Rijbewijs aangevraagd, mag ik nu al rijden?

In dit forum staan vragen die ontzettend vaak worden gesteld met een duidelijk en helder antwoord.

Moderator: Moderatorteam

Forumregels
In dit forum plaatsen we vragen die (te) vaak worden gesteld. Er kan hier NIET worden gereageerd. Mocht u vragen hebben die niet hier beantwoord worden dan kunt u ze stellen in "Stel uw vraag als Gast"
Gesloten
Gebruikersavatar
Frans
Beheerder
Beheerder
Berichten: 14517
Lid geworden op: 21 mei 2003, 12:00
Agent
Programmeur
Geslacht:
Leeftijd: 53
Contacteer:

Rijbewijs aangevraagd, mag ik nu al rijden?

Bericht door Frans » 06 sep 2010, 20:23

Moderatoropmerking van ..::Frans::..
Een van onze leden, Winterschläfer, schreef een korte uitleg over de vraag of je na het aanvragen van je rijbewijs al meteen mag gaan rijden. Met dank voor deze bijdrage!

Veel mensen hebben hier gevraagd, of ze na het behalen van hun rijbewijs meteen mogen rijden, zonder daadwerkelijk het rijbewijs al bij het gemeentehuis te hebben opgehaald. Het antwoord daarin kan duidelijk en simpel zijn: Nee, dat mag niet.

De wet zegt namelijk, dat er voor het besturen van een motorvoertuig een rijbewijs moet zijn afgegeven. Als je voor de eerste keer je rijbewijs haalt, maar je hebt hem nog niet werkelijk in handen gehad, is er dus geen rijbewijs afgegeven. De wegenverkeerswet 1994 zegt hierover het volgende:
Wettekst
Artikel 107
1.Aan de bestuurder van een motorrijtuig op de weg dient door de daartoe bevoegde autoriteit een rijbewijs te zijn afgegeven voor het besturen van motorrijtuigen van de categorie waartoe dat motorrijtuig behoort.
Je kan bij de gemeente wel een spoedaanvraag doen voor het verstrekken van het rijbewijs. De kosten hierdoor kunnen echter twee keer zoveel zijn. Mocht je toch gaan rijden, zonder dat je je rijbewijs in handen hebt gekregen, dan kan je vervolgd worden voor "rijden zonder rijbewijs voor de vereiste categorie".
Frans
Beheerder
frans@infopolitie.nl

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast