zendvermogen op zoek naar een verder gelegen vrije mast. Het kan dus zelfs zo zijn dat het mobieltje niet eens binnen de standaard cirkel van de aangestraalde mast was.

Alleen extra info uit wellicht Google, bijvoorbeeld over opgepikte Wi-Fi netwerken, zou dat kunnen bevestigen/uitsluiten.

Of men voor een vernieling zo ver gaat in het onderzoek... Ik betwijfel dat. Want het zegt alleen dat je in een gebied van een zendmast was. Correctie: dat het mobieltje daar was
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gesloten