Wel of niet parkeren voor oprit?

In dit forum staan de afgesloten onderwerpen uit Stel uw vraag als Gast.

Moderator: Moderatorteam

Gesloten
Gebruikersavatar
Inge
Infopolitie Gast

Wel of niet parkeren voor oprit?

Ongelezen bericht door Inge »

Hallo,

Een aantal weken geleden hebben wij een collegaatje (laten we haar voor het gemak even D. noemen) van een vriendin van mij verrast. Haar voor- en achtertuin was echt een enorm oerwoud geworden. Deze hebben we dus opgeknapt en zij heeft nu haar eigen oprit. Ze woont op een hoekhuis, naast een steegje. De overburen en haar buurvrouw naast het steegje hebben allemaal een oprit, dus vandaar dat wij deze ook hebben gemaakt. Verder is haar oprit aan een verkeersdrempel (zo'n grote, een echte verhoging).
Helaas is er een hele jaloerse buurvrouw, die dus uit pure nijd iedere keer haar auto voor de oprit van D. parkeert, bovenop de drempel!! Zij vindt dat zij daar gewoon mag staan, omdat dat D. in haar ogen geen recht heeft op een oprit.

Buiten dat ik dit echt te kinderachtig voor woorden vind, ben ik het gezeur ook zat. Kan iemand mij vertellen of wij die oprit hadden mogen maken? En of dat vrouwtje dus wel of niet voor de oprit van D. mag parkeren? Hoe moeten we dit nu oplossen? Het heeft geen zin om met die buurvrouw te praten, dat hebben we al geprobeerd, maar zij gunt D. het licht in haar ogen niet...
Gebruikersavatar
rai
Moderator
Moderator
KMAR
Berichten: 7388
Lid sinds: 06 jul 2004, 21:54
Locatie: Regio Rotterdam Rijnmond
Geslacht:
Leeftijd: 51
Contact:

Re: Wel of niet parkeren voor oprit?

Ongelezen bericht door rai »

Deze vraag moet je even in tweeën splitsen.

Enerzijds is er de vraag of deze oprit gemaakt had mogen worden.
Vaak ligt dit verankerd in gemeentelijke verordeningen of het is toegestaan en of er vergunningen voor aangevraagd moeten worden.
Om een voorbeeld te nemen uit een willekeurige APV:

Wetstekst

Artikel 18 APV

Artikel 18 Maken, veranderen van een uitweg

1. Het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezag:
a. een uitweg te maken naar de weg;
b. van de weg gebruik te maken voor het hebben van een uitweg;
c. verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg.

2. Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder weg verstaan wat artikel 1 van de Wegenverkeerswet 1994 daaronder verstaat.

3. De vergunning kan, onverminderd het bepaalde in artikel 6, worden geweigerd in het belang van:
a. de bruikbaarheid van de weg;
b. het veilig en doelmatig gebruik van de weg;
c. de bescherming van het uiterlijk aanzien van de omgeving;
d. de bescherming van groenvoorzieningen in de gemeente.

4. Het verbod in het eerste lid geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet beheer Rijkswaterstaatswerken, de Waterschapskeur of de Gelderse Wegenverordening.
Een nadere uitleg over dit artikel:
Nadere regels maken en veranderen van een uitweg op basis van artikel 18 van de APV
Parkeren in voortuinen
Gemeentelijk beleid met betrekking tot het verlenen van omgevingsvergunning voor een uitweg
Sinds het jaar 2000 is het op grond van stedenbouwkundige- en welstandsmotieven niet toegestaan om in de voortuin te parkeren en verlenen wij hiervoor geen vergunning. Het bedoelde ruimtelijk effect van de voortuin gaat namelijk teniet op het moment dat bewoners hun tuin qua sfeer en/of qua gebruik laten aansluiten bij het openbaar gebied. Het eerste gebeurt door de voortuin te verharden, het tweede door de voortuin te gebruiken als parkeer-/stallingsplaats voor de auto. De voortuin wordt in dat laatste geval ook qua gebruik betrokken bij het openbaar gebied. Een functie die, - volgens de stedenbouwkundige gedachte die aan het creëren van voortuinen ten grondslag ligt - in het openbare gebied thuishoort, wordt in de privésfeer getrokken. Het onderscheid tussen openbaar en privé vervaagt en doordat de verharding van de voortuin naadloos aansluit op die van de straat, gaat de beoogde bufferwerking van de voortuin geheel teniet. Dit leidt volgens ons college tot een onaanvaardbare verarming van het straatbeeld en vandaar dat er geen (omgevings)vergunning voor een uitweg voor dit doel worden verstrekt.
Deze vraag moet dus bij de desbetreffende vraag gesteld worden, wat de lokale regelgeving op dit punt is.



Kom je bij de andere vraag, of het is toegestaan aldaar te parkeren.
Het is niet aan de individuele weggebruiker om te beoordelen of een bepaalde verkeerssituatie of -maatregel legaal of illegaal is.
Als de desbetreffende situatie aan te merken is als, of gelijkende is aan een in- en/of uitrit, dan moet het volgens de WVW en RVV aangemerkt worden als zodanig en mag je er niet voor parkeren.

Wetstekst

Artikel 24 RVV

1. De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren:

b. voor een inrit of een uitrit;
Gebruikersavatar
Inge
Infopolitie Gast

Re: Wel of niet parkeren voor oprit?

Ongelezen bericht door Inge »

Oke, als ik het dus goed begrijp, hadden wij een vergunning aan moeten vragen. Het betreft wel een huurhuis....kun je daar zomaar een vergunning voor aanvragen of moet je het dan via de woningstichting regelen?
Kunnen we nu nog een vergunning aanvragen? Het is tenslotte alleen bestraat....er is ook nog een gedeelte tuin over gebleven (met gras enz.).

En als het eenmaal aangemerkt is als oprit zijnde, kan D. dan wel de politie bellen en vragen om af te slepen als de buurvrouw haar auto daar weer parkeert?
Gebruikersavatar
Janssen
Toplid
Toplid
Berichten: 487
Lid sinds: 20 apr 2005, 16:52
Roepnaam: Bas
Geslacht:
Leeftijd: 41
Contact:

Re: Wel of niet parkeren voor oprit?

Ongelezen bericht door Janssen »

Als de oprit er nu al uitziet als een oprit dan kan er nu al handhavend worden opgetreden door de politie. De weggebruiker mag namelijk niet bepalen of de oprit daar nu rechtmatig ligt of niet. Er kan dus door D. melding gedaan worden dat er iemand voor haar oprit parkeert.

Als de buurvrouw vervelend wil doen dan maakt zij melding bij de gemeente over de onrechtmatig aangelegde oprit. De gemeente zal dan kunnen opleggen dat de oprit verwijderd moet worden. U kunt ook, of D. zelf, alsnog een vergunningsaanvraag doen. De gemeente zal dan beoordelen of er alsnog een vergunning wordt afgegeven of niet. Dit lijkt mij verstandig omdat de gemeente vaak wat knorrig wordt als pas bij een controle blijkt dat er onrechtmatig gehandeld is.

Overigens zou ik met betrekking tot de buurvrouw willen adviseren om te proberen dit nog onderling te regelen. Ga met de buurvrouw om de tafel en probeer er samen uit te komen.

Succes.
markt
Lid
Lid
Berichten: 31
Lid sinds: 05 jul 2012, 09:38
Roepnaam: mark
Contact:

Re: Wel of niet parkeren voor oprit?

Ongelezen bericht door markt »

Inge schreef:Oke, als ik het dus goed begrijp, hadden wij een vergunning aan moeten vragen. Het betreft wel een huurhuis....kun je daar zomaar een vergunning voor aanvragen of moet je het dan via de woningstichting regelen?
Kunnen we nu nog een vergunning aanvragen?
ja jij als bewoner mag een vergunning aanvragen.....
de vraag is of het nodig is... het gaat er om wat het bestemmingsplan zegt..
Gesloten