Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Column99
Infopolitie Gast

Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Column99 » 27 aug 2020, 19:19

Beste lezer,

Vooraf: mijn excuses voor de lange post. Ik hoop dat een enkeling die deze lap tekst wilt lezen mij kan adviseren :)

Ik heb het politiewerk altijd al erg interessant gevonden, maar ik had nooit echt het idee om bij de politie te gaan. Op mijn 18e ben ik de opleiding HBO-ICT gaan doen (software engineering), omdat ik eigenlijk al sinds jongs af aan van progammeren hield. Deze opleiding bevalt mij goed en ik zit momenteel al in het derde leerjaar.

Tijdens het eerste leerjaar op het hbo begon mijn interesse voor de politie toe te nemen. Met name de opsporing en het recherchewerk vind ik erg interessant. Ik ben steeds meer informatie gaan opdoen en toen ben ik erop uitgekomen dat ik toch wel heel graag bij de recherche zou willen. Taken als verdachten verhoren, huiszoekingen, tactisch onderzoek, dossiers samenstellen etc. spreken mij enorm aan. Echt het praktische recherchewerk, dus ook in het veld.

Op dit moment volg ik natuurlijk nog een hbo studie. Ik ben ook van plan deze gewoon af te ronden. Nu zit ik al een poosje te doelen op de masteropleiding recherchekunde. Deze zou ik na mijn opleiding kunnen volgen, alleen zijn er wat twijfels gaan ontstaan na het lezen van dit forum. Ik las bijvoorbeeld dat je als RKU eigenlijk niet zoveel praktisch werk doet, maar meer van achter een bureau werkt. Op kantoor werken vind ik prima, alleen ik zou het al een stuk minder leuk vinden als de eerder genoemde taken (helemaal) niet aanbod komen.

Ik kwam ook enkele "horroverhalen" over de selectie van de RKU opleiding tegen. Het schijnt extreem moeilijk te zijn om er doorheen te komen en al helemaal als er maar enkele plekken beschikbaar zijn. Dit schrikt mij eerlijk gezegd ook een beetje af. Ik begrijp dat meerdere keren solliciteren niet ongewoon is, maar het lijkt mij erg demotiverend als ik 4x afgewezen word. Waar trek je de grens? Wanneer besluit je dat deze functie simpelweg niet voor jou is weggelegd? Is het zo dat alleen hoogebegaafde wondermensen worden aangenomen op deze opleiding... ?

Door het feit dat recherchekunde misschien toch te weinig praktisch werk is en mijn angst voor de selectie, ben ik gaan kijken naar andere opties. Ik kijk nu bijvoorbeeld naar de verkorte politiekundige opleiding (2,5jr) en die ziet er ook interessant uit, alleen weet ik niet of ik daarmee mijn doel kan bereiken. Het is voor mij ook van belang dat ik wel "op niveau" blijf studeren, vandaar dat de hbo-master RKU in de eerste instantie een mooie aansluiting was op mijn (toekomstige) bachelor diploma.

Deze post is misschien wat rommelig, excuus daarvoor. Ik ben eigenlijk gewoon op zoek naar advies. Wellicht is er iemand die het werk verricht wat ik graag wil doen? Of studenten van de opleidingen die advies hebben?


Groet,
Column99

Stefan
Superlid
Superlid
Berichten: 611
Lid geworden op: 17 jun 2013, 23:11
Agent
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Stefan » 27 aug 2020, 19:54

Ik zie twee vraagtekens in je bericht:

1. "Het horror verhaal van de selectie"
Deze verhalen moeten je nooit afhouden van een eventuele sollicitatie. Elke sollicitant is anders, net als elk selectiegesprek. Je kunt van te voren niet zeggen of iets altijd goed of slecht gaat. Ja, er zijn zeker problemen binnen de PA en die zullen vast ook wel hun weerslag hebben op de n6 opleiding. Lekker negeren en gewoon ervoor gaan als dat is wat je wilt.

2. Alleen achter het bureau
Dit is moeilijk te beantwoorden. Er is niet één recherche. Je hebt veel verschillende takken van de sport en dat verschilt ook nog eens per locatie in het land. Zo heb je in Amsterdam een recherche die zelf deuren intrapt, maar voor zover ik weet is dat ook de enige die dit echt zelf doet. Los daarvan kun je meestal wel eens aanhaken bij een doorzoeking (die over het algemeen tergend saai zijn) of als je het goed voor elkaar hebt misschien mee met een instap. Als n6 kom je echter in een positie dat er meer denkwerk van je wordt verwacht en minder doe-werk. Anderen op het forum kunnen daar vast specifieker op ingaan, ik heb zelf de n5 gedaan en weet niet wat een n6 tegenkomt na de opleiding.

Proost
Toplid
Toplid
Berichten: 466
Lid geworden op: 07 mar 2020, 11:05
Agent
Geslacht:
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Proost » 27 aug 2020, 19:55

Alle zaken die jij beschrijft komen aan bod in de opleiding tot reku, in je stage en daarna in je werk. Als ik dit zo lees is dat een passende opleiding. Meer dan poku in ieder geval.

Vaak solliciteren? Ja zou kunnen. Het is een populair vak en W&S heeft nu eenmaal de luxe om de beste te pakken uit een hele grote vijver.
Maar laat je daar vooral niet door tegen houden maar heb vertrouwen in je eigen kunnen.

Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Berichten: 3725
Lid geworden op: 27 sep 2008, 18:24
Agent
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 52
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Pim » 27 aug 2020, 21:17

Reku's en poku's hoogbegaafd? Whoehahaha.
Oh sorry, ik wil niemand uitlachen. .

1. Vraag oud je een keer een diens mag meelopen.
2. Zorg dan wel dat dat is met iemand van jouw beoogde functie.

3. Soms gaan zaken niet samen, of slecht.
Praktijk politiewerk en reku/poku Is zoiets.
Het is heel anders dan hoofdagent zijn.

Tenslotte: Ga niet uit van TV series/docu's.
Ga met reku's of poku's praten.
Liefst bij de eenheid waar je zelf voor gaat werken of voor wilt gaan werken. Het kan nl. nogal verschillen hoe de functie handen en voeten wordt gegeven per eenheid.
Als je enige gereedschap een hamer is, ziet elk probleem eruit als een spijker.

Proost
Toplid
Toplid
Berichten: 466
Lid geworden op: 07 mar 2020, 11:05
Agent
Geslacht:
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Proost » 27 aug 2020, 21:28

Pim schreef:
27 aug 2020, 21:17
Het kan nl. nogal verschillen hoe de functie handen en voeten wordt gegeven per eenheid.
...of per district...... of zelfs per basisteam.

Carolien
Lid
Lid
Berichten: 91
Lid geworden op: 25 apr 2020, 13:19
Aspirant
Geslacht:
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Carolien » 27 aug 2020, 21:53

Over de N5 en N6 kan ik niets zeggen.
Maar laat je niet weerhouden van het solliciteren op iets wat je graag wilt. Wat heb je te verliezen? Verdiep je vooraf in hetgeen wat er allemaal gevraagd wordt tijdens de selectiedagen en bereid je voor waar het kan. Heb vertrouwen in jezelf en als je iets graag wilt dan merk je zelf wel hoe vaak je bereid bent om te solliciteren.
Ik haalde bij mijn eerste sollicitatie niet eens de sporttest, ik deed er een halve minuut te lang over. De tweede keer een jaar later had ik bijna een halve minuut over... Dus gewoon een minuut sneller dan de eerste keer dat ik hem deed ;-) En de rest ook gehaald. En zoals eerder gezegd: ga met mensen praten die het werk doen wat jij wilt gaan doen.

Strauven
Lid
Lid
Berichten: 59
Lid geworden op: 19 jan 2018, 15:19
Aspirant
Roepnaam: Björn
Geslacht:
Leeftijd: 34
Contacteer:

Re: Advies/studiekeuzehulp gevraagd (doel: recherche)

Bericht door Strauven » 27 aug 2020, 23:21

Als beginnend recherchekundige student kan ik je in ieder geval adviseren om gewoon te solliciteren. Niet geschoten is altijd mis. Ja, er zijn veel gegaardigden, maar dat wil niet meteen zeggen dat het onmogelijk is.

Daarnaast lees ik dat je een ict opleiding doet. Ooit overwogen om als ict specialist bij de Politie te gaan werken? Dit zou al een goede binnenkomer kunnen zijn. Het werkveld is echt interessant (lees veelzijdig en steeds belangrijker) en je gaat ook mee met doorzoekingen, iemand zal toch de apparatuur ter plaatse moeten beoordelen op relevantie. Als je het mij vraagt een mooie optie voor iemand met jou achtergrond.

Na de opleiding van recherchekundige kun je op veel verschillende afdelingen terecht komen. Je hebt zelf echt grote invloed welke afdeling dat zal zijn. De taken die jij noemde zul je zeker gaan uitvoeren, maar hoe veel is heel moeilijk te zeggen.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 13 gasten