S.1 sepotbrief

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Richard
Infopolitie Gast

S.1 sepotbrief

Ongelezen bericht door Richard »

Hallo beste mensen,

Vandaag heb ik een brief in de bus gehad, van het arrondissenmentsparket.

onderaan de brief staat vermeld

S.1 sepotbrief verdachte - Technische Sepot

nou is mijn vraag ,
- wat houd de S. 1 in?
- en wat bedoelen ze met technische sepot?

mogenlijk dat iemand deze antwoorden aan mij kan vertelen.

Dank u zeer.

Groet,

Richard K.
Gebruikersavatar
donmarcello
Stamgast
Stamgast
Berichten: 883
Lid sinds: 07 apr 2004, 11:34
Roepnaam: marcel
Locatie: axel
Geslacht:
Leeftijd: 67
Contact:

Ongelezen bericht door donmarcello »

Sepot

De politie kan besluiten een zaak te seponeren (politiesepot) als de aard van het strafbare feit dit toelaat en de verdachte bereid is de schade aan het slachtoffer te vergoeden. Ook een officier van justitie kan besluiten een zaak te seponeren. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie de verdachte niet zal vervolgen in een strafzaak vanwege het algemeen belang (art 167 lid 2/ art 242 Sv) (beleidssepot), of omdat er niet voldoende bewijsmateriaal is voor strafvervolging (technisch sepot).
De officier van justitie heeft ook de mogelijkheid tot een voorwaardelijk sepot. In dat geval worden er voorwaarden verbonden aan het seponeren van een zaak, zoals schadevergoeding door de verdachte aan het slachtoffer. Als een direct belanghebbende het niet eens is met het sepot dan kan men een klacht indienen bij het Hof op grond van art. 12 Sv.

Redenen voor sepot politie
Zie Politiesepot.

Redenen voor sepot Openbaar Ministerie
Technische sepots:

Code 01 ten onrechte als verdachte vermeld: iemand wordt, achteraf gezien, ten onrechte als verdachte aangemerkt als gevolg van (administratieve) fouten van politie of parket, dan wel omdat op het moment van inboeking nog niet bekend was wie als verdachte moest worden beschouwd, dan wel omdat later blijkt dat de betreffende persoon ten onrechte als verdachte is aangemerkt, bijvoorbeeld na valse aangifte.
Code 02 geen wettig bewijs: hieronder valt ook onvoldoende, onbruikbaar of niet overtuigend bewijs.
Code 03 niet ontvankelijk: bijv. wegens verjaring, overlijden, klachtdelict zonder klacht of verdachte jonger dan 12 jaar.
Code 04 burgerlijke rechter niet bevoegd: de burgerlijke rechter als zodanig is niet bevoegd (bijvoorbeeld tegenover militaire rechtspraak).
Code 05 feit niet strafbaar.
Code 06 dader niet strafbaar, ingeval van noodweer / -exces, ingeval van psychische overmacht.
Beleidssepots:

Code 20 - 23 Gronden samenhangend met maatregelen genomen of nog te nemen door anderen dan de officier van justitie.

Code 20 ander dan strafrechtelijk ingrijpen prevaleert: plaatsgehad hebbend of te verwachten bestuurlijk of semi-strafrechtelijk (d.w.z. tuchtrechtelijk of administratief) ingrijpen prevaleert op gronden van billijkheid of doelmatigheid boven strafvervolging.
Code 21 civielrechtelijke jeugd maatregel: een reeds genomen of nog te nemen maatregel van het civiele kinderrecht wordt doelmatiger geoordeeld.
Code 22 strafrechtelijke jeugd maatregel: in verband met een reeds lopende PIJ of plaatsing in een inrichting voor buitengewone behandeling wordt een nieuwe strafvervolging onnodig geacht.
Code 23 TBS: in verband met een reeds lopende TBS wordt een nieuwe strafvervolging onnodig geacht.

Code 30 - 32

Code 30 landsbelang: staatsveiligheid ontzien van buitenlandse betrekkingen, voorkomen van ongewenste maatschappelijke onrust.
Code 31 wetswijziging: in verband met te verwachten wetswijziging op grond van wijziging van inzicht in strafbaarheid of strafwaardigheid.
Code 32 onvoldoende nationaal belang: voorkeur wordt gegeven aan berechting in het buitenland; de verdachte is uitgezet dan wel uitgeleverd; de verdachte verblijft in het buitenland en is niet bereikbaar, dan wel de kosten van vervolging wegen niet op tegen het te beschermen belang.
Code 40 - 44 Gronden samenhangende met het gepleegde feit

Code 40 gering feit: het gebeurde is een zo geringe inbreuk op de rechtsorde of heeft zo weinig schade veroorzaakt, dat een strafvervolging terzake het strafbare feit waaronder het is te brengen onevenredig zwaar zou zijn in verhouding tot wat heeft plaatsgevonden.
Code 41 gering aandeel in het feit: het feit, door samenwerking van meer dan een persoon gepleegd, is op zich zelf wel ernstig genoeg voor een strafvervolging maar het aandeel van de verdachte daarin is zo gering, dat een strafvervolging voor hem onevenredig zwaar zou zijn.
Code 42 geringe strafwaardigheid van het feit: hoewel aan de formele eisen van een strafbaar feit is voldaan en een rechtvaardigheidsgrond of schulduitsluitingsgrond (overmacht, noodweer e.d.) in strikte zin ontbreekt, is het gebeurde ten aanzien van een strafuitsluitingsgrond een zodanig randgeval, dat een strafvervolging onevenredig zwaar zou zijn.\
Code 43 oud feit: het belang van strafrechtelijk ingrijpen is te gering geworden in verband met de lange tijd die is verstreken na het plegen van het feit, hoewel die nog niet verjaard is; vervolging kan daarom onbillijk of ondoelmatig worden geacht.
Code 44 maatschappelijke belangenconflict: hoewel formeel strafbaar, is het feit een uitvloeisel van een sociaal economische of politiek conflict met een ideologische achtergrond dat zich moeilijk leent tot incidentele strafrechtelijke beoordeling en beïnvloeding; het is daarbij niet van zodanige ernst, dat strafvervolging desondanks geboden zou zijn als bijvoorbeeld bij ernstige geweldsdelicten.
Code 50 - 59 Gronden samenhangende met de persoon van de verdachte

Code 50 leeftijd: hoewel strafvervolging op grond van leeftijd wel mogelijk is, wordt in verband met de jeugdige of gevorderde leeftijd vervolging niet doelmatig of te zwaar geacht.
Code 51 recente bestraffing: in verband met een recente strafoplegging (er is een veroordeling geweest na de pleegdatum, waarbij dit feit geen invloed op de hoogte van de gevangenisstraf zou hebben gehad), transactie, waarschuwing ten parkette of schriftelijke waarschuwing wordt een nieuwe strafvervolging overbodig geacht, omdat het feit, was het eerder bekend geweest, in die strafrechtelijke reactie zou zijn meegenomen. (Het moet wel een zelfde soort feit zijn geweest).
Code 52 door feit of gevolgen getroffen: door eigen letsel; door letsel of verlies van nabestaanden; in zijn maatschappelijke positie of in de verhouding tot zijn naaste omgeving, door ernstige financiële schade, rechtstreeks uit het feit voortvloeiend of door verplichte schadevergoeding, door een reactie van de overheid op het gepleegde feit, welke reactie voldoende repressief, te zwaar of minder juist blijkt te zijn geweest, bijvoorbeeld inverzekeringstelling, hard politieoptreden of onjuiste formaliteiten.
Code 53 gezondheidstoestand: heeft betrekking op tijdelijke of permanente, zowel geestelijke als lichamelijke toestand van verdachte.
Code 54 reclasseringsbelang: strafrechtelijk ingrijpen zou hulpverlening door reclassering, kinderbescherming, dan wel andere instanties doorkruisen.
Code 55 gewijzigde omstandigheden: verbeterd levensgedrag van verdachte; dan wel omstandigheden die tot het delict hebben geleid of die tot recidive zouden kunnen leiden, bestaan niet meer of zijn in belangrijke mate gewijzigd.
Code 56 verdachte onvindbaar: ondanks naspeuringen blijkt de verdachte niet te vinden; vervolging lijkt daarom weinig zin te hebben.
Code 58 corporatie wordt vervolgd.
Code 59 leidinggever wordt vervolgd.

Code 70-74 Gronden samenhangende met de verhouding tussen verdachte en benadeelde

Code 70 verhouding tot de benadeelde geregeld: het conflict is door verzoening of schadevergoeding zodanig opgelost dat vervolging geen zin meer heeft.
Code 71 medeschuld van de benadeelde: benadeelde heeft het feit uitgelokt of verdachte getergd of het hem zeer gemakkelijk gemaakt.
Code 72 vervolging in strijd met belang benadeelde: hoewel niet een geval als genoemd in de voorgaande twee gronden aanwezig is (70 - 71), brengt de benadeelde te respecteren redenen naar voren om geen vervolging in te stellen, vreest moeilijkheden, wil liever niet in de openbaarheid komen: er is niet meer een algemeen belang, dat om vervolging vraagt.
Code 73 beperkte kring: het feit heeft zich in zo beperkte kring afgespeeld -gezin, buren en dergelijke - dat, in verband met de (geringe) mate van ernst van het feit, onvoldoende gemeenschapsbelang aanwezig lijkt om een strafvervolging te rechtvaardigen.
Code 74 civiel en administratief recht: er is wel formeel een strafbaar feit te constateren – zoals verduistering, onttrekken aan beslag, zaakbeschadiging - maar het gemeenschapsbelang is zeer gering en de aan de benadeelde toegebrachte schade lijkt beter langs civielrechtelijke of administratiefrechtelijke weg te kunnen worden geregeld; er is geen reden tot overheidsingrijpen; partijen kunnen hun conflict beter onderling gerechtelijk uitvechten.
bron:http://www.justitie.nl/themas/slachtofferzorg/sepot.asp
Mag ik u tegen u zeggen ...ik heb moeite met de L
Gebruikersavatar
Richard
Infopolitie Gast

Ongelezen bericht door Richard »

Mijn dank is groot :)
Gesloten