Insluipen in gemeenschappelijke ruimte?

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
k2p
Lid
Lid
Berichten: 109
Lid sinds: 03 nov 2016, 21:26
Contact:

Insluipen in gemeenschappelijke ruimte?

Ongelezen bericht door k2p »

Hoi,

Rond 3 uur ‘s nachts verschaft een kleine groep personen zich toegang tot de afgesloten gemeenschappelijke ruimte (hal en trappenhuis) van een flatgebouw. In het flatgebouw stelen deze personen eigendommen die een bewoner vlak voor de voordeur van zijn woning had staan.

Het is onduidelijk hoe de verdachten binnen zijn gekomen: geklommen over de omheining van het terras en vervolgens door de terrasdeur welke niet op slot bleek, via het noodtrappenhuis welke geopend werd aangetroffen, aangebeld bij een of meerdere bewoners tot er iemand per abuis de hoofdingang open deed of misschien via de afgesloten ondergrondse stallingsgarage. Sporen van braak zijn niet gevonden.

De bewoner heeft aangifte gedaan, en een aanvankelijk twijfelende verbalisant heeft het feit “Overig (eenvoudige) diefstal” genoteerd. De vraag was immers, mag er wel of niet gesproken worden over insluiping, gezien de verdachten niet de prive-ruimten (woning) zijn binnengekomen, maar enkel de afgesloten gemeenschappelijke ruimte (hal en trappenhuis).

De bewoner ziet graag dat de verdachten vervolgd gaan worden voor net wat meer dan een eenvoudige diefstal. Bij deze de vraag aan jullie: hoe zien jullie het?

Zelf zie ik met name een artikel die relevant zouden kunnen zijn:

Artikel 311 Sr
1 Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft:
- 1 diefstal van vee uit de weide;
- 2 diefstal bij gelegenheid van brand, ontploffing, watersnood, schipbreuk, stranding, spoorwegongeval, oproer, muiterij of oorlogsnood;
- 3 diefstal gedurende de voor de nachtrust bestemde tijd, in een woning of op een besloten erf waarop een woning staat, door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;
- 4 diefstal door twee of meer verenigde personen;
- 5 diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum;
- 6 diefstal met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.
2 Indien de onder 3° omschreven diefstal vergezeld gaat van een der in onder 4° en 5° vermelde omstandigheden, wordt gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.

Hierbij stuit ik op de vraag, valt een afgesloten portiek/hal/trappenhuis onder een ‘erf’, en is dit artikel dan wel of niet relevant in deze casus. Zo ja, lijken lid 1, sub 3, 4 en mogelijk 5 en lid 2 van toepassing.

Maar ook dit artikel lijkt me interessant:

Artikel 138 Sr
1 Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2 Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
3 Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
4 De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.

Lid 1, 2 en 4 lijken van toepassing, onder wederom het voorbehoud van de betekenis van de woorden ‘lokaal’ en ‘erf’.

De bewoner wil graag weten of hij uberhaupt gelijk heeft en wat hij dan zou moeten doen. Een aanvulling vragen op het proces verbaal? Spreken met de rechercheur? Wachten tot de zaak bij het OM ligt, en daar zijn verhaal doen? Of helemaal niks, omdat dit vanzelf zal worden opgepikt.

Graag jullie input dus.

Met vriendelijke groet,
De bewoner :wink:
---
Geplaatst door een burger. Niet verbonden aan de politie.
Pim
Blijvertje
Blijvertje
Berichten: 4859
Lid sinds: 27 sep 2008, 18:24

Re: Insluipen in gemeenschappelijke ruimte?

Ongelezen bericht door Pim »

Een portiek (open portaal voor de deur(en) van een huis) is een portiek.
Een trappenhuis is een trappenhuis.
Een erf (grond behorend bij en gelegen om een huis) is geen trappenhuis.

"wederrechtelijk aanwezig zijn" is onbekend.
Het zouden net zo goed visites geweest kunnen zijn van één van de bewoners.
Gebruikersavatar
Hilde
Moderator
Moderator
Agent
Jurist/Advocaat
Berichten: 11103
Lid sinds: 18 apr 2006, 21:56
Roepnaam: Mevr. mr. Bitch
Geslacht:
Leeftijd: 58
Contact:

Re: Insluipen in gemeenschappelijke ruimte?

Ongelezen bericht door Hilde »

De bewoner of de student?

Opmerking van moderator Hilde

We zijn hier niet voor het beantwoorden van huiswerk vragen.
En helemaal niet als niet gewoon wordt gezegd dat het daarvoor is.

Dus succes verder
==================================
Mensen struikelen niet over bergen maar over molshopen. (Confucius)
Gesloten