Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
R van O
Infopolitie Gast

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door R van O »

Er wordt gevraagd naar 'open gestelde' terreinen. https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 54438.html

Dit is een vanuit de overheid gesubsidieerde maatregel om (prive)terreinen (o.a. landgoederen, TBO's, particuliere (groot)grondbezitters) toegankelijk te maken. Van oudsher bedacht vanuit algemeen nut en ter lering, vermaak en gezondheid van de burger. Andere mogelijkheid is dat natuurterreinen opengesteld zijn vanuit de verplichting in SNL-subsidies. (natuursubsidies)

Openstelling betreft enkel wandelaars. Dus geen honden, paarden, fietsen of andere vervoersmiddelen of verstorende activiteiten (radio/roken/vuur/afval etc). En dit enkel op de wegen en paden. Indien een eigenaar activiteiten toestaat als honden/fietsen/paardrijden/losloopgebied etc. kan hij daar voorwaarden aan verbinden (specifiek gebruik van aangeduide paden, pas/toegangsgeld, aangelijnd etc.)

Opengestelde terreinen vallen onder openbaar terrein voor zover de wegen en paden. Het terrein daarnaast blijft verboden [art.461 wvs]

In het verleden is in ons opengestelde bos door de jachtopziender/boa en politie ook gehandhaafd op illegale crossers en ruiters.

Eigenaar kan geen boetes uitdelen, wel de toegang (laten) ontzeggen als je grove inbreuk maakt op de gastvrijheid. Ik heb eens gebruik willen maken van retentierecht maar dat werd ook al moeilijk (in beslag nemen van crossmotor tot de schade vergoed of hersteld was) Politie nam de motor in beslag. In het slechtste geval heb ik een herhaaldelijk loslopende hond uit het zicht van de eigenaar opgevangen en naar het asiel gebracht. Dat liep ook hoog op wie voor de kosten moest betalen :-)

Gebruikersavatar
rai
Moderator
Moderator
KMAR
Berichten: 7229
Lid sinds: 06-07-2004
Locatie: Regio Rotterdam Rijnmond
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door rai »

Heel veel terreinen zijn weliswaar opengesteld voor publiek, maar en de meeste gevallen is er sprake van "voorwaardelijke toegang".

Dat wil kortweg zeggen dat een rechthebbende onder bepaalde voorwaarde toegang verleend, bij het niet houden aan deze gestelde voorwaarden wordt het verblijf wederrechtelijk en kan strafrechtelijk gehandhaafd worden door bevoegde personen.


Ander puntje wat je stelt is gebruik maken van retentierecht,om jouw voorbeeld te nemen, een crossmotor onder je te nemen tot de schade vergoed is.

M.i. gaat deze stelling niet op.
Een van de vereiste is, is dat het goed waarop het retentierecht toegepast wordt, rechtmatig onder je is.

Denk hierbij aan een garagehouder die de opdracht van een klant krijgt bv een auto een beurt te geven tegen een bepaalde prijs, en na afloop weigert de klant te betalen.

De garagehouder heeft de auto rechtmatig onder zich gekregen.

In jou geval krijg je de motor nooit rechtmatig onder je en kan je ook niet onrechtmatig onder je nemen, om zo de vergoeding voor de schade af te dwingen.

Dan zal je een civiele procedure tegen de illegale crosser op moeten starten.

Gebruikersavatar
Pim
OnTroerend goed
OnTroerend goed
Agent
Berichten: 4139
Lid sinds: 27-09-2008
Roepnaam: Pim
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door Pim »

@Frans
Waar het mij om gaat is niet uit welke wet- of regelgeving iets komt of hoe je het noemt.

Als ik het goed vind dat je in mijn huiskamer komt, maar het niet goed vind dat je daar rolschaatst, en als je dat toch doet dat ik daar geld voor verlang en dat op enigerlei wijze vastleg... is het voor de 'overtreder' a) duidelijk en b) onbelangrijk of dat belasting heet te zijn, civielrechterlijk is of strafrechtelijk. Het kost hem geld. Ik noem dat boetedoening. Een boete dus.

TS zei dat er maar 2 overheden boetes konden opleggen. Maar de eigenaar is en hoeft geen overheid te zijn om jou financieel te laten 'boeten' voor contractbreuk.

En dat een ruiter andere regels krijgt om daar te verblijven dan een voetganger is aan de eigenaar. Is de ruiter het daar niet mee eens heeft hij 2 opties: als voetganger verder over het terrein of wegblijven als ruiter. Zo simpel is het. De bezoeker bepaalt de regels niet.
‘Als een rommelig bureau een rommelig hoofd weerspiegelt, wat te denken van een leeg bureau?’ Getekend: A. Einstein

Gebruikersavatar
maestro
Deskundige
Deskundige
Jurist/Advocaat
Berichten: 1166
Lid sinds: 22-02-2018
Roepnaam: Mario
Locatie: Thailand
Geslacht:
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door maestro »

Dat je alles een "boete" noemt is wel begrijpelijk maar gewoon feitelijk onjuist. Er is een groot verschil inzake SODA en Q-park. Bij SODA gaat het om een schadevergoeding en kun je de omvang van de schade betwisten. Meer of anders kan niet gevorderd worden.Er is geen overeenkomst. Voor het rolschaatsen bij jou thuis kun je wel de schade vergoed krijgen omdat de vloer is beschadigd, maar niets meer.
Bij Q-Park neem je een dienst af: het parkeren. Er is een overeenkomst met een boetebeding en dan gaat het niet alleen om de eventuele schade. Er kan, binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid, een hoger bedrag worden gevorderd, ook ter afschrikkende werking. En dat is wat Q-Park doet en door de rechter in het gelijk wordt gesteld.
Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn. (Loesje)

Vent
Stamgast
Stamgast
Berichten: 1222
Lid sinds: 03-11-2007
Geslacht:
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door Vent »

De verwarring is het grootst waar artikel 461 wordt gebruikt om huisregels te handhaven. Daarmee zou Pim zijn rolschaatsende gasten aan een (strafrechtelijke) boete kunnen helpen. Lastige is natuurlijk om hiervoor handhavers te vinden... maar het kan.

Gebruikersavatar
rai
Moderator
Moderator
KMAR
Berichten: 7229
Lid sinds: 06-07-2004
Locatie: Regio Rotterdam Rijnmond
Geslacht:
Leeftijd: 48
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door rai »

Nee hoor, want afhankelijk van de lokatie, geldende regels etc. kan het ook zomaar huisvredebreuk of lokaalvredebreuk zijn.

Maar strekking blijft hetzelfde.

Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Berichten: 14908
Lid sinds: 21-05-2003
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contact:

Re: Boete uitdelen opengesteld eigen terrein

Bericht door Frans »

Daarnaast zou Pim zijn gasten nooit kunnen "beboeten" om het "rolschaatsen an sich" en als burger ook niet vamwege die 461....

Daar heb je toch echt weer die 141/142 ambtenaar voor nodig.
Frans
Beheerder

Gesloten